Oficina del President

President Mas

President Mas: "Si alguna cosa ens pot ajudar a sortir de les dificultats actuals és l'acció exterior"

query_builder   2 març 2012 12:08

event_note Nota de premsa

President Mas: "Si alguna cosa ens pot ajudar a sortir de les dificultats actuals és l'acció exterior"

El president Mas amb una representació del programa XICS (Xarxa internacional de Centres Solidaris)
El president Mas avui a Tànger
  • El cap de l’Executiu anuncia una propera delegació econòmica a Boston per al mes de juny
  • El president de la Generalitat assegura que “Catalunya ha estat molt ben rebuda al Marroc”
  • El president Mas tanca avui el seu viatge oficial de quatre dies a aquell país assegurant que els contactes empresarials han estat de primer nivell
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat avui en acabar el seu viatge oficial al Marroc que aquest any prioritzarà l’acció exterior del Govern per ajudar el país a sortir de la situació econòmica actual. “Si en aquest moment alguna cosa ens pot ajudar a sortir de les dificultats actuals és precisament l’acció exterior”, ha assegurat el cap de l’Executiu, que ha anunciat que el mes de juny té previst encapçalar una delegació a Boston amb empresaris catalans per participar en una fira de biotecnologia.
 
Artur Mas ha explicat que l’any passat “vaig entendre que havia de centrar-me en els afers domèstics per endreçar una situació que havíem trobat molt desestructurada”. I ha afegit la necessitat “d’anar a captar inversions fora per ajudar les empreses a exportar i a invertir”.
 
El president ha situat les exportacions i el turisme com dos dels components que més van créixer l’any 2011 i ha refermat la seva aposta per la internacionalització de l’economia catalana. En aquesta mateixa línia, el cap de l’Executiu ha defensat la necessitat de sortir a fora perquè considera que cal sortir a l’exterior, ja que assegura que “el món no està en crisi, només una part del món, que és Europa”.
 
“Catalunya ha estat molt ben rebuda al Marroc”
El president, que ha fet una compareixença davant els mitjans de comunicació per fer una valoració del viatge oficial de quatre dies que l’ha portat per les ciutats de Rabat, Casablanca i Tànger, ha subratllat que des de la vessant de la promoció econòmica i contactes empresarials “el viatge ha anat molt bé” i ha explicat que els prop de 200 empresaris i entitats econòmiques que han format part de la delegació catalana al Marroc “han pogut fer feina amb els seus homòlegs marroquins de primer nivell”. Amb tot, Artur Mas ha advertit que “el més important és el que ve ara, ja que es tracta de continuar aquests contactes i ampliar aquests negocis”.
 
Pel que fa al contingut més polític d’aquest viatge, el president de la Generalitat ha assegurat que “Catalunya ha estat molt ben tractada” i ha explicat que s’han fet moltes trobades amb els màxims representants del país, amb el president i 15 ministres “per tal d’estrènyer els lligams institucionals entre Catalunya i el Marroc”.
 
També ha explicat que el Govern finalitza el viatge a aquell país amb la signatura de tres projectes de col·laboració per ajudar a les persones més vulnerables. El president ha reconegut que l’aportació de Catalunya “és més modesta”, però tot i així ha assegurat que “Catalunya ha de seguir mantenint aquesta sensibilitat i ajudar persones properes a nosaltres que ho necessiten”.
 
En aquesta darrera jornada al Marroc, el president s’ha reunit amb la delegada de l’ONU Dones Marroc, Leila Rhiwi, per signar un acord de finançament amb el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) que permetrà que l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) realitzi una contribució al fons temàtic “Educació bàsica i igualtat de gènere” al Marroc.
 
Abans de finalitzar el seu viatge, també ha presidit la signatura de l’acord de microcrèdits amb CatalunyaCaixa i ha participat en una sessió de treball del “Programa Nacional de Reducció dels riscos de VIH/SIDA i l'hepatitis i la lluita contra les toxicomanies”, conjuntament amb el ministre de Salut del Marroc, El Houssein El Ouardi. Tot just abans de retornar a Barcelona, el president Mas ha mantingut també una trobada amb els responsables del programa XICS, de la Fundació FCB i el Casal d’Infants del Raval.
 
L’objectiu d’aquest projecte és generar un impacte educatiu sostenible que transformi i millori les condicions de vida dels joves d’entre 12 i 25 anys dels barris perifèrics de Beni Makada. Es tracta de joves en situació de risc d’abandonament o de fracàs escolar precoç; joves sense oportunitats d’accés al mercat de treball i joves amb manca de temps lliure i de projectes que susciten la seva participació social. La Fundació Futbol Club Barcelona (FFCB) amb col·laboració d’altres organitzacions locals i internacionals, va iniciar a l’any 2006 el Programa XICS (Xarxa Internacional de Centres Solidaris) que s’ha convertit en alguns països en un important recurs socioeducatiu, sanitari, nutricional al servei d’alguns dels nen i nenes més vulnerables del planeta. En aquests centres, l’esport és un instrument per atraure i motivar als nens i nenes (i sovint els pares) i contribuir així al seu desenvolupament físic, intel·lectual i social adequats.

1  

Imatges

El president Mas en el seu darrer dia de viatge oficial al Marroc

El president Mas en el seu darrer dia de viatge oficial al Marroc 512