Bombers

Els Bombers continuen treballant amb 55 dotacions terrestres a l'incendi del Baix Empordà

query_builder   9 març 2012 20:27

event_note Nota de premsa

Els Bombers continuen treballant amb 55 dotacions terrestres a l'incendi del Baix Empordà

  • Al llarg del dia s’ha reunit el Comitè Tècnic del pla Infocat, que es manté amb fase d’emergència
  • Com a mesura preventiva s’ha desallotjat una urbanització i una masia de Llagostera i petits nuclis de Tossa de Mar
 
 
Des de les 20.15 hores d’aquest vespre es troba reunit el Comitè Tècnic del pla Infocat al Centre d’Emergències de Catalunya de la Direcció General de Protecció Civil per fer seguiment dels diferents incendis que afecten el país. Des de les 20.15 hores el comitè Cal recordar que el pla Infocat està activat en fase d’emergència.
 
Durant la tarda, i com a mesura preventiva, s’han desallotjat els veïns que es trobaven a la urbanització Font Bona i set persones d’una masia de Llagostera. Els veïns han estat traslladats al pavelló municipal del mateix municipi. També s’han desallotjat, preventivament, petits nuclis de Tossa de Mar: Cala Pola, Cala Giverola, Salionç i Sant Grau. En aquest cas els veïns han estat traslladats a l’edifici de l’ajuntament, La Nau, de Tossa de Mar. Cal destacar que la major part de les cases d’aquestes urbanitzacions i nuclis són de segona residència, i per tant avui no estaven ocupades en tota la seva capacitat. En total s’han evacuat, a hores d’ara, 120 persones.
 
Amb la retirada dels mitjans aeris, amb l’arribada de l’ocàs, continuen treballant a la zona 55 dotacions terrestres, entre les quals hi ha dues unitats del Grup d’Emergències Mèdiques (GEM) i quatre del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat.
 
Pel que fa a l’evolució de l’incendi, el cap ha llançat un focus secundari a 1’5 quilòmetres que ha anat a parar a la falda de la muntanya d’En Bonet. En aquest punt el foc avança en direcció a la carretera de Llagostera, cap al Puig de les Cadiretes. Aquest focus secundari ha afectat la Vall de la Riera de Sant Baldiri per on ha avançat ràpidament i per on el foc té molt potencial de vegetació per poder propagar.
 
Els Bombers continuen treballant al flanc esquerre de l’incendi  perquè no avanci cap al Puig de Montclar i, quan al flanc dret, no ha passat de la carretera propera a l’abocador.
 
El vent de tramuntana que hi ha a la zona dificulta les tasques d’extinció dels efectius. En aquest sentit, l’episodi de vent arribarà a la seva fi aquest cap de setmana, tot i que encara ens deixarà un parell de dies d’humitats relatives molt baixes fins que ens arribi una massa d’aire que faci pujar aquestes humitats.
 
Aquest episodi ha comportat, els darrers dies, simultaneïtat d’incendis, molts d’ells en zones de difícil accés i en zones amb sequera acumulada.
 
El perímetre del foc hauria afectat, segons les darreres estimacions, al voltant de 400 hectàrees de vegetació forestal.
 
Fins al lloc s’han desplaçat, a més, nou patrulles del cos de Mossos d’Esquadra, deu del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i efectius de les policies locals i de la Creu Roja. La unitat mòbil de Protecció Civil s’està desplaçant a Llagostera provinent de la Pobla de Segur.
 
El Servei Català de Trànsit  informa que continua tallada la carretera de Sant Grau, GiV6821. Fins al lloc s’han desplaçat també 9 patrulles dels Mossos d’Esquadra.
 
La DGPC, que manté activada la fase d’emergència del pla INFOCAT, demana extremar les precaucions davant l’alt risc d’incendi
 
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté activada la fase d’Emergència del Pla Infocat. Davant aquesta situació d’emergència causada pels diversos incendis forestals que van iniciar-se ahir a Lleida i avui a Santa Cristina d’Aro, demana a la ciutadania que extremi al màxim les precaucions i eviti qualsevol activitat que pugui generar risc d’inici d’un foc forestal. Una recomanació que s’estén a tot el territori.
 
En aquest sentit la DGPC demana als ciutadans que amb motiu del cap de setmana es desplacin a segones residències o per zones forestals o properes a zones forestals extremin la prevenció, evitin activitats que augmentin el risc d’incendi i que si veuen qualsevol indici de que s’està produint un foc forestal (com ara una columna de fum) truquin de forma immediata al telèfon d’emergències 112 i indiqui la seva posició i la del eventual punt on hi hagi fum.