Interior

El conseller Puig aposta per l'autoprotecció, la prevenció i la coordinació institucional i policial per lluitar contra la reincidència

El conseller Puig aposta per l'autoprotecció, la prevenció i la coordinació institucional i policial per lluitar contra la reincidència

200 professionals de la seguretat analitzen a l'ISPC la reincidència i les eines per combatre-la

query_builder   29 febrer 2012 11:58

event_note Nota de premsa

El conseller Puig aposta per l'autoprotecció, la prevenció i la coordinació institucional i policial per lluitar contra la reincidència

200 professionals de la seguretat analitzen a l'ISPC la reincidència i les eines per combatre-la

Inauguració jornades reincidència
Inauguració de les jornades
L’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) acull durant dos dies unes jornades sobre la reincidència, un fenomen que, segons ha afirmat el conseller d’Interior, Felip Puip, és un tipus de delinqüència intensiva que no es caracteritza per l’ús de la violència física o d’uns danys econòmics elevats però sí causa uns inconvenients i una percepció d’inseguretat en la ciutadania.
 
El conseller ha inaugurat la jornada acompanyat de la fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte, i de la directora de l’ISPC, Núria Aymerich.
 
Segons ha afirmat el conseller, unes jornades com aquestes permeten dotar tots els actors implicats del coneixement per lluitar contra aquest fenomen, i ha destacat tres estratègies per combatre la reincidència: “incrementar el nivell d’autoprotecció dels ciutadans, potenciar la capacitat preventiva i reactiva policial”, potenciar la col·laboració de les institucions implicades, i facilitar l’actuació dels cossos implicats.
 
En el primer cas, cal augmentar la prevenció per part dels ciutadans, aconseguint que prenguin determinades precaucions per ajudar a evitar que es converteixin en víctimes; Puig també ha citat diverses accions preventives dutes a terme per part dels cossos policials per dissuadir i dificultar l’acció d’aquests delinqüents, com ara l’augment de la presència policial en el metro de Barcelona, a les zones comercials durant l’època de Nadal, o el pla especial de seguretat al Mobile World Congress, que se celebra aquesta setmana a Barcelona; pel que fa a l'acció policial reactiva cal continuar treballant en la persecució de la delinqüència i fer accessible la informació de què es disposa, com ara un registre de faltes modern i eficaç. 
 
Puig ha reconegut que la reincidència, a curt termini, és molt difícil de solucionar, però la voluntat és incrementar la pressió i oferir els recursos als agents que intervenen en la seva lluita perquè als delinqüents “costi molt sortir-se’n”.
 
Per la seva banda, la fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte, ha manifestat la necessitat de reforçar els òrgans que intervenen en la lluita contra la reincidència per fer-los més efectius. Compte ha recordat que hi ha entre uns 200 i 300 delinqüents que acumulen 20, 30 i fins a 40 detencions, fet que evidencia un sentiment d'impunitat i que els instruments legals amb què es compta actualment no són prou dissuassoris. També ha destacat la col·laboració entre la fiscalia de Catalunya i els cossos policials a Girona, que ha qualificat d’única a tot l’Estat espanyol.
 
L'Institut reuneix durant dos dies a membres dels cossos de policia de Catalunya i altres professionals que desenvolupen funcions relacionades amb la investigació o l'estudi de la reincidència delictiva per analitzar des d’una perspectiva interdisciplinària aquest fenomen i l’efecte que té sobre la percepció de la seguretat a la ciutadania i les implicacions que té en la tasca que es duu a terme per afrontar-lo o gestionar-lo des dels cossos policials, els serveis penitenciaris o l’àmbit de la justícia.
 
Després d’una reflexió inicial des d’un punt de vista multidisciplinari les sessions es focalitzaran en aspectes concrets per aprofundir en les accions contra la reincidència des dels àmbits policial i fiscal o els mecanismes i millores a introduir en el dret per tractar la multireincidència en els furts o en els petits delictes. També hi haurà dues taules rodones dedicades als menors reincidents.
 
A l’acte també hi ha assistit la directora de l’ISPC, Núria Aymerich, comandaments de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, de policies locals i altres cossos, magistrats, fiscals, i professionals de l’administració de la justícia, entre d’altres.