Territori

El Pla de Xoc de l'habitatge ha ofert en convocatòria el 80% dels pisos buits del parc públic de la Generalitat

query_builder   8 març 2012 14:08

event_note Nota de premsa

El Pla de Xoc de l'habitatge ha ofert en convocatòria el 80% dels pisos buits del parc públic de la Generalitat


El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, acompanyat de l’alcalde de Santa Coloma de Farners, Antoni Solà, ha lliurat avui les claus de 44 pisos amb protecció oficial de lloguer situats al carrer de Francesc Moragas i al carrer Migjorn del municipi. Els habitatges formen part del Pla de Xoc que va posar en marxa el Departament el passat mes de setembre per tal de posar a disposició de la ciutadania els pisos buits del parc públic en millors condicions de les que es donaven fins llavors. A hores d’ara, ja s’han ofert en convocatòria 2.345 habitatges (gairebé el 80% dels disponibles), dels quals es troben en procés d’adjudicació un total de 2.140.

Els habitatges lliurats avui a Santa Coloma de Farners (la Selva) formen part del Pla de Xoc que el conseller Recoder va presentar el passat mes de setembre per adjudicar els habitatges buits de la Generalitat. Per tal de donar sortida a aquest estoc, es van impulsar, entre d’altres, les següents mesures:
 
  • Reconversió dels habitatges de compra a lloguer amb opció de compra.
 
  • Rebaixa dels preus de lloguer per situar-los per sota dels de mercat lliure.
 
  • Règim d’adjudicacions més àgil, amb convocatòries permanentment obertes.
 
Més de 6.000 sol·licituds i 2.140 habitatges en procés d’adjudicació
 
A hores d’ara, a Catalunya s’han ofert en convocatòria 2.345 habitatges en el marc del Pla de Xoc, prop del 80% dels disponibles, que eren al voltant de 3.000. La resta que queda pendent es continuarà ofertant en els propers mesos, en successives convocatòries, fins a exhaurir l’estoc.
 
Dels 2.345 habitatges ofertats, un total de 2.140 ja es troben en procés d’adjudicació i es lliuraran als seus llogaters a mesura que es completi la tramitació administrativa necessària. Per poder optar a aquests pisos ofertats, s’han presentat 6.000 sol·licituds, que ara s’estan valorant, a més de les que s’hagin lliurat als municipis que tenen registre propi i que encara estan pendents de comptabilitzar-se.  
 
Per tal d’informar a la ciutadania de la possibilitat d’accedir a algun d’aquests pisos del Pla de Xoc, s’han organitzat 134 jornades de portes obertes a tot el territori català, que han rebut prop de 4.000 visites.
 
En el cas en concret de les Comarques Gironines, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya ha ofertat un total de 418 habitatges, que es troben actualment en procés d’adjudicació i s’han recollit un total de 1.290 sol·licituds. Està previst que durant els mesos de març, abril i maig es lliurin 361 habitatges situats en 22 municipis gironins.
 
44 habitatges de Santa Coloma de Farners
Imatge
Els 44 pisos amb protecció oficial lliurats avui a Santa Coloma de Farners  estan situats al carrer de Francesc Moragas i al carrer Migjorn del municipi. D’aquesta xifra, 21 són de lloguer i 23 de lloguer amb opció de compra. El règim de lloguer amb opció de compra permet a les persones adjudicatàries signar un contracte d’arrendament per 10 anys i, dins d’aquest termini, disposar d’una opció de compra de l’habitatge. Si opta per comprar el pis, durant els cinc primers anys de vigència del contracte podrà donar com a entrada les quotes ja pagades. A partir del cinquè any les condicions varien segons la quantitat abonada.
 
Els pisos disposen de dos i tres dormitoris i una superfície útil d’entre 48 m2 i 73 m2. El preu mensual del lloguer és a partir de 222 euros, als quals s’han d‘afegir les despeses de la comunitat de propietaris i la repercussió de l’IBI. L’edifici ofereix també un total de 83 places d’aparcament (66 vinculades als habitatges i 17 lliures).
 
Política d’ajuts i mediació en habitatge
 
El Pla de Xoc per posar al mercat pisos buits és una de les eines del Departament de Territori i Sostenibilitat en política d’habitatge. Tot i les seves limitacions pressupostàries, el Departament actua des de diverses vessants per tal de garantir el dret dels ciutadans a un habitatge, una necessitat especialment sensible en un moment com l’actual, quan la crisi afebleix les possibilitats econòmiques de les famílies.
 
Així, durant l’any 2011 s’ha garantit el pagament de la prestació per fer front al lloguer d’aquelles famílies que ja la tenien concedida, sempre que mantinguessin les condiciones requerides. S’han pagat un total de 30.347 ajuts per un import total de 73,7 MEUR que els han ajudat a pagar el lloguer del seu pis.
 
El Departament concedeix ajuts també a llars que es troben en situacions d’especial urgència. L’any passat, 1.545 famílies catalanes van rebre un total de 3 MEUR amb l’objectiu de poder satisfer pagaments urgents.
 
Tot i que el Govern de l’Estat va derogar el Reial decret que regula la Renda Bàsica d’Emancipació, els beneficiaris als què ja se’ls havia reconegut tenen el dret de continuar percebent-la. Així, un total de 43.311 joves han rebut 106,1 MEUR en ajuts per aquest concepte.
 
Les dificultats del moment actual afecten especialment els col·lectius de persones amb problemes d’exclusió social. Es per això que el Departament ha mantingut el seu suport econòmic a la xarxa d’habitatges d’inclusió, subvencionant amb 1 MEUR les entitats que gestionen 865 pisos, bé sigui de propietat o llogats per aquests associacions o ajuntaments, que donen allotjament a més de 5.000 persones.
 
Amb la voluntat de recolzar aquesta iniciativa, el Departament va signar un conveni amb Càrites Diocesana de Barcelona per tal que l’entitat pogués utilitzar 30 pisos del parc públic per allotjar famílies amb les quals treballa. La voluntat és oferir aquesta possibilitat a més entitats socials.
 
Amb la voluntat de reduir el número de desnonaments, el Govern va crear el servei d’Ofideute el gener de 2010, com a mitjancer entre les entitats bancàries i els signants d’hipoteques amb problemes per fer front al seu pagament. En els dos anys de funcionament, Ofideute ha atès un total de 1.045 famílies, 839 d’elles el passat 2011.
 
El resultat de la mediació realitzada en aquests dos anys és molt positiu, amb un 66 % de mediacions resoltes amb una solució pactada entre la família i l’entitat financera.
 
Atesa la necessitat de moltes famílies de trobar un habitatge de lloguer, la Generalitat va posar en marxa l’Avalloguer, un mecanisme de garantia pel propietari en cas d’impagament del llogater, com a mesura d’estímul per posar al mercat més pisos en aquesta modalitat. Durant l’any 2011, s’han constituït avalloguers per a 28.309 habitatges, sumant ja 72.411 pisos amb aquesta cobertura des de la seva creació el 2008.
 

2  

Fitxers adjunts

Imatge

Imatge
JPG | 196

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 442