Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

El Departament d'Agricultura convoca l'ajut de pagament únic i altres règims d'ajuts comunitaris

query_builder   2 març 2012 11:05

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura convoca l'ajut de pagament únic i altres règims d'ajuts comunitaris

 
 
El DOGC ha publicat avui l’Ordre corresponent adreçada a 60.000 agricultors i amb un import aproximat de 285 milions d’euros
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha establert el procediment per a la tramitació de l’ajut de pagament únic i altres règims d’ajuts comunitaris en agricultura i ramaderia i les seves bases a partir  de 2012, i ha convocat els ajuts corresponents per a la campanya de comercialització 2012-2013, com publica avui el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). L’Ordre regula els ajuts directes a l’agricultura i ramaderia en aplicació de la normativa comunitària, i el seu període de sol·licitud es va iniciar l’1 de febrer i finalitzarà el proper 30 d’abril de 2012.
 
L’objectiu d’aquests ajuts directes corresponents al primer pilar de la Política Agrària Comuna (PAC) és la millora i suport a la renda de les explotacions agràries, amb la finalitat d’evitar l’abandonament de terres i, en conseqüència, la despoblació del medi rural.
 
Quant al règim de pagament únic, l’Ordre recull la integració a aquest règim el 2012 de l’ajut específic a l’arròs, l’ajut específic a les proteaginoses, l’ajut per superfície als fruits de closca, l’ajut a la producció de llavor certificada, la prima de sacrifici de bovins, l’ajut a transformació de farratges deshidratats i l’ajut a l’abandonament de la vinya de la campanya.
 
En el sector de la ramaderia, desapareixen els pagaments addicionals i es reorganitza la distribució de fons als ajuts específics que dóna com a resultat la relació següent d’ajuts i primes:
·          prima per vaca alletant
·          ajut per a compensar els desavantatges específics que afecten les explotacions que mantenen vaques alletants
·          ajut per a la millora de la carn de boví
·          ajut per a la millora de la qualitat de les produccions d’oví i cabrum
·          ajut per a compensar els desavantatges específics que afecten les explotacions de vaquí de llet
·          ajut per a la millora de la qualitat de la llet i els productes lactis de la vaca
·          ajut per a compensar els desavantatges específics que afecten les explotacions d’oví
·          ajut per a compensar els desavantatges específics que afecten les explotacions de cabrum
 
Durant la present campanya es manté l’ajut específic a la producció de llegums de qualitat i apareix un nou ajut al foment d’activitats agrícoles beneficioses per al medi ambient en el sector dels fruits de closca. Es crea de forma transitòria un nou ajut a la fuita seca d’adaptació a la nova situació del sector després de la incorporació de l’ajut de superfície dels fruits de closca al pagament únic.
 
Uns 60.000 agricultors de Catalunya es poden beneficiar dels ajuts inclosos en aquesta Ordre i l’import global que poden suposar aquestes sol·licituds és d’aproximadament 285M€.
 
Aquests ajuts també suposaran liquiditat al sector en un moment de crisi econòmica com l’actual, ajudant així a compensar els preus dels productes agraris que reben els agricultors i ramaders.
 
A nivell de gestió, enguany, des del Departament s’ha posat especial interès a agilitzar la tramitació de les sol·licituds. En aquest sentit, s’ha pres una sèrie de mesures que permetran arribar a més del 90 % de sol·licituds presentades per via telemàtica, davant del 30% actual.