Oficina del President

El president Artur Mas comença una visita oficial de quatre dies al Marroc

query_builder   28 febrer 2012 11:16

event_note Nota de premsa

El president Artur Mas comença una visita oficial de quatre dies al Marroc

 

El cap de l’Executiu viatjarà acompanyat dels consellers Mena, Recoder i Pelegrí  i del secretari d’Exteriors, Senén Florensa, i de prop de 200 empresaris, la delegació empresarial catalana més important que s’ha fet mai

 

Aquesta missió empresarial té com a objectiu contribuir a posicionar les empreses catalanes en la licitació dels principals projectes del Marroc

 

Artur Mas es reunirà amb el president del Govern, Abdelilah Benkirane, i amb els ministres de l’Interior, d’Afers Exteriors i Cooperació, d’Economia i Finances, i de Salut i amb els presidents de les Cambres de Representants i dels Consellers del Marroc 

 

L’agenda del president inclou la inauguració d’un seminari sobre el Marroc i la UE i un Fòrum Econòmic sobre relacions comercials entre Catalunya i el Marroc i també la signatura de diversos convenis de cooperació

 
El president de la Generalitat, Artur Mas, comença aquest vespre una visita oficial de quatre dies al Marroc, acompanyat dels consellers d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena; de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep María Pelegrí, i de prop de 200 empresaris, que conformen la missió empresarial més important feta mai per l’Executiu català.
 
Aquest viatge oficial del president s’emmarca en la que és la prioritat de l’acció exterior del Govern: ajudar a la internacionalització de les empreses catalanes per superar les dificultats econòmiques actuals. Així, entre altres objectius, amb aquesta missió econòmica es vol contribuir a posicionar les empreses catalanes en la licitació dels principals projectes del Marroc. També, es vol reforçar i establir relacions institucionals d’alt nivell entre els governs català i marroquí i promoure la cooperació en àmbits d’interès comú.
 
El programa del president de la Generalitat al Marroc el portarà a visitar les ciutats de Rabat, Casablanca i Tànger. L’agenda d’Artur Mas començarà a Rabat demà, dimecres, al matí. A la capital, el cap de l’Executiu es reunirà amb el nou president del Govern del Marroc, Abdelilah Benkirane. També mantindrà entrevistes amb els ministres de l’Interior, Mohand Laenser; d’Afers Exteriors i Cooperació, Saad-Eddine El Othmani, i d’Economia i Finances, Nizar Baraka;  amb el president de la Cambra de Representants del Marroc, Karim Ghellab, i amb el president de la Cambra de Consellers del Marroc, Mohamed Cheikh.
 
A Rabat, Artur Mas té previst també inaugurar el Seminari “L’Estatut avançat Marroc-Unió Europea: nous actors, noves perspectives”, organitzat per l’Institut Europeu de la Mediterrània i el Ministeri d’Afers Exteriors del Marroc; i, acompanyat de l’ambaixador d’Espanya al Marroc, Alberto Navarro, oferirà una recepció de productes gastronòmics catalans a les autoritats marroquines.
 
Dijous, 1 de març, el president Mas serà a Casablanca on inaugurarà el Fòrum empresarial “Per una nova cooperació econòmica entre el Marroc i Catalunya” , organitzat per ACC1Ó i la Confédération Générale des Enterprises du Maroc (CGEM), amb la col·laboració de la Cambra de Comerç de Barcelona, Foment del Treball i Pimec i diverses institucions marroquines. A la ciutat de Casablanca, el cap de l’Executiu visitarà també la seu de Seat i la seu de Cobega.
 
El president Artur Mas es desplaçarà dijous a la tarda a Tànger, on , a més de visitar la zona portuària Tangermed, inaugurarà la fàbrica que la companyia Relats ha instal·lat en aquesta ciutat. L’empresa Relats, amb seu a Caldes de Montbui, fabrica tubs aïllants elèctrics i tèrmics flexibles i fundes de protecció mecànica i tenen diverses plantes de producció arreu del món.
 
L’endemà, divendres, també a Tànger, el cap del Govern signarà un conveni de cooperació amb Unicef i es reunirà amb els representants del projecte ONU Dones Marroc. Abans de finalitzar el seu viatge, presidirà també la signatura de l’acord de microcrèdits amb CatalunyaCaixa i participarà en una sessió de treball del “Programa Nacional de Reducció dels ricos de VIH/SIDA i la hepatitis i la lluita contra les toxicomanies”, conjuntament amb el ministre de Salut del Marroc, El Houssein El Ouardi. Tot just abans de retornar a Barcelona, el president Mas mantindrà també una trobada amb els responsables del programa Xics, de la Fundació FCB i el Casal d’Infants del Raval.
 
Agenda dels consellers
A banda de la delegació empresarial, el president Mas viatja al Marroc acompanyat de tres dels consellers del Govern i del secretari d’Exteriors de la Generalitat, Senén Florensa, que participaran en algunes de les reunions que celebrarà el cap de l’Executiu, però també desenvoluparan una agenda pròpia paral·lela.
 
El conseller d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, té previst, entre altres activitats, inaugurar a Casablanca les oficines d’Emte Mechanical Engineering, unitat de negoci de Comsa-Emte dedicada a les instal·lacions mecàniques i que serà la plataforma de l’empresa per a tota l’Àfrica. Mena també es reunirà a les oficines de Riva y Garcia , un banc d’inversió independent, amb els responsables dels 4 projectes del Fons de la Mediterrània, i es desplaçarà a la localitat de Settat per visitar la fàbrica de Roca.
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, per la seva banda, mantindrà una entrevista amb el seu homòleg marroquí i signarà un acord de col·laboració entre Catalunya i el Marroc en matèria agroalimentària per al període 2012-2016. Pelegrí es reunirà també amb el director general d’Andoza i el director del sector agrícola del Banc Africà de Desenvolupament, per tractar sobre projectes de mecanització de la recollida de dàtils i l’extracció d’oli d’argan. Un total de 23 empreses del sector agroalimentari formen part de la delegació empresarial amb l’objectiu d’establir relacions comercials i estudiar possibilitats d’implantació al Marroc.
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recorder, també té previst reunir-se amb el ministre de l’Equipement et du Transport, a més de signar diversos acords de col·laboració. D’una banda, el president de Ferrocarrils de la Generalitat, Enric Ticó, i el director de l’ONFC signaran un conveni de col·laboració per augmentar l’eficàcia i el rendiment d’ambdues companyies en matèria de transport ferroviària. Recoder signarà també un conveni entre l’Institut Cartogràfic de Catalunya i l’Agence Nationale de la Conservation Foncière du Cadastre et de la Cartographie per estendre la cooperació tècnica i científica. El conseller Recoder visitarà també el port de Tànger, Tangermed, que té convenis de col·laboració amb els ports catalans.