Justícia

El Departament de Justícia finalitza el desplegament del mòdul de Gestió de Requeriments Policials (GRP) a tot Catalunya

query_builder   2 març 2012 17:24

event_note Nota de premsa

El Departament de Justícia finalitza el desplegament del mòdul de Gestió de Requeriments Policials (GRP) a tot Catalunya

Aquest sistema de comunicació telemàtic entre els jutjats de Catalunya i els cossos policials permet que un jutjat pugui conèixer el contingut d’una ordre de crida i cerca o una ordre de protecció emesa per qualsevol altre òrgan judicial
 
El Departament de Justícia ha fet una inversió de 480.000 euros
 
Avui ha entrat en funcionament a Lleida el mòdul de gestió de requeriments policials (GRP) de l’e-justícia.cat i el passat dimarts, a Cervera. Amb aquestes dues poblacions ha finalitzat el desplegament d’aquesta aplicació a tots els jutjats de l’àmbit penal de Catalunya.
 
Aquest mòdul informàtic permet automatitzar les comunicacions dels òrgans judicials amb els Mossos d'Esquadra, tant pel que fa a l'enviament de requeriments com a la recepció de les respostes. Se centralitza així la gestió dels requeriments policials i se'n manté un registre, al qual pot accedir qualsevol òrgan de l'Administració de justícia a Catalunya.
 
El desplegament de la formació, organitzada pel Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, i la posterior implantació es van iniciar a Barcelona ciutat el febrer de 2010 i van continuar als òrgans judicials de Barcelona comarques, Tarragona, Girona, Terres de l’Ebre i Lleida.
 
Funcionament del GRP
 
El mòdul de Gestió de Requeriments Policials (GRP) millora la coordinació dels òrgans judicials amb els Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil i, alhora, la coordinació entre els mateixos jutjats. El sistema compta amb una base de dades que compartiran tots els òrgans judicials, de manera que un jutjat que estigui en funcions de guàrdia a qualsevol població podrà comprovar immediatament si un detingut té alguna ordre de crida i cerca o qualsevol altre requeriment pendent per part d’algun altre òrgan judicial de Catalunya.
 
Cada any els jutjats de Catalunya emeten uns 190.000 requeriments als cossos policials. En aquestes comunicacions, anomenades oficis, es demana que s’emeti una ordre europea de detenció i entrega o una ordre de protecció per a una víctima de violència domèstica; que es faci efectiu un desallotjament o un desnonament, o que se citi a declarar una persona o a comparèixer per una roda de reconeixement, etc.
 
El nou sistema permet al jutjat triar un dels formularis d’ofici creats, autentificar l’ordre amb la signatura electrònica i enviar-ho a la policia per via telemàtica perquè executi el requeriment.
 
El mòdul de GRP envia automàticament els oficis al llarg del dia i de la nit per evitar la saturació del sistema, però els jutjats disposen d’una opció per a la notificació immediata de les comunicacions urgents, per als casos en què sigui prioritària l’execució d’un requeriment o l’inici d’una investigació.
 
Aquest sistema estalvia personal ­-dedicat a l’enviament i la recepció de les comunicacions- i temps -ara aquestes comunicacions són immediates-, així com un gran volum d’impressions en paper.
 
Els oficis enviats pels jutjats van a parar a una base de dades que està compartida amb els Mossos d’Esquadra i, per tant, la comunicació és absolutament telemàtica amb aquest cos policial. El sistema també permetrà l’automatització dels enviaments per fax a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.