Cultura

La Filmoteca de Catalunya preestrena el documental 'Mig violí, una butaca i un piano' amb motiu del centenari Xavier Montsalvatge

query_builder   7 març 2012 13:05

event_note Nota de premsa

La Filmoteca de Catalunya preestrena el documental 'Mig violí, una butaca i un piano' amb motiu del centenari Xavier Montsalvatge

  • La projecció de la pel·lícula de Jesús Alvira, que tracta sobre la vida i l’obra del músic, té lloc dijous 8 de març en el marc dels actes d’homenatge a Montsalvatge
 
La Filmoteca de Catalunya acull demà, 8 de març ,a les 20.00 hores, amb motiu del Centenari del naixement del músic Xavier Montsalvatge, la preestrena del documental Mig violí, una butaca i un piano. La pel·lícula està dirigida per Jesús Alvira i produïda per Màrmara Comunicació, Televisió de Catalunya i Televisió Espanyola, i tracta sobre la vida i l’obra del músic.
 
Abans de la projecció tindrà lloc una taula rodona que comptarà amb la presència del director del film, Jesús Alvira; del fill del compositor, Xavier Montsalvatge Pérez; de l’autor del llibre “Els compositors de cinema a Catalunya (1960-1989)”, Josep Lluís i Falcó, editat per la Filmoteca i que inclou un capítol dedicat al músic; d'un dels coproductors del documental, Eduard Viladot; i del director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau.
 
 
El documental  
 
El film fa un recorregut per les tres facetes que van conformar la vida i l’obra de Xavier Montsalvatge amb l'objectiu de comprendre la figura el compositor: la seva personalitat, la seva activitat com a crític i la seva tasca de compositor.
 
Cada faceta està representada per un element iconogràfic. El mig violí, el seu primer instrument, que simbolitza una formació musical afavorida per un entorn familiar que configurarà el seu esperit obert i receptiu, capaç d'aprendre de totes les influències culturals de l'època. La seva butaca del Palau de la Música, lloc privilegiat d'observació, des de la qual va escoltar durant anys, com a crític, centenars de concerts que van conformar també la seva carrera com a compositor. I el piano, el seu instrument de treball preferent per a la creació de la seva obra orquestral, lírica i de cambra.
 
El documental recull els testimonis d’Yvonne  Alexander, Teresa Berganza, David Bennett , Llorenç Caballero, Sunny Carballeira, Jordi Codina, Roger Evans, José Guerrero Martín, Albert Guinovart, Josep Lluís i Falco, Tomás Marco, Joan Matabosch, Mac  McClure,  Xavier Montsalvatge Pérez, Yvette Montsalvatge Pérez, Jorge de Persia, Paloma O’Shea, Antoni Ros Marbà, Jordi Roch, Andreu Teixidor, Alicia Torra de Larrocha, Todd Vunderink, que composen un retrat polièdric, ric i complex de Montsalvatge, una de les figures més importants de la música de la segona meitat del segle XX.
 
En record de Montsalvatge la Filmoteca de Catalunya ha inclòs en la seva programació, en el marc d’un petit cicle dedicat als músics catalans de cinema, el film Verd madur (1960), amb còpia restaurada pel seu arxiu i per la qual el compositor va rebre un premi del “Círculo de Escritores Cinematográficos”. El cicle “Guerra civil: imatges confrontades” també ret homenatge a Xavier Montsalvatge i a Jaime Camino, que van mantenir una estreta relació artística durant vint anys. La seva col·laboració va començar el 1968 amb “España otra vez” i va acabar el 1988 amb “Llums i ombres”. Pel camí van coincidir en una sèrie de títols importants: “Mi profesora particular” (1972), “Las largas vacaciones del 36” (1976), “La vieja memoria” (1977) i “Dragón Rapide” (1986) amb la direcció de Camino i musicats per Montsalvatge.