Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

En el marc del viatge institucional presidit pel M. Hble. Sr. Artur Mas, president de la Generalitat

Pelegrí impulsa la cooperació agroalimentària entre Catalunya i el Marroc

query_builder   28 febrer 2012 12:14

event_note Nota de premsa

En el marc del viatge institucional presidit pel M. Hble. Sr. Artur Mas, president de la Generalitat

Pelegrí impulsa la cooperació agroalimentària entre Catalunya i el Marroc

Es signa un acord de col·laboració per al període 2012-2016
 
Un total de 23 empreses del sector agroalimentari català formaran part de la delegació catalana per establir relacions comercials i estudiar possibilitats d’implantació al Marroc
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, presidirà el proper dijous 1 de març, la signatura d’un acord de col·laboració entre Catalunya i el Regne del Marroc en matèria agroalimentària. Aquest acord s’emmarca en el viatge institucional presidit pel M. Hble. Sr. Artur Mas, president de la Generalitat. Un total de 23 empreses del sector agroalimentari català formaran part de la delegació catalana per establir relacions comercials i estudiar possibilitats d’implantació al Marroc.
 
Pelegrí es reunirà, el dijous 1 de març, a Rabat, amb el ministre d’Agricultura i de Pesca Marítima, Aziz Akhannouch, per tractar sobre aquest nou acord de col·laboració i el subscrit l’any passat sobre maquinària agrícola. De fet, aquesta nova declaració comuna és fruit dels bons resultats obtinguts en programes precedents, que han permès un augment dels intercanvis econòmics i comercials en l’àmbit agrícola i agroalimentari, i el desenvolupament d’iniciatives d’inversió del sector privat català al Marroc.
 
L’acord en cooperació agroalimentària, que se signarà dijous vinent i comprèn el període 2012-2016, se centra en quatre punts bàsics. D’una banda, cooperar en la racionalització dels sistemes d’irrigació i en el desenvolupament de la col·laboració pública i privada en la gestió de l’aigua de reg. D’altra banda, donar suport tècnic en la producció, la valoració, la promoció i la certificació dels productes de la terra; donar suport, també, a la formació professional i tècnica, en el marc del Consell Agrícola Marroquí i de la transferència de tecnologia als agricultors; cooperar en la millora de les accions d’investigació agrícola i finalment, donar suport a la millora de l’eficàcia en la gestió dels recursos de l’Administració.
 
Un cop signat l’acord de col·laboració, tindrà lloc una taula rodona sobre el Pla Marroc verd amb la participació de membres del ministeri d’Agricultura i de Pesca Marítima del Marroc, de presidents de les principals organitzacions empresarials agroalimentàries del Marroc i dels empresaris agroalimentaris catalans que acompanyaran el conseller en aquest viatge oficial.
 
Durant la seva estada al Marroc, el conseller Pelegrí també mantindrà, divendres 2 de març, una trobada amb el director general d’Andoza i el director del sector agrícola del Banc Africà de Desenvolupament, per tractar sobre projectes de mecanització de la recollida de dàtils i de l’extracció d’oli d’argània. El mateix dia, el responsable de l’Administració agrària catalana visitarà l’estació experimental i el laboratori de biotecnologia de l’Institut Nacional de Recerca Agronòmica del Marroc (INRA).
 
Paral·lelament, el director general de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Josep Monfort, es desplaçarà també al Marroc per obrir noves vies de cooperació en l’àmbit de la recerca. En aquest sentit, el dimecres 29 de febrer, mantindrà una trobada de treball amb representants de l’Organització de les Nacions Unides per al Desenvolupament Industrial (ONUDI) i de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), per tal de donar a conèixer les tecnologies desenvolupades per l’IRTA en l’àmbit de la gestió eficient de l’aigua de reg en zones de sequera, així com les que poden contribuir a augmentar la seguretat alimentària del país. L’endemà, el dijous 1 de març, Monfort es reunirà amb el coordinador de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), per estudiar la possibilitat que aquest institut pugui participar en projectes estratègics al Marroc finançats per aquesta agència.