Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

El conseller Pelegrí fa una crida a la unitat i al consens de tots els integrants de la cadena agroalimentària per a fer créixer el sector agrari català

query_builder   4 març 2012 15:30

event_note Nota de premsa

El conseller Pelegrí fa una crida a la unitat i al consens de tots els integrants de la cadena agroalimentària per a fer créixer el sector agrari català

moment de l'acte
moment de l'acte
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat de la secretària general del Departament, Maria Teresa Martí, i del director dels Serveis Territorials del Departament a Girona, Jordi Aurich, ha presidit aquest migdia, a Girona, la cloenda de l’onzè congrés d’Unió de Pagesos de Catalunya.
 
Pelegrí ha volgut reiterar davant UP, l’organització agrària més representativa de Catalunya, que el Departament "l’escolta, com a la resta de formacions agràries, i ho seguirà fent per a gestionar la realitat del sector agroalimentari català perquè junts hem d’acompanyar la pagesia i ajudar-la a viure d’allò que li agrada, que sap fer i que vol continuar fent, junts hem d’aconseguir enfortir el clúster agroalimentari català, fer-lo més productiu, competitiu i emprenedor; i cada cop menys dependent d’unes subvencions que minven tant a nivell europeu com espanyol; també junts hem d’aconseguir que el nostre sector lideri la recuperació econòmica del país, creï ocupació, riquesa i que la creï tot equilibrant el territori, i que els reptes d’aquest nou món global no es vegin com a una dificultat infranquejable”.
 
que, d’altra banda, vindrà molt marcada per la nova Política Agrària Comuna (PAC), punt en el que el conseller ha incidit en l’assoliment d’un posicionament comú a Catalunya entre totes les parts, administració i sector, i en la necessitat que incorpori mesures adients i efectives de gestió de crisi.
 
Per tot plegat, com ha fet palès el conseller, cal crear posicions úniques en temes tant importants com la nova Política Agrària Comuna (PAC). Precisament, aquesta propera setmana es validarà el posicionament comú de Catalunya, “un document fruit de la reflexió, el debat i el consens d’una Comissió de Seguiment integrada pels estaments polítics i professionals del nostre sector (entre ells vosaltres), i que aportarà solucions eficaces per l’agricultura catalana. Aquest document és un gran actiu per a convèncer tant a Madrid, on s’exposarà el proper dia 12, com a Brussel·les; i ho és perquè ha tingut un important treball previ (analitza i corregeix allò que ens afecta negativament) i perquè hi som tots, Administració i sector, tots, perquè crec que és crucial anar sense fissures si volem incidir en una PAC que ni ens beneficia, ni resol els nostres problemes”.
 
En aquest sentit, Josep Maria Pelegrí ha insistit en la necessitat d’una PAC “regionalitzada, que sigui per a tothom, integradora, que convergeixi tots els interessos del països europeus, i que doni suport als professionals agraris. Volem una PAC productivista, que millori la competitivitat. I això passa inevitablement per implantar uns instruments de gestió de mercats més eficaços, que assegurin un adequat nivell de protecció, a l’hora que milloren el funcionament de la cadena”.  “La defensa de mesures de competència és un eix clau per al Departament per a atenuar la volatilitat de preus i aconseguir-ne uns de més justos, equilibrar la cadena agroalimentària i escurçar-la, ens cal consciència de clúster en què tots som igual d’importants, i hem d’aconseguir que tots els productes no siguin tractats com a igual”, ha afegit el conseller.
 
En aquest punt, Pelegrí ha remarcat la necessitat de pressionar tant el Ministeri com la UE per a aconseguir l’excepcionalitat, “però nosaltres també tenim molt a fer, i tots som conscients que cal potenciar la innovació, la internacionalització, la qualitat, el relleu generacional, ... drivers clau en els que el Departament està fent una gran feina i que continuarà impulsant al llarg d’aquest 2012”.  El titular del DAAM també ha destacat la intensa feina duta a terme per tal de donar finançament i liquiditat al sector, com la nova línia de préstecs bonificats que hem tret aquesta setmana per valor de 30 milions d’euros. Aquest 2012 destinarem més del 70,2% del pressupost de manera directa al sector mitjançant ajuts, aportacions a empreses, préstecs i inversions directes en infraestructures. I ajudem a empreses i explotacions amb problemes conjunturals a buscar finançament. Es tracta de fer tot el possible perquè no s’abandonin ni camps, ni explotacions ni indústries. El nostre objectiu és crear les bases per a què l’activitat no s’aturi (modificació de la Llei d’Urbanisme, mesures de simplificació i agilitació administrativa (Llei Òmnibus), assessorament agrari, etc”.
 
El conseller també s’ha referit als ajuts cofinançats i en concret al Programa de Desenvolupament Rural (PDR) per dir que “la realitat és la que és però treballem per reprogramar, el nostre objectiu és que no es perdi diners, volem que es revisi a l’alça els percentatges, tant els europeus com els estatals, són lesius per a Catalunya. Quan es van negociar no es va fer prou bé. Som una de les comunitats que rebem menys”.
 
Pelegrí ha conclòs la seva intervenció constatant que si bé hi ha molts reptes al davant, algun dels quals demana canviar de percepció i de tractament de l’agricultura, també és cert que “tenim una oportunitat històrica per a canviar coses, per a consolidar i fer créixer un sector estratègic, i això només ho aconseguirem amb l’esforç i la unió de tots, canviant la nostra actitud, i actuant amb responsabilitat i visió de futur.  Tots volem el mateix, tots volem donar valor al nostre territori, a la seva gent, als seus productes,... i tots sabem que això només s’aconseguirà si fem realment viables i competitives les nostres explotacions”.
 

1  

Imatges

moment de l'acte

moment de l'acte 383