Direcció General de Comunicació

El portaveu celebra que el PSC hagi "recuperat el diàleg" amb el Govern i que s'hagin "ressituat" les negociacions al voltant del pacte fiscal

query_builder   1 març 2012 11:53

event_note Nota de premsa

El portaveu celebra que el PSC hagi "recuperat el diàleg" amb el Govern i que s'hagin "ressituat" les negociacions al voltant del pacte fiscal

  • Homs insta a recuperar l’acord que PSC, CiU ERC i ICV van aprovar el 2005 en el marc de l’Estatut i que defensava “una agència tributària única”
 
  • “Allò que vam votar el 2005 no ho toquem, si compartim massa coses tornarem a estar en perill d’estar com ara i d’acabar a discreció del govern espanyol de torn”, ha manifestat en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio on ha considerat “ben orientada” la proposta socialista de “limitar la solidaritat”
 
  • Insisteix que l’Executiu actuarà amb “perseverança, insistència, determinació i tossuderia” en la defensa del pacte fiscal, que presentarà al govern espanyol al llarg d’aquest 2012
 
El portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, ha celebrat avui “la predisposició” del Partit dels Socialistes a reobrir les negociacions sobre el pacte fiscal, després d’haver “ressituat el diàleg que es va trencar per part d’ells mateixos”. “Torna a haver-hi possibilitats de parlar les coses i ho valorem positivament”, ha manifestat Homs. En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, el portaveu del Govern ha insistit que el nou model ha de tenir “una única agència tributària depenent del Govern” i en aquest sentit ha instat a recuperar l’acord que PSC, CiU, ERC i ICV van aprovar el 2005 en el marc de les negociacions de l’Estatut. “Allò que vam votar el 2005 no ho toquem, si compartim massa coses tornarem a estar en perill d’estar com ara, d’haver-li de donar moltes voltes simplement per acabar a discreció del govern espanyol de torn”, ha advertit.
 
El portaveu ha considerat “ben orientada” la proposta de “limitar la solidaritat” que fa el principal grup de l’oposició, mentre que ha constatat una “discrepància evident” en relació a una eventual agència tributària única compartida amb Madrid. “Veiem que hi ha coses en què la música sona bé, això de reduir la solidaritat, d’altres amb una discrepància evident, això de la clau de la caixa”, ha manifestat, però s’ha mostrat confiat que les negociacions permetran assolir un acord. “Com que el 2005 ho havíem resolt, penso que no ha de ser un problema, perquè sinó voldria dir que el PSC de Pasqual Maragall era més ambiciós que el de Pere Navarro i això tampoc crec que s’entengués per part d’ells mateixos. Ja anirem ressituant les coses, perquè pensem que PSC ha optat per recuperar via del diàleg”, ha dit. “El 2005 en el marc del debat de l’Estatut vam acordar, i valdria la pena que no ens en moguéssim perquè ho vam votar tots al Parlament, que hi ha d’haver una única agència tributària depenent del govern, una caixa única, no tantes claus”, ha reblat.
 
El portaveu ha insistit que el Govern actuarà amb “perseverança, insistència, determinació i tossuderia” en la defensa del pacte fiscal, que plantejarà al govern espanyol al llarg d’aquest 2012 i ha instat els grups parlamentaris a mantenir unes negociacions “discretes”, que superin “el procés farragós i feixuc” de l’Estatut. “Catalunya és un país, una nació, que han intentat aplanar, i de vegades físicament ho han aconseguit en moltes ocasions, però l’endemà ens hem tornat a  aixecar. Si algú hagués dit siguem realistes, això és molt pesat, genera molta frustració, potser ja no existiríem”, ha sentenciat. I ha afegit: “si ens volen posar a prova els del cantó espanyol a veure si ens en cansem, les invitacions al cansament no les acceptarem”.
 
El portaveu del Govern ha llençat un missatge de “confiança i optimisme” en el futur econòmic de Catalunya, ja que el país “ha pres consciència col·lectiva” de la situació, i “quan el poble de Catalunya ha pres consciència d’una manera molt majoritària, estesa i transversal de les dificultats, ha sabut reaccionar”. “Recuperarem la situació que hem perdut”, ha manifestat.
 
En aquest sentit, i davant “l’esperit recentralitzador” dels diferents governs espanyols, Homs ha lloat “la determinació  del poble de Catalunya” a l’hora de plantar-hi cara. “Aquest procés de recentralització a nivell espanyol el va inaugurar senyor Aznar, el va seguir el senyor Zapatero i veurem com segueix, però si algú hi pot plantar cara és la determinació del poble de Catalunya, la reacció nítida més transversal que s’ha fet a aquest procés recentralitzador és la sortida al carrer del 10 de juliol”, ha sentenciat.