Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Impuls a la cooperació agroalimentària entre Catalunya i el Marroc

En el marc del viatge institucional presidit pel M. Hble. Sr. Artur Mas, president de la Generalitat

Impuls a la cooperació agroalimentària entre Catalunya i el Marroc

Es signa un acord de col·laboració per al període 2012-2016

query_builder   1 març 2012 17:10

event_note Nota de premsa

En el marc del viatge institucional presidit pel M. Hble. Sr. Artur Mas, president de la Generalitat

Impuls a la cooperació agroalimentària entre Catalunya i el Marroc

Es signa un acord de col·laboració per al període 2012-2016

El conseller Pelegrí amb el ministre d'Agricultura marroquí
El conseller Pelegrí amb el ministre d'Agricultura marroquí
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha presidit aquest migdia la signatura d’un acord de col·laboració entre Catalunya i el Regne del Marroc en matèria agroalimentària. Aquest acord s’emmarca en el viatge institucional presidit pel M. Hble. Sr. Artur Mas, president de la Generalitat. Un total de 23 empreses del sector agroalimentari català formen part de la delegació catalana per establir relacions comercials i estudiar possibilitats d’implantació al Marroc.
 
Pelegrí s’ha reunit, a Rabat, amb el ministre d’Agricultura i de Pesca Marítima, Aziz Akhannouch, per tractar sobre aquest nou acord de col·laboració i el subscrit l’any passat sobre maquinària agrícola. De fet, aquesta nova declaració comuna és fruit dels bons resultats obtinguts en programes precedents, que han permès un augment dels intercanvis econòmics i comercials en l’àmbit agrícola i agroalimentari, i el desenvolupament d’iniciatives d’inversió del sector privat català al Marroc.
 
L’acord en cooperació agroalimentària, que s’ha signat avui i comprèn el període 2012-2016, se centra en quatre punts bàsics. D’una banda, cooperar en la racionalització dels sistemes d’irrigació i en el desenvolupament de la col·laboració pública i privada en la gestió de l’aigua de reg. D’altra banda, donar suport tècnic en la producció, la valoració, la promoció i la certificació dels productes de la terra; donar suport, també, a la formació professional i tècnica, en el marc del Consell Agrícola Marroquí i de la transferència de tecnologia als agricultors; cooperar en la millora de les accions d’investigació agrícola i finalment, donar suport a la millora de l’eficàcia en la gestió dels recursos de l’Administració.
 
Un cop signat l’acord de col·laboració, ha tingut lloc una taula rodona sobre el Pla Marroc verd amb la participació de membres del ministeri d’Agricultura i de Pesca Marítima del Marroc, de presidents de les principals organitzacions empresarials agroalimentàries del Marroc i dels empresaris agroalimentaris catalans que acompanyen el conseller en aquest viatge oficial.
 
Durant la seva estada al Marroc, el conseller Pelegrí també mantindrà, demà divendres 2 de març, una trobada amb el director general d’Andoza i el director del sector agrícola del Banc Africà de Desenvolupament, per tractar sobre projectes de mecanització de la recollida de dàtils i de l’extracció d’oli d’argània. També demà, el responsable de l’Administració agrària catalana visitarà l’estació experimental i el laboratori de biotecnologia de l’Institut Nacional de Recerca Agronòmica del Marroc (INRA).
 
Paral·lelament, el director general de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Josep Monfort, també s’ha desplaçat al Marroc per obrir noves vies de cooperació en l’àmbit de la recerca. En aquest sentit, ahir va mantenir una trobada de treball amb representants de l’Organització de les Nacions Unides per al Desenvolupament Industrial (ONUDI) i de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), per tal de donar a conèixer les tecnologies desenvolupades per l’IRTA en l’àmbit de la gestió eficient de l’aigua de reg en zones de sequera, així com les que poden contribuir a augmentar la seguretat alimentària del país. Avui al matí,  s’ha reunit amb el coordinador de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), per estudiar la possibilitat que aquest institut pugui participar en projectes estratègics al Marroc finançats per aquesta agència.
 
 

1  

Fitxers adjunts

El conseller Pelegrí amb el ministre marroquí d'Agricultura

El conseller Pelegrí amb el ministre marroquí d'Agricultura
JPG | 244