Treball, Afers Socials i Famílies

Parelles artístiques

El conseller Cleries inaugura l'exposició Parelles artístiques: experiències creatives per la salut mental

La mostra reuneix 40 obres realitzades a quatre mans per artistes professionals i artistes amateurs amb malaltia mental

query_builder   23 febrer 2012 20:11

event_note Nota de premsa

El conseller Cleries inaugura l'exposició Parelles artístiques: experiències creatives per la salut mental

La mostra reuneix 40 obres realitzades a quatre mans per artistes professionals i artistes amateurs amb malaltia mental

Parelles artístiques
El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha inaugurat aquest dijous a la tarda al Museu d’Història de Catalunya l’exposició col·lectiva Parelles Artístiques: experiències creatives per la salut mental. La mostra, impulsada per la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona, es podrà visitar fins al 8 d’abril.
 
Les peces que s’hi poden contemplar són fruit del treball a “quatre mans” entre artistes amateurs –persones usuàries dels serveis de salut mental– i artistes professionals, els quals han treballat per parelles durant el segon semestre de 2011.
 
En l’acte inaugural, el conseller Cleries ha destacat que “aquestes obres, a més del seu valor artístic, expressen moltes més coses. Per a les persones amb malaltia mental és una manera d’expressar-se i de normalitzar la seva situació”. El conseller ha afegit que “totes les persones han de posar en valor les seves capacitats i la nostra societat ha de saber valorar les capacitats de tothom”.
 
Cleries ha insistit que ”aquesta exposició és també una demostració que no hem de parlar de dependència, sinó d’autonomia personal i no hem de parlar de discapacitat sinó de les capacitats de cadascú”. Per acabar, el conseller ha afirmat que “existeix un estigma social que hem de trencar, però també hem d’ajudar totes les persones a trencar el seu autoestigma. La nostra prioritat és ser una societat per a tothom. Trenquem etiquetes i fem una societat inclusiva, justa i solidària”.
 
A la inauguració també hi han assistit el president de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona, Joan Roca; el director del Museu d’Història de Catalunya,  Agustí Alcoberro; i el vicepresident segon d’Unnim Caixa, Joan Contijoch.
Sisena edició d’una iniciativa pionera
 
Aquesta iniciativa pionera va néixer ara fa sis anys a Osona de la mà de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO). Enguany també hi participen l’Associació de familiars de persones amb malaltia mental El Far de la Garriga i el Servei de Rehabilitació Comunitària  de Granollers. En total s’hi podran contemplar 40 peces de diferents disciplines artístiques com pintura, escultura, vídeo, poesia, etc.
 
L’objectiu de Parelles Artístiques és sensibilitzar la societat vers la salut mental i facilitar l'expressió i la creativitat dels artistes amateurs que hi participen. Per aquest motiu, la importància del projecte no recau només en el producte final que s'exposa, sinó en el procés creatiu que viu cada parella artística: el diàleg, l'intercanvi d'experiències i el vincle que es forma entre els dos artistes, entre d’altres aspectes.
 
Després del Museu d’Història de Catalunya, la mostra s’instal·larà a Vic, Prats de Lluçanès, Granollers i Manlleu. Aquest darrer municipi acollirà a l’estiu la subhasta de les obres i la festa de cloenda d’aquesta edició. Els donatius que es recullin serviran per donar continuïtat al projecte.

1  

Imatges

Inauguració de l'exposició Parelles Artístiques

Inauguració de l'exposició Parelles Artístiques 1535