Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Pelegrí insta el sector carni a seguir apostant per la innovació, l'eficiència i la internacionalització per afrontar el futur i seguir creixent

Pelegrí insta el sector carni a seguir apostant per la innovació, l'eficiència i la internacionalització per afrontar el futur i seguir creixent

query_builder   21 febrer 2012 16:46

event_note Nota de premsa

Pelegrí insta el sector carni a seguir apostant per la innovació, l'eficiència i la internacionalització per afrontar el futur i seguir creixent

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat dels directors generals d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes (PRODECA), Ferran Bienert, ha presidit, aquesta tarda, la inauguració del XII Congrés AECOC de productes carnis i elaborats, que té lloc entre avui i demà al Palau de Congressos de Lleida, i que demà comptarà amb la participació del director general de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del Departament, Josep Maria Monfort.
 
Un moment de la inauguració
El conseller Pelegrí en un moment de la inauguració
Pelegrí ha aprofitat aquest escenari, “punt de trobada del sector carni” que permet intercanviar experiències, unir interessos, compartir idees i iniciatives, i alhora conèixer les tendències més rellevants, i com algunes empreses les estan aprofitant per crear valor afegit i millorar els seus comptes de resultats, per remarcar que “l’actual conjuntura econòmica he generat un mercat molt més complex, que insta a què totes les parts sumin esforços per a la millora competitiva del sector”.
 
Com ha indicat el conseller, “l’estirada de les càrnies a Catalunya, especialment porcines, ha salvat tota la cadena, permetent que aquí la producció pugi un 2% mentre baixa a la resta de l’Estat. La nostra indústria ha vist en l’obertura i consolidació de nous mercats a l’exterior una solució a la complexitat actual. La seva estratègia de desenvolupament se centra en el seu gran potencial exportador de productes d’alta qualitat i de producció diferenciada”, com reflecteixen les seves xifres: exporten un 60% de la producció catalana i representen un 70% de les exportacions de l’Estat, i els seus plans d’exportació passen per captar clients asiàtics, de l’Est i de grans potències com l’americana.
 
En aquest punt, Pelegrí ha afegit que perquè les xifres segueixin sent “espectaculars”, cal apostar contínuament per la innovació, l’eficiència i la internacionalització. “La innovació ens diferencia dels competidors, aporta valor afegit al consumidor i ens permet obrir horitzons; l’eficiència ens ofereix estalvi, maximitzar els recursos i minimitzar la pujada dels costos de producció; i la internacionalització perquè el món és el nostre tauler”. Així, Pelegrí ha volgut destacar el paper de l’IRTA com a ‘partner’ estratègic, així com el de PRODECA en l’àmbit de la internacionalització, i ha assenyalat que “si una empresa deixa d’innovar, deixa de buscar l’eficiència i deixa d’augmentar els mercats perquè hi ha crisi, perquè creu que no té suficient capacitat o capital, etc, s’equivoca, no hi ha altres camins vàlids, però aquests camins passen inevitablement per tres focus: donar suport a la competència, a la producció, i a la competitivitat de les vostres indústries”.
 
“A la competència perquè –com ha afegit Pelegrí- és fonamental exigir que tots els productes carnis que es comercialitzen en els mercats europeus tinguin les mateixes exigències higiènico-sanitàries i de control per tal de donar seguretat als consumidors i per a què vosaltres pugueu competir en igualtat de condicions econòmiques amb les d’altres països que accedeixen als nostres mercats”.
 
El conseller ha assenyalat que també cal donar suport a la producció perquè les nostres empreses poden distingir-se i obtenir valor afegit mostrant d’on ve el seu producte i els beneficis de mantenir aquesta estructura per al país. Volem un sector agrari capaç de proveir-vos, d’oferir productes segurs i de qualitat, però que també pugui viure del seu esforç, i és aquí on us demano una mica de comprensió. El sector agrari, a part de produir aliments, manté l’estructura del país, el nostre paisatge i els nostres valors”.
 
Pelegrí també s’ha referit a la necessitat de donar suport a la competitivitat d’aquestes indústries i, en aquest sentit, ha destacat que “la prioritat del meu Govern és estimular l’activitat productiva i la creació d’ocupació. Volem una indústria i una distribució fortes, reconegudes mundialment, capaces de resoldre les seves necessitats de seguretat, d’informació i traçabilitat, de nous processos i tecnologies, de nous productes i noves presentacions, i de nous mercats. Mai no ha estat tan important optimitzar el conjunt de processos i les àrees compartides que configuren la cadena productiva, logística i comercial per a poder ser competitius i aportar valor al consumidor. Ara, més que mai, és important que existeixi una bona entesa entre totes les parts”.
 
Finalment, el conseller ha agraït a AECOC la continuïtat del congrés i ha animat els presents a “lluitar per les vostres metes, a seguir apostant pel desenvolupament tecnològic, per la innovació, per guanyar dimensió, per la formació, la internacionalització,….Només sortirem d’aquesta si no perdem el nostre caràcter emprenedor”.
 
Aquest congrés, organitzat per l’associació de fabricants i distribuïdors AECOC, amb la col·laboració del Departament, a través de PRODECA, és l’únic fòrum de trobada que reuneix tots els agents del sector i que, en la passada edició, va comptar amb més de 200 assistents. Segons Pelegrí, el congrés suposa un èxit per al sector ja que ha tingut una gran capacitat de convocatòria, amb la participació de més de 200 congressistes.
 
El Congrés té com a objectiu conèixer i afrontar amb èxit els reptes i els temes que preocupen el sector carni. Pretén esdevenir un espai de trobada entre els diferents agents de la cadena de valor càrnia, en un marc on es podrà conèixer, de la mà d’especialistes, com evoluciona el mercat de carnis i derivats, així com el comportament del consumidor i els seus hàbits de compra.
 
Empreses i entitats participants a través de PRODECA:
  • "El nostre corder" SAT Aproc 1524 | carn de corder-xai | Balaguer (Noguera)
  • Carns Romeu SL | carns i elaborats | Gelida (Alt Penedès)
  • Embotits Artesans Can Duran SAU | embotits curats | Seva (Osona)
  • Mafriseu SA | carn i elaborats carnis | La Seu d'Urgell (Alt Urgell)
  • Mercabarna | escorxador de boví i oví | Barcelona
  • Padesa SA (Pavo y Derivados SA) | escorxador, especejament, elaboració productes avícoles | Amposta (Montsià)
  • Palau i Fills SA | desfer i elaborats de conill | Avia (Berguedà)
  • Provedella | associació de productors de vedella catalana | Barcelona
 
A més, aquest vespre, a les 21:00 hores, té lloc un sopar de congressistes, en el qual es podrà degustar productes catalans amb distintiu de qualitat IGP Llonganissa de Vic, IGP Vedella dels Pirineus i Corder Marca Q, que acollirà la celebració de la primera edició dels premis “Carne, energía natural”, i que també comptarà amb la presència de Miquel Molins i de Ferran Bienert.
 
 

1  

Imatges

Imatge de la inauguració

Imatge de la inauguració 80