Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

El Departament d'Agricultura aprova el reconeixement transitori i el reglament de la IGP Pa de Pagès Català

El Departament d'Agricultura aprova el reconeixement transitori i el reglament de la IGP Pa de Pagès Català

query_builder   24 febrer 2012 14:09

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura aprova el reconeixement transitori i el reglament de la IGP Pa de Pagès Català

 
 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha publicat avui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) l’Edicte pel qual se sotmet a informació pública el Projecte d’ordre per la qual s’aprova el reconeixement transitori i el reglament de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Pa de Pagès Català, i es reconeix el seu consell regulador provisional, durant un termini de set dies hàbils.
 
Les persones interessades a examinar-lo ho podran fer a les oficines del Departament a Lleida i a Barcelona;, als Serveis Territorials del DAAM; o bé mitjançant la pàgina web del Departament http://www.gencat.cat/agricultura/normativa, durant l’esmentat període, en el qual hi podran formular les al·legacions que creguin convenients.
 
El procés de tramitació es va iniciar el 24 de juliol de 2009, quan la Federació Catalana d'Associacions de Gremis de Flequers va sol·licitar  la inscripció de la IGP Pa de Pagès Català davant el Departament, el 18 d’octubre de 2010 es va publicar al DOGC i el 8 de novembre al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) l’anunci pel qual es donava publicitat a la sol·licitud de registre al registre comunitari de DOP i IGP. Juntament amb l’anunci es va publicar el Document Únic, que resumeix els principals elements del plec de condicions d’aquesta  IGP,  i es donava un termini de 2 mesos a partir de la data de publicació al DOGC i al BOE per a què qualsevol persona que considerés afectats els seus legítims drets o interessos pogués presentar-hi al·legacions davant del Departament. Transcorregut aquest termini, es va publicar al DOGC i al BOE la decisió favorable del Conseller per tal de sol·licitar a la Comissió Europea (CE) la seva inscripció en el registre comunitari de DOP i IGP (DOGC núm. 5853 de 06.04.2011). Seguidament, es va enviar aquesta Resolució a la CE juntament amb la resta de la documentació requerida pel Reglament (CE) 510/2006, per tal que la Comissió tramiti la seva inscripció al Registre comunitari de Denominacions d’Origen Protegides i d’Indicacions Geogràfiques Protegides.
 
La zona de producció del pa objecte d’aquesta IGP comprèn tot Catalunya, i les seves principals característiques són que es tracta d'un pa tradicional, rodó d’imatge rústica, de crosta gruixuda i cruixent, molla esponjosa i alveolat gran i irregular. Tot el procés d’elaboració es du a terme seguint mètodes tradicionals, realitzant manualment com a mínim el format, amb fermentacions lentes, i coent les masses sempre en forns de solera refractària. Organolèpticament és un pa de gran aroma i sabor, amb certa acidesa que manté la sensació de frescor i una textura agradable passades 8-9 hores de la cocció.
 
Val a dir que aquest pa IGP estarà clarament identificat en el comerç, i en el moment de la venda s’entregarà als consumidors en bosses amb el logotip identificatiu propi de la IGP.