Protecció Civil

Protecció Civil passa a alerta el Procicat per risc de ventades i emet una prealerta del Pla Infocat per demà pel risc d'incendis

Es manté el risc de nevades a l'extrem nord-oest

query_builder   4 març 2012 20:07

event_note Nota de premsa

Protecció Civil passa a alerta el Procicat per risc de ventades i emet una prealerta del Pla Infocat per demà pel risc d'incendis

Es manté el risc de nevades a l'extrem nord-oest

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat ha posat aquest vespre en fase d’alerta el Pla de protecció civil de Catalunya PROCICAT pel risc de ventades. A les 14.00 h d’avui la DGPC havia emès un avís de prealerta en aquest sentit, i ara s’ha activat el Pla en fase d’alerta.
 
Es manté l'avís de prealerta del pla Neucat pel risc de nevades a l'extrem nord-oest del país i s'emet un avís de prealerta del pla Infocat pel risc d'incendis a l’Alt i Baix Empordà i en algunes comarques de Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona. L'episodi de vents, lligat a la baixa humitat present a la vegetació, fa que el risc d’incendi sigui alt.
 
 
Alerta Pla Procicat per risc de ventades:
 
L’actualització de la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indica que a partir de les 19.00 h d’avui i al llarg del dia de demà, amb especial intensitat la propera matinada,  es pot superar el llindar de ratxa màxima de vent superior als 25m/s (90 km/h).
 
 
Les zones amb major risc de superar aquest llindar són les comarques de l’Alt i Baix Empordà i del Pirineu, i, amb menor probabilitat, algunes comarques de Terres de l’Ebre, del Camp de Tarragona i de Lleida.
 
El vent bufarà de component nord a les comarques del Pirineu (cotes altes, especialment) i de la demarcació de Girona (Alt i Baix Empordà), on es podran superar els 35m/s (126km/h), i de mestral (nordoest) a les comarques de Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona.
 
Les comarques amb més risc de patir ventades intenses la propera matinada i fins el matí de demà són: Alt Empordà (risc més elevat), Alt Urgell, Alta Ribagorça, Baix Empordà, Berguedà, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Solsonès i, amb menor probabilitat, Baix Camp, Baix Ebre, Montsià, Noguera i la Vall d'Aran.
 
La previsió indica pel matí de demà i fins primera hora de la tarda el manteniment del risc molt elevat de superar els 90 km/h a l’Alt Empordà, i del risc probable de superar-lo al Baix Empordà. Tanmateix, el risc disminueix a l’Alt Urgell, Alta Ribagorça, Berguedà, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès i Solsonès, i es minimitza al Baix Camp, Baix Ebre, Montsià, Noguera i la Vall d'Aran.
 
 
 
 
Risc d’incendi forestal: prealerta Pla Infocat
 
 
Associat al risc de fortes ventades, la DGPC ha emès un avís de prealerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT per demà, especialment pel matí, pel risc d’incendi associat a la previsió de forts vents i baixa humitat, que augmenta el perill.
 
 
Les zones més afectades pel risc d’incendi són l’Alt i Baix Empordà i a algunes comarques de Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona. Aquest episodi de vent, lligat a la baixa humitat present a la vegetació, fa que el risc d’incendi sigui alt.
 
 
Segons el Cos d’Agents Rurals, per demà es mantindria la situació de risc d’incendi i fins i tot, es podria incrementar en algunes comarques.
 
 
A més, d’acord amb el Decret 64/1995 de mesures per a la prevenció dels incendis forestals, queden anul·lades les autoritzacions per activitats amb risc d’incendi forestal que, segons les condicions específiques establertes en cada cas, estiguin afectades i així ho informi el Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya.
 
 
Concretament, el risc d'incendi és especialment important a les comarques següents:
 
· Alt Empordà
 
· Baix Empordà
 
· Alt Penedès
 
· Alt Camp
 
· Baix Camp
 
· Baix Penedès
 
· Conca de Barberà
 
· Priorat
 
· Tarragonès
 
· Ribera d’Ebre
 
· Terra Alta
 
· Baix Ebre
 
· Montsià
 
 
 
La DGPC ha fet arribar aquest avís a través del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT als municipis i ens locals de les comarques afectades, així com als cossos operatius.
 
 
 
Recordem els consells de prevenció davant el risc d’incendis forestals, fent especial èmfasi en no llençar burilles o llumins des del cotxe encara que semblin apagats i evitar realitzar qualsevol activitat que generi un risc d’incendi. Tanmateix cal trucar el telèfon d’emergències 112 si es divisa alguna columna de fum.
 
 
 
La DGPC recorda que des del 15 de febrer està vigent la resolució de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural que estableix mesures extraordinàries de prevenció d'incendis forestals en 39 comarques (totes excepte Pla d’Urgell i Vall d’Aran).
 
Entre aquestes mesures està la prohibició d’encendre cap tipus de foc, inclosa la utilització de fogons de gas, barbacoes de qualsevol mena o similar, en els terrenys forestals estiguin o no poblats d’espècies arbòries i a la franja de 500 m que els envolta.
 
També queda prohibit cremar rostolls, fer focs d’esbarjo, fer foc per a activitats relacionades amb l’apicultura, llençar coets, globus, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc, i la utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.
 
 
 
Risc de nevades: prealerta Neucat
 
 
La DGPC ha emès aquest diumenge a les 14.00 h un avís de prealerta del Pla especial d'emergències per nevades a Catalunya NEUCAT pel risc moderat de nevades a l'extrem nord-oest del país.
 
 
 
El risc és per l'extrem nord-oest (Vall d'Aran) a partir d'aquesta tarda, on la cota de neu pot baixar ràpidament fins els 600 m i es mantindrà fins demà. Durant la matinada el risc de precipitacions en forma de neu s'amplia a l'Alta Ribagoça i el Pallars Sobirà.
 
 
Demà pel matí la previsió indica que el risc es torna a circumscriure a la Vall d'Aran. Durant la matinada es produirà fenomen de torb. Es pot acumular un gruix de neu superior a 5 cm a cotes superiors a 700 m.
 
Aquesta previsió sobre el risc de nevades pot variar en funció de les actualitzacions del SMC.