Cultura

El Departament de Cultura celebra l'acte de restitució als particulars dels documents confiscats després de la Guerra Civil

query_builder   20 febrer 2012 15:41

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura celebra l'acte de restitució als particulars dels documents confiscats després de la Guerra Civil

Fotografia de grup
  • Conseller Mascarell: “Avui afirmem i recordem la perseverança de la societat catalana, i de les seves institucions, que han permès arribar a poder celebrar aquest acte. Tots sabem que un país sense perseverança no tindria ni la llengua ni les llibertats en la situació en què la té. Som hereus de la feina feta per molta gent. Avui sento orgull de ser ciutadà d’aquest país”.
 
  • L’Arxiu Nacional de Catalunya ha dut a terme al llarg dels darrers 6 anys la identificació i la digitalització de 85 fons de particulars: 25 fons d’associacions i entitats, 21 fons de persones físiques i 39 fons de partits i sindicats
 
  • Els fons que es tornen avui als seus propietaris particulars van ser confiscats durant la Guerra Civil i corresponen a 9 institucions i a 5 particulars
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presidit avui l’acte de devolució de catorze fons documentals privats retornats pel Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca. Els fons van ser confiscats als seus propietaris particulars durant la Guerra Civil i corresponen a 9 institucions i a 5 particulars:
 
Institucions
-          UGT – Unió General de Treballadors de Catalunya
-          Federació Reg. de la Confederación Nacional del Trabajo (CNT) de Catalunya
-          Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya
-          Col·legi de l’Advocacia de Lleida
-          Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC)
-          Foment del Treball Nacional
-          PSUC (en tramitació)
-          Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)
-          CADCI - Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria
 
 
Particulars
-          Helena Cambó i Mallol
-          Odina Capo Parera
-          Josep Pàmies i Bertran
-          Mercè Romeva Viñas
-          Teresa Rovira i Comes
 
 
En el transcurs de l’acte, en el qual han participat el director general de Patrimoni Cultural, Joan Pluma, i el director de l’Arxiu Nacional de Catalunya, Josep Maria Sans Travé. el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat la importància de la devolució: “Avui afirmem i recordem la perseverança de la societat catalana, i de les seves institucions, que han permès arribar a poder celebrar aquest acte. Tots sabem que un país sense perseverança no tindria ni la llengua ni les llibertats en la situació en què la té. Som hereus de la feina feta per molta gent. Avui sento orgull de ser ciutadà d’aquest país”.
 
Mascarell ha ressaltat la diversitat entre les institucions que han participat en l’acte de devolució dels seus documents: “Malament dels pobles que pensen que la memòria és una sola cosa, una sola mirada i una sola intenció. Avui s’ha expressat aquesta memòria plural.del país”
 
El conseller de Cultura ha recordat que el retorn de tots els arxius del Centro Nacional de la Memoria Histórica de Salamanca encara no ha conclòs: “Ens queda moltíssima feina per fer plegats. Encara avui tenim milers de documents de persones individuals i organitzacions per recuperar i retornar a casa nostra”. “La democràcia s’enforteix si alguna de les coses que estem vindicant es resolen. Si no, sempre estarem en situació de democràcia pendent”, ha afegit.

Totes les persones que han participat en l’acte han manifestat el seu agraïment a la feina feta per les diferents institucions i especialment per la Comissió de la Dignitat. El seu protaveu, Josep Cruanyes, ha recordat la feina que s’ha dut a terme per poder retornar els arxius als seus propietaris: “Si hem arribat aquí és per la lluita i esforç de molta gent., pels milers de persones que han ajudat a la Comissió de la Dignitat. Comissió de la Dignitat som tots i totes els que estem aquí. Ens sentim orgullosos de pertànyer a un poble que veu aquesta restitució com un deure ineludible i una acte de cohesió cívica. Sense renunciar a les diferències, ens ha unit la convicció de la necessitat de fer justícia i la idea que el nostre país està unit a la necessitat de llibertat”.

En representació dels fons d’entitats, el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha ressaltat la rellevància de l’acte: “Avui és un dia memorable després de molt de patiment i de molta lluita de tantes persones que no han arribat al dia d’avui per rebre els seus papers, com havia d’haver estat.  Patiment perquè aquests papers han estat usats per represaliar persones i institucions que es van quedar sense una part d’ells, sense una part de la seva història. I lluita d’institucions i de gent perquè els dits papares de Salamanca, que mai han estat de Salamanca, sempre han estat nostres, tornin aquí.”
 
D’altra banda la filla de Josep Pàmies, Eliane Pàmies, ha llegit un text escrit pel seu pare, que conclou així: “El nostre acte d’avui es també l’acte dels “no convençuts”, que hem treballat per una Catalunya rica i plena, treballadora, culta, pacífica i solidària. Agermanada amb els altres pobles d’Espanya i del món. Bona feina i endavant. Josep Pàmies”.


El Departament de Cultura va anunciar el desembre de l’any passat l’inici del procediment formal de restitució dels fons documentals de titularitat privada retornats pel Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca a les persones i entitats que acreditin ser-ne els seus propietaris legítims.
 
L’Arxiu Nacional de Catalunya ha dut a terme al llarg dels darrers 6 anys la identificació i la digitalització dels documents, fons documentals i altres efectes confiscats durant la Guerra Civil que han retornat des del Centro Nacional de la Memoria Histórica de Salamanca. Entre aquests fons, ha identificat un total de 85 fons de particulars, dels quals 25 són fons d’associacions i entitats, 21 són fons de persones físiques i 39 són fons de partits i sindicats.
 
 
 
 

5  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: Restitució dels documents privats retornats pel Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca

Dossier de premsa: Restitució dels documents privats retornats pel Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca
PDF | 182

Fotografia de l'acte

Fotografia de l'acte
JPG | 2927

Fotografia de l'acte (1)

Fotografia de l'acte (1)
JPG | 4512

Fotografia de grup

Fotografia de grup
JPG | 5203

Fotografia d'arxius retornats (autora: Ruth Pérez)

Fotografia d'arxius retornats (autora: Ruth Pérez)
JPG | 877