Salut

El Departament de Salut promou un programa de formació de pràctica clínica especialitzada i ús racional dels fàrmacs a l'atenció primària

query_builder   7 març 2012 12:18

event_note Nota de premsa

El Departament de Salut promou un programa de formació de pràctica clínica especialitzada i ús racional dels fàrmacs a l'atenció primària

 
El programa respon als objectius del Pla de salut 2011-2015.
Des del seu inici, el programa ha format un gran nombre de professionals (7.600 de medicina, 4.200 d’infermeria i 970 de farmàcia) de tot el territori català.
El Departament de Salut promou el programa “La pràctica clínica i l’ús racional dels fàrmacs” per a professionals sanitaris de l’atenció primària i farmacèutics, en col·laboració amb la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC).
 
L’impuls donat des del Departament de Salut a l’edició del programa d’aquest any respon als principals objectius del Pla de salut de Catalunya 2011-2015, que es basen en la modernització organitzativa del sistema, amb la priorització del criteri clínic i l’alta especialització dels professionals, i en la promoció de programes d’ús racional dels medicaments.
 
La finalitat d’aquest programa és oferir una formació descentralitzada en matèria farmacoterapèutica al conjunt de professionals de la salut dels CAP (de medicina, infermeria i farmàcia) que intervenen en la prescripció, dispensació i consell sobre fàrmacs als ciutadans, així com farmacèutics d’oficines de farmàcia dels diferents territoris sanitaris catalans.
 
A més, les sessions formatives s’imparteixen als centres d’atenció primària (CAP) amb un enfocament multidisciplinari per tal de reforçar el coneixement i el diàleg entre els professionals, millorar la col·laboració i compartir les inquietuds sobre els pacients atesos a la comunitat, per aconseguir una màxima coordinació en la seva atenció integral. En aquest sentit, les sessions preveuen l’actualització de coneixements, l’accés a l’evidència científica i la pràctica sobre casos clínics.
 
Des del seu inici, el projecte ha tingut una demanda creixent d’un 25% anual i ha  dut a terme més de 700 sessions; ha format 7.600 professionals de medicina, 4.200 d’infermeria i 970 de farmàcia de tot el territori català.
 
En l’edició d’enguany s’han rebut un total de 254 peticions de sessions: 205 a les comarques de Barcelona, 21 a les de Lleida, 17 a les de Tarragona i 11 a les de Girona, a un total de 130 CAP diferents.
 
Oferta formativa del programa de 2012
Des de la posada en marxa del programa, l’any 2006, s’ha realitzat una revisió de l’oferta formativa i s’ha ajustat d’acord amb les línies estratègiques actuals  del Departament de Salut, especialment pel que fa a seguretat en l’ús de medicaments, l’atenció a pacients crònics polimedicats i tenint en compte l’evolució de la demanda i les valoracions dels professionals que han assistit a les anteriors edicions formatives.
 
Els temes que s’ofereixen cada any es decideixen a partir de reunions de priorització amb la Subdirecció General de Farmàcia i Productes Sanitaris del Departament de Salut, la CAMFiC i la Vocalia d’Atenció Primària del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.
 
Concretament, aquest any s’han ofert 34 temes diferents de l’àmbit farmacoterapèutic, de les consultes més freqüents a l’atenció primària (gent gran, dermatologia, tabaquisme, malaltia infecciosa, patologia cardíaca, respiratòria, anticoagulació, diabetis, urgències mèdiques en adults i nens, etc.).
 
Fins al moment, els temes més sol·licitats pels professionals per a aquesta edició han estat les urgències mèdiques, els fàrmacs i la gent gran, la farmacologia en patologia cardíaca, i la conciliació i revisió de la medicació crònica.
 
L’organització espera donar resposta a bona part de la demanda de formació dels diferents CAP i preveu poder reprendre el projecte l’any 2013, amb nous temes d’actualització terapèutica.
 
Més informació: