Treball, Afers Socials i Famílies

El conseller Cleries inaugura el nou Centre d'Estudis Sanitaris i Socials de la Universitat de Vic

El centre coordinarà l'activitat de tres càtedres i acull el centre de documentació de serveis socials Dixit i el centre per l'autonomia personal Sírius

query_builder   2 març 2012 14:06

event_note Nota de premsa

El conseller Cleries inaugura el nou Centre d'Estudis Sanitaris i Socials de la Universitat de Vic

El centre coordinarà l'activitat de tres càtedres i acull el centre de documentació de serveis socials Dixit i el centre per l'autonomia personal Sírius

El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, juntament amb l’alcalde i president de la Fundació Universitària Balmes, Josep M. Vila d’Abadal, i el rector de la Universitat de Vic, Jordi Montaña, ha inaugurat avui les instal·lacions del nou Centre d’Estudis Sanitaris i Socials de la Universitat de Vic (UVIC). Aquest centre té per objectiu aglutinar i coordinar la formació, la recerca i la transferència de coneixement en l’àmbit dels serveis socials, sociosanitaris i sanitaris.
 
El conseller Cleries ha celebrat poder impulsar aquest projecte en un moment de dificultats, ja que significa una aposta de futur a llarg termini per la millora dels serveis socials de Catalunya. El conseller ha definit el Centre d’Estudis Sanitaris i Socials com “un espai per repensar, col·laborar i fer recerca en l’àmbit dels serveis socials, des de l’experiència que caracteritza el teixit social de Vic, d’Osona i del país, en general”.
 
En el seu parlament, el conseller s’ha mostrat crític amb l’actual Llei de la dependència “que dóna el mateix tracte a persones grans, joves amb alguna discapacitat o persones amb problemes de salut mental”. “Aquesta llei ho posa tot dins del mateix sac, per això cal un canvi de paradigma”, ha dit Cleries.
 
En aquest mateix sentit, el conseller també ha volgut fer autocrítica referint-se als certificats acreditatius de la discapacitat que dóna l’Administració i ha afirmat que “amb aquests certificats destaquem allò que la persona no pot fer, enlloc de posar en valor totes les seves capacitats. En alguns sentits, també doncs, cal autoesmenar-nos”.
 
Per acabar el conseller ha afegit que “l’objectiu de les polítiques socials ha de ser avançar amb la col·laboració de tots, amb la suma de tots i, precisament, aquest és també el sentit d’aquest centre d’estudis”. El conseller Cleries ha insistit que “els temes sanitaris i socials van de vegades units, per això, treballem de forma coordinada entre els departaments de Benestar Social i Família i el de Salut. També en aquest centre d’estudis es produeix la suma d’aquests àmbits”.
 
El Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) coordinarà l’activitat de la Càtedra de Serveis Socials, així com la de Recerca Qualitativa i la de Cures Pal·liatives. També acull el centre de documentació i dinamització de serveis socials Dixit Vic i el centre per l’autonomia personal Sírius Vic.
 
La posada en marxa del CESS significa, a més a més, la consolidació de la relació de la Universitat de Vic amb el Departament de Benestar Social i Família, que dóna suport econòmic al centre Dixit, el Sírius i la Càtedra de Serveis Socials, a través dels convenis subscrits entre les dues institucions.
 
 
Els serveis del CESS
 
El nou centre d’estudis allotja diversos serveis, entre els quals destaca la Càtedra de Serveis Socials, l’espai Dixit i el Sírius Vic.
 
La Càtedra de Serveis Socials, la primera d’aquest tipus de Catalunya, té com a objectiu fomentar, generar i difondre el coneixement relacionat amb l’àmbit dels serveis socials. Es tracta d’un espai interdisciplinari on els diferents agents que intervenen en el Sistema Català de Serveis Socials podran interactuar per compartir coneixement, elaborar recerca i impulsar la innovació.
 
Juntament amb la Càtedra de Serveis Socials, el CESS també acull la Càtedra de Rercerca Qualitativa i la de Cures Pal·liatives.
 
El Dixit Vic forma part de la xarxa de centres de documentació de serveis socials impulsat pel Departament de Benestar Social i Família ubicats a Girona i Barcelona. El seu objectiu és esdevenir un centre de referència de documentació i dinamització de la gestió del coneixement dels serveis socials en l’entorn territorial de la Catalunya Central.
 
Finalment, el Sírius Vic ofereix a les persones amb discapacitats, a les seves famílies i als professionals que treballen en aquest camp, assessorament i orientació personalitzada per promoure l’autonomia personal, la millora de l’accessibilitat i la comunicació per tal d’afavorir la integració social de les persones amb diversitat funcional. Aquest servei es completa amb una laboratori de pràctiques adreçat a professionals, docents i alumnes que vulguin innovar i experimentar nous models d’atenció i de pràctiques professionals per a millorar la qualitat de vida de les persones amb dependència.