Justícia

La consellera de Justícia encoratja els juristes a participar en el procés de culminació del Codi civil català

Pilar Fernández Bozal clausura el cicle de conferències de la Societat Catalana d'Estudis Jurídics

query_builder   5 març 2012 20:30

event_note Nota de premsa

La consellera de Justícia encoratja els juristes a participar en el procés de culminació del Codi civil català

Pilar Fernández Bozal clausura el cicle de conferències de la Societat Catalana d'Estudis Jurídics

La consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, ha encoratjat avui tots els juristes –cadascú des de la seva respectiva responsabilitat i posició- a participar en el procés de culminació de la codificació del dret civil català, un dels compromisos assumits pel Govern de la Generalitat en aquesta legislatura. Així s’ha expressat la consellera en la clausura del cicle de conferències que organitza la Societat Catalana d’Estudis Jurídics, on també hi han participat el degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Pedro Yúfera; el vicedegà del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Eudald Vendrell; la catedràtica de dret civil català i magistrada del Tribunal Suprem, Encarna Roca, i el president de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics, Josep Cruanyes.
 
La titular de Justícia ha recordat que actualment s’estan tramitant conjuntament al Parlament de Catalunya el Projecte de llei de modificació del llibre tercer, pel que fa al règim de fundacions, i la Proposició de llei del protectorat. D’altra banda, la Comissió de Codificació del Departament de Justícia està treballant en els projectes de modificació del règim de la propietat horitzontal –a requeriment del mateix Parlament- i en el llibre sisè, possiblement el més complex. A més, la Secció d’Harmonització de la Comissió ha iniciat les seves sessions amb l’objectiu de detectar les possibles incongruències en el conjunt, “fruit d’aquesta gestació tan prolongada en el temps”, i proposar la seva esmena sense incidir en el contingut i esperit dels preceptes.
 
Fernández Bozal també s’ha referit a la regulació de l’encara recent Llei 25/2010, de 29 de juliol, del llibre segon del Codi civil. Pel que fa a la protecció patrimonial de les persones discapacitades o dependents, la consellera ha remarcat que el Departament de Justícia ha promogut –en el marc de les Lleis Òmnibus- una modificació molt puntual per tal que els poders atorgats per una persona en previsió d’una incapacitat abans de l’entrada en vigor d’aquesta Llei siguin totalment vigents i hagin de ser presentats perquè l’autoritat judicial els ratifiqui. Amb aquesta mesura –ha dit la consellera- es guanya en agilitat i s’ajuda a la desjudicialització en permetre que no sigui necessària la tramitació del procediment d’incapacitació ni autorització judicial per als actes de disposició.