Empresa i Coneixement

ACC1Ó presenta els programes i serveis per al 2012 centrats en enfortir l'empresa catalana davant l'actual entorn econòmic

ACC1Ó presenta els programes i serveis per al 2012 centrats en enfortir l'empresa catalana davant l'actual entorn econòmic

query_builder   7 març 2012 19:11

event_note Nota de premsa

ACC1Ó presenta els programes i serveis per al 2012 centrats en enfortir l'empresa catalana davant l'actual entorn econòmic

 

  • Els instruments de l’agència responen als objectius del Pla d’Actuacions Industrials i Empresarials 2012-2014, elaborat pel Departament d’Empresa i Ocupació amb la finalitat d’afavorir la recuperació econòmica del país.
 
  • El director general d’Indústria, Joan Sureda, ha inaugurat la sessió i ha donat a conèixer els principals objectius de la política industrial de Catalunya davant un auditori de 300 empresaris.
 
  • Els programes d’ACC1Ó s’estructuren en 5 àmbits d’actuació: la innovació, la internacionalització, la captació d’inversió estrangera, l’accés al finançament i el reforç del model de negoci.
 
 
ACC1Ó, l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana del Departament d’Empresa i Ocupació, ha donat a conèixer avui els seus programes i serveis per al 2012 que se centren en enfortir les empreses catalanes davant l’actual entorn econòmic. Els instruments de l’agència responen als objectius del Pla d’Actuacions Industrials i Empresarials 2012-2014 de la Generalitat, que té un pressupost de prop de 205 milions i ha estat elaborat amb la finalitat d’afavorir la recuperació econòmica del país.
 
El director general d’Indústria, Joan Sureda, ha inaugurat la sessió davant de 300 empresaris catalans a l’Auditori de La Pedrera de Barcelona i ha presentat els principals objectius de la política industrial de Catalunya. Per al 2012, ACC1Ó treballa en 5 àmbits d’actuació: la innovació, la internacionalització, la captació d’inversió estrangera, l’accés al finançament i el reforç del model de negoci.
 
Per aconseguir-ho, ACC1Ó compta amb els 34 Centres de Promoció de Negocis al món, que abasten 70 mercats, i que estan en constant evolució per donar resposta als reptes globals i a les necessitats canviants del teixit empresarial català. En aquest sentit, els centres – que fins ara assessoraven l’empresa en la fase d’iniciació, expansió o consolidació internacional - incorporen actualment dues noves àrees: la captació d’inversions estrangeres per a Catalunya i la cerca de socis tecnològics per a empreses catalanes.
 
La xarxa d’ACC1Ó al món durà a terme 1.000 projectes de consultoria individualitzada enguany, un 30% més que en anys anteriors.
Per sumar esforços i arribar al màxim nombre d’empreses catalanes, ACC1Ó també s’alinea amb la resta d’agents catalans de suport a l’empresa (cambres de comerç, associacions sectorials i patronals).
 
 
Línies d’actuació d’ACC1Ó per al 2012
 
 
1. Innovació:
 
ACC1Ó dóna suport i assessorament a les empreses i als agents tecnològics per dur a terme projectes estratègics d’R+D d’alt impacte tecnològic. Enguany es pretén prestar serveis d’assessorament tecnològic a més de 1.000 empreses, a la vegada que també es vol accelerar un procés de concentració i assumpció de massa crítica dels centres tecnològics catalans, per tal que arribin a les 10.000 empreses clients.
 
L’agència aposta pels projectes col·laboratius i transnacionals, amb la finalitat que Catalunya esdevingui més competitiva en un entorn econòmic global. Els serveis posen especial èmfasi en facilitar l’accés al finançament de programes europeus, com el 7è Programa Marc d’R+D.  L’objectiu 2012 és obtenir 130 milions d’euros de finançament europeu, i mobilitzar-ne més de 250 addicionals d’inversió en R+D.
 
 
2. Internacionalització:
 
Els indicadors a l’alça de les vendes a l’exterior continuen mostrant que la principal sortida a la crisi econòmica actual és a través de les exportacions. Per tal d’impulsar els negocis de l’empresa catalana en els mercats estrangers, ACC1Ó organitzarà durant el 2012 prop de 300 jornades arreu de Catalunya per aconseguir que 2.000 empreses defineixin el seu full de ruta per a la internacionalització.
 
Un altre dels objectius per enguany és fer que 500 empreses passin a exportar de manera regular, una xifra superior en un 60% a la de l’any passat.
 
 
3. Captació d’inversió estrangera:
 
ACC1Ó reforça les tasques de captació d’inversions sòlides al territori, potenciant la xarxa de 34 oficines d’ACC1Ó al món com a via d’entrada d’aquestes operacions. En l’últim any s’ha impulsat un volum d’inversió estrangera de 240 milions d’euros, una xifra que suposa un increment del 215% respecte l’exercici anterior.
 
Aquestes operacions han portat associades la creació de 1.882 nous llocs de treball a Catalunya, amb un augment del 70,9% respecte al 2010. A aquesta xifra s’hi ha de sumar també el manteniment de 1.900 llocs de treball, un 14% més que l’any anterior. Per al 2012, ACC1Ó compta amb una cartera de 200 projectes oberts i preveu mantenir les xifres d’inversió i creació d’ocupació de l’any passat.
 
 
4. Accés al finançament:
 
En l’entorn actual de dificultat d’accés al crèdit, ACC1Ó centra les seves eines en impulsar la via del finançament no bancari. L’agència posa en contacte les empreses amb els agents inversors i proveïdors de fons que existeixen en el mercat, i que realitzen operacions d’inversió en determinades firmes segons la tipologia, el sector i les seves necessitats de capital.
 
 
ACC1Ó també assessora les pimes a través d’un servei de consultoria financera que busca facilitar-los l’accés al finançament, tot definint amb els empresaris la millor estratègia per apropar-se a les fonts de capital i acompanyant-los en les negociacions amb les entitats financeres. L’objectiu per al 2012 és assessorar 4.000 empreses per tal de mobilitzar uns 30 milions d'euros en finançament nou o mantingut.
  
 
5. Model de negoci:
 
L’adaptació del model de negoci a un entorn canviant és un altre dels eixos dels programes d’ACC1Ó per al 2012. L’agència posarà a l’abast de 1.400 empreses –un 70% més que l’any passat- instruments per reflexionar sobre l’estratègia de negoci empresarial i implementar un pla d’actuacions per créixer.
 
Presentació dels programes d’ACC1Ó arreu del territori
 
Per tal de donar a conèixer a les empreses de Catalunya els diferents instruments que ofereix ACC1Ó aquest any, l’agència ha organitzat un cicle de sessions informatives a 31 poblacions catalanes, que permetran acostar tots aquests serveis a prop de 2.500 empreses.
 
Les pròximes sessions són a Lleida (8 de març), Manresa (13 de març), Girona (14 de març), Tortosa (15 de març) i Tarragona (15 de març). Podeu consultar el calendari complert aquí: http://www.acc10.cat/ACC1O/cat/ajuts-financament/programes-serveis/index.jsp

3  

Fitxers adjunts

El conseller delegat d'ACC1Ó, Josep Moragas, en un moment de la presentació

El conseller delegat d'ACC1Ó, Josep Moragas, en un moment de la presentació
JPG | 529

El director general d'Indústria, Joan Sureda, en un moment de la presentació

El director general d'Indústria, Joan Sureda, en un moment de la presentació
JPG | 455

Imatge de l'auditori durant la presentació

Imatge de l'auditori durant la presentació
JPG | 776