Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Es multiplica per sis el nombre d'escolars que participen en el Pla de consum de fruita a les escoles

query_builder   22 febrer 2012 17:10

event_note Nota de premsa

Es multiplica per sis el nombre d'escolars que participen en el Pla de consum de fruita a les escoles

El Pla s’estén al segon cicle d’infantil i incorpora la presència d’hortalisses

Més del 70% de les famílies considera que el pla ha millorat l’alimentació en l’àmbit familiar

 
Més del 80% dels centres educatius ha manifestat el seu interès per tornar a participar en aquest pla
Pelegrí i Rigau amb els alumnes de l'escola Víctor Català, que participen en la campanya
Pelegrí i Rigau amb els alumnes de l'escola Víctor Català, que participen en la campanya
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, han presentat el Pla de consum de fruita a les escoles 2011-2012 realitzant una visita a l’escola Víctor Català (Nou Barris) un dels centres educatius que participen en aquesta iniciativa. A l’acte han assistit també la Dra. Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut; Domènec Vila, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Manel Simon, director general d’Afrucat i Marià Morera, director del serveis territorials d’Agricultura a Barcelona.
 
Durant la visita, el conseller  Pelegrí ha destacat que “aquesta campanya és molt important perquè contribueix a adquirir els hàbits alimentaris saludables als escolars en l’etapa en què s’adquireixen la majoria dels hàbits que ens marcaran al llarg de la vida. El consum de fruita dels nostres nens i nenes és més baix del que seria recomanable i aquesta situació és preocupant ja que més del 60% dels estudiants entre 10 i 18 anys afirmen que mengen una fruita o cap al dia,  el 10% no menja cap fruita durant la setmana i només un 1% pren dues racions de fruita al dia" ha senyalat el conseller.
 
El conseller ha destacat l’esforç del Govern per aportar recursos i ampliar l’abast de la campanya, ja que de de l’inici del pla, s’ha multiplicat per sis el nombre d’escolars que participen en aquesta iniciativa. Més del 70% de les famílies considera que el pla ha millorat l’alimentació en l’àmbit familiar i més del 80% dels centres educatius ha manifestat el seu interès a tornar a participar en aquest pla”.
 
Per aquest motiu, el conseller ha explicat que Catalunya ha impulsat per tercer any consecutiu un pla de consum de fruita i verdura a les escoles amb el suport financer europeu i del Departament d’Agricultura i amb la col·laboració dels departaments d’Ensenyament i Salut així com de l’Associació Catalana d’Empreses de Fruita i Hortalisses (Afrucat), que s’encarrega del subministrament de la fruita a les escoles.
  
Per la seva banda, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha afirmat que “som el que mengem i el que mengem de petits determina també la nostra salut futura i això és el que intentem explicar-los amb la col·laboració de l'escola, que fa possible aquest repartiment de fruita i aquest consum en aquesta doble línia: hàbit i salut". Així mateix, ha destacat l'interès d'aquesta iniciativa, atès que "l'escola és un espai d'aprenentatge, coneixements i continguts, però també d'hàbits. És en aquest sentit que la nutrició adequada dels alumnes és imprescindible per al seu creixement personal".
 
Enguany, participen en aquest pla 1.275 escoles i uns 296.000 alumnes, i està previst de destinar-hi 1.900.000 euros.  El Pla s’ha estès a l’alumnat de segon cicle d’educació infantil i durant aquest curs és previst d’introduir, també, una ració d’hortalisses.
 
Segons les darreres dades disponibles al Departament de Salut (*), un 42,5% dels infants entre 6 i 10 anys de Catalunya tenen excés de pes (es distribueix en un 25,7% de sobrepès i un 16,8% d’obesitat). “Aquestes dades son millors que les d’Espanya en global, on   l’ excés de pes  s’observa al 45,2% dels infants (es distribueix en un 26,1% de sobrepès i un 19,1% d’obesitat), tot i que a nivell global es parla d’una estabilització en les tendències de sobrepès i obesitat infantil” ha senyalat el conseller Pelegrí.
 
 
Per al conseller Pelegrí, les fruites i les verdures haurien de consumir-se més quan parlem en terme d’estalvi de diners a l’hora de fer la compra, ja que diversos estudis demostren que representen al voltant de l’1,5% de la despesa total de les llars i el 15% de la despesa en aliments.
 
“Són productes que ofereixen una gran quantitat de beneficis en la dieta diària pel que fa a la nutrició i la salut, el medi ambient, la sostenibilitat, etc., i s’haurien de valorar des d’aquest punt de vista”, ha dit el conseller.
 
  
D’aquesta manera, ha dit el conseller, estem aconseguint que nens i nenes d’entre 3 i 12 anys mengin fruita, com a mínim, durant tres dies al mes. En total, des del curs escolar 2009-2010, s’han destinat 2.471.910 euros a fomentar el bon consum de la fruita entre 525.453 alumnes.
 
“El funcionament de la campanya, ha estat un èxit. La fruita ha arribat en perfecte estat a les escoles, el professorat ha fet activitats paral·leles com ara xerrades o visites a mercats, i l’alumnat ha acostat la fruita als seus aliments habituals”, ha explicat el conseller.
 
D’altra banda, Pelegrí ha afirmat que cal posar en valor la nostra fruita, ja que és un aliment bàsic per a la nostra dieta i salut i cal potenciar-ne el consum. Per aconseguir-ho, el conseller ha afirmat que cal apostar per la modernització, la innovació i el lideratge tecnològic; i vetllar per aconseguir un molt bon producte, per buscar l’excel·lència, i fer-ho a partir de la traçabilitat.
 
En aquest sentit, el conseller ha explicat que Catalunya necessita empreses grans que aglutinin molta superfície i/o molta producció, organitzacions de Productors de Fruites i Hortalisses (OPFH) més grans i més fortes, empreses amb capacitat per minimitzar l’impacte de l’entorn i empreses emprenedores que inverteixin i millorin les seves àrees de negoci tenint un full de ruta clar centrat en la qualitat, la internacionalització i la consecució de valor afegit.
 
Pla de consum de fruites i verdures
 
El Pla de consum de fruites i verdures a les escoles forma part de l’estratègia de la Unió Europea per invertir la tendència a la disminució del consum de fruites i hortalisses i incidir en els infants perquè que adquireixin nous hàbits alimentaris.
 
Per aquest motiu, el Consell de Ministres de la Unió Europea va aprovar, el 18 de desembre de 2008, la concessió d’una ajuda comunitària mitjançant un Pla de consum de fruites a les escoles. Aquesta mesura pretén que els joves consumidors valorin més les fruites i hortalisses i, per tant, n’augmenti el consum futur, i també contribuir a la promoció d’hàbits de consum més saludables, i en conseqüència reduir el risc de patir determinades malalties com ara l’obesitat i la diabetis.
 
Etapes del Pla
 
El Pla de consum de fruites i verdures, que enguany s’aplica per tercera vegada consecutiva, es va iniciar el curs escolar 2009-2010 com a prova pilot a 213 escoles catalanes. Des d’aleshores, han participat en el pla un total de 525.453 alumnes i 2.623 escoles.
 
El pla pilot anava dirigit als centres escolars de barris i àrees urbanes de Catalunya amb problemes demogràfics i dificultats econòmiques i socials, concretament a centres docents públics i concertats d’infantil i primària inclosos en els barris o les zones urbanes definits en la Llei de barris.
 
 1. Pla pilot curs 2009/2010
  1. 213 escoles = 50.000 alumnes.
  2. Escoles amb problemes socials i econòmics.
  3. Període: de gener a juny.
  4. Durada de donada: una setmana.
  5. Edat dels infants: 3-10 anys (segon cicle d’educació infantil, i cicle inicial i mitjà de primària).
 Durant el curs 2010-2011, el Pla es va adreçar a tots els centres públics i concertats de primària.
 1. Curs 2010/2011
  1. El programa es va fer extensiu a tots els centres educatius de primària: 1.136 escoles = 181.598 alumnes.
  2. Període: d’octubre a juny (van ser 8 mesos: octubre - novembre, gener - juny)
  3. Durada de donada: 4 dies
  4. Edat dels nens: 6-12 anys
A petició de les escoles que han participat en el Pla, durant el curs 2011-2012, s’ha estès a l’alumnat de segon cicle d’educació infantil. A més, durant aquest curs també és previst d’introduir una ració d’hortalisses.
 
 1. Curs 2011/2012
  1. El pla s’ha estès, a petició de les escoles, a l’alumnat de segon cicle d’educació infantil: 1.275 escoles = 296.000 alumnes.
  2. Període: de gener a juny.
  3. Durada de la donada: 3 dies.
  4. Edat dels nens: 3-12 anys.
  5. Durant aquest curs, s’ha previst distribuir 1.050 tones de fruita fresca (poma, pera, mandarina, taronja, préssec, nectarina, nespra, albercoc, maduixot, cirera i plàtan), i introduir en el mes de març una ració d’hortalisses (tomàquet cherry i pastanaga baby).
 
El Pla està finançat per la Unió Europea i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. L’ajuda comunitària finança el 50% del cost de la fruita i altres costos relacionats com ara la distribució, la logística, la comunicació, etc. D’altra banda, aquesta iniciativa es complementa amb tot un seguit d’activitats paral·leles com ara xerrades, visites a mercats o explotacions, horts escolars i unitats didàctiques, entre altres.
 
Per donar suport al lliurament de fruita en l’entorn educatiu i donar informació a les famílies, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural facilita als centres educatius cartells i tríptics informatius. A més, properament el aquest Departament convocarà ajuts per subvencionar activitats com a mesures d’acompanyament.
 
 
 (veure informació complementària, gràfics, estadística i materials de la campanya en documents annexats)
 
 
 
 
________________________________________________________________________
 
(*) Dades provinents de L’Estudi Aladino de 2010-2011 dintre de l’estratègia NAOS, que recull dades mesurades de 7923 infants d’Espanya entre 6 i 10 anys, dels quals  1154 son  de Catalunya. Per valorar l’exés de pes s’apliquen criteris de l’Organització Mundial de la salut .
 

3  

Imatges

Poster amb imatge de la campanya

Poster amb imatge de la campanya 3312

Pelegrí i Rigau amb els alumnes d el'escola Víctor català que participen en la campanya

Pelegrí i Rigau amb els alumnes d el'escola Víctor català que participen en la campanya 344

imatge recurs

imatge recurs 282

3  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa amb gràfics i estadístiques sobre la campanya

Dossier de premsa amb gràfics i estadístiques sobre la campanya
DOC | 124

Tríptic informatiu de la campanya

Tríptic informatiu de la campanya
PDF | 257

Materials de sensibilització i treball a classe

Materials de sensibilització i treball a classe
PDF | 557