Delegació a Lleida

CosmoCaixa premia dos dels treballs realitzats en el Workshop internacional sobre intervenció i paisatge a l'aeroport de Lleida-Alguaire

query_builder   20 febrer 2012 18:18

event_note Nota de premsa

CosmoCaixa premia dos dels treballs realitzats en el Workshop internacional sobre intervenció i paisatge a l'aeroport de Lleida-Alguaire

 
Els projectes proposen el desenvolupament d’I+D aerospacial i l’aplicació d’energies renovables
 
Seran presentats demà a la tarda a l’Auditori de l’entitat davant d’un públic especialitzat i d’alt caràcter empresarial i emprenedor

 

Aeroport
Aeroport de Lleida-Alguaire
 
Dos dels treballs realitzats el passat mes d’octubre en el Workshop internacional que va organitzar a l’aeroport de Lleida-Alguaire el Màster en Intervenció i Paisatge del departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona han estat seleccionats i premiats a la convocatòria “.idea” d’Ecotendències Cosmocaixa en el marc del cicle “Moure’s volant”.
 
Els projectes premiats han estat Lleida - Alguaire I+D Aerospacial i Lleida - Alguaire Energies Renovables. El primer s’ha adreçat principalment a explotar, valoritzar i reorientar l’aeroport a partir d’iniciatives vinculades a la innovació tecnològica, tot explorant les oportunitats que tindria la infraestructura com a centre d’innovació pel que fa a la tecnologia aeroespacial. En aquesta direcció es planteja la implementació d’activitats vinculades amb el disseny de prototips per a la indústria de la navegació aèria en sentit ampli, així com l’impuls del coneixement de l’univers amb finalitats educatives, didàctiques i de divulgació dels temes de recerca espacial, que permetria aprofitar els potencials que representa l’explotació cultural, social i empresarial turística de l’espai a partir de projectes innovadors, educadors i d’entreteniment. El segon projecte seleccionat se centra en iniciatives vinculades a la sostenibilitat ambiental relatives a la generació d’energies renovables i la gestió-comercialització de l’activitat agrària. La proposta es concreta en la idea d’implementar un centre per a la producció d'hidrogen que es combina amb activitats per a la innovació agrícola que s’alimentaria de l‘energia produïda.
 
Acte de presentació demà a CosmoCaixa
 
L’acte de presentació dels projectes guanyadors, que en total són una desena, es farà demà dimarts, a les 7 de la tarda, a l'Auditori de CosmoCaixa, a Barcelona. La sessió serà moderada per Glòria García-Cuadrado, directora de Barcelona Aeronàutica i de l’Espai. Hi intervindran Francesc Muñoz, director del Màster en Intervenció i Paisatge del departament de Geografia de la UAB, que farà una introducció per explicar l'origen dels projectes; la professora Anna Moya de la Faculat d’Arquitectura de l'Instituto Superior Manuel Texeira Gomes de Portugal, que presentarà el projecte I + D Aerospacial; i el Dr. Massimo Tadi, de la Facultat d’Enginyeria i Arquitectura del Politecnico di Milano, que explicarà el projecte d’Energies Renovables.
 
La presentació dels projectes seleccionats tindrà un públic especialitzat i d’alt caràcter empresarial i emprenedor que participarà en el debat previst al final de la sessió.
 
Els treballs han estat escollits per una comissió conformada per l’Àrea de Ciència, Recerca i Medi Ambient i l’Àrea d’Emprenedoria de “la Caixa”, de l’Ajuntament de Barcelona (Barcelona Activa - Sectors Estratègics) i l’Estudi Ramon Folch i Associats S.L., que ha valorat especialment el nivell d’innovació, la originalitat i la diversitat dels projectes projectes.
 
Les propostes guanyadores tindran l’oportunitat d’utilitzar Ecotendències com a plataforma de difusió i intercanvi amb altres agents. S’incorporarà informació rellevant, dades de contacte, fotografies, vídeos, etc. sobre els projectes guanyadors i finalistes que podrà ser consultada obertament a través de la web d’Ecotendències. La convocatòria .idea no preveu cap compensació econòmica, però dona accés preferent als instruments de finançament per a emprenedors que ofereix “la Caixa”.
 
Ecotendències CosmoCaixa és un espai de divulgació, reflexió i debat sobre els reptes i les darreres tedències ambientals i de futur, i sobre les seves implicacions socials, econòmiques i polítiques. Cada curs (octubre-juny) es planteja un nou cicle sobre un tema específic, que es desenvolupa al llarg de 3 ecotendències. Aquestes ecotendències inclouen tres sessions amb formats diferents. L’anomenada “.idea” dóna a conèixer projectes innovadors, que ens mostren solucions de mercat, aplicacions imaginatives i pràctiques. El cicle del curs 2011/2012 tracta sobre la mobilitat sostenible. Una de les ecotendències en què es desplega és "Moure’s volant", en el marc de la qual han estat seleccionats els dos proyectes del workshop sobre l’aeroport de Lleida-Alguaire.
 
Deu idees per a l’aeroport que estudiarà la Taula Estratègica
 
El workshop, amb la col·laboració de la Delegació del Govern a Lleida i Aeroports de Catalunya, es va dur terme a la Universitat de Lleida i a l’aeroport d’Alguaire amb el doble objectiu de debatre sobre el rol dels aeroports regionals en la gestió territorial i del paisatge en el moment actual i d’elaborar projectes d’intervenció i gestió del paisatge que palesessin la relació entre la nova infraestructura lleidatana i el context paisatgístic del territori d’acord amb diferents escenaris de futur.
 
L’estada, en què hi van participar una seixantena d’experts en infraestructures aeroportuàries i gestió ambiental del paisatge procedents d’universitats catalanes, de la resta de l’estat i d’altres països europeus com ara Itàlia i Portugal, va servir per elaborar deu projectes. A banda dels temes que proposaven els dos treballs ara distingits per CosmoCaixa, se n’apuntaven altres com la creació d’un centre lúdic-científic sobre els orígens de l’Univers, en col·laboració amb el Parc Astronòmic del Montsec; l’oferiment de serveis comercials i d’assessorament a l’agricultura; el tractament paisatgístic dels entorns de l’aeroport per oferir als passatgers que vinguin a practicar esports d’hivern la possibilitat de gaudir de l’avistament d’aus, activitat molt apreciada pels visitants britànics, per exemple; o l’establiment d’un centre de creativitat cultural, amb l’allotjament en diferents períodes de l’any d’artistes residents que treballin diferents vessants del medi ambient, entre altres.