Bombers

Actualització dels focs al Pirineu: Montanissell i Viu de Llevata controlats, Calbinyà en fase de control i Gerri de la Sal actiu

query_builder   9 març 2012 18:23

event_note Nota de premsa

Actualització dels focs al Pirineu: Montanissell i Viu de Llevata controlats, Calbinyà en fase de control i Gerri de la Sal actiu

  • El comitè tècnic de l’INFOCAT s’ha reunit al CECAT de la Direcció General de Protecció Civil, tot decidint mantenir la fase d’emergència del pla

 

  • Un centenar de dotacions terrestres i tres mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat continuen treballant en les tasques d’extinció
 
 
Els Bombers de la Generalitat continuen treballant als incendis forestals que afecten, des d’ahir al migdia, diversos punts del Pirineu lleidatà. Un centenar de dotacions terrestres i tres mitjans aeris realitzen les tasques d’extinció dels quatre focs que encara estan oberts. Els incendis de Montanissell (Coll de Nargó) i de Viu de Llevata (Pont de Suert) estan controlats, mentre que de Calbinyà (Valls de Valira) està en fase de control. L’únic foc actiu a hores d’ara és el que afecta Gerri de la Sal (Baix Pallars).
 
Del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) hi ha 10 Unitats mobilitzades a la zona, així com 2 Unitats del GEM (Grup d’Emergències Mèdiques) dels Bombers.
 
També hi treballen diversos efectius de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), membres del Cos d’Agents Rurals (CAR), 7 Unitats del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), i varies patrulles dels Mossos d’Esquadra, així com agents locals de policia, Creu Roja i voluntaris, entre d’altres.
 
La Direcció General de Protecció Civil de Catalunya manté activada la fase d’emergència del Pla especial d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT). També té personal destinat a la zona i ha activat la seva unitat mòbil com Centre de Comandament Avançat (CCA).
 
El Servei Català de Trànsit informa que, com a conseqüència del incendis, continua tallada la carretera N-260, entre els quilòmetres 337 i 347,5 i es manté el pas alternatiu a Soriguera entre els punts quilomètrics 290 i 291.
 
 
 
Baix Pallars – Gerri de la Sal (Pallars Sobirà)
 
El foc continua actiu i els Bombers de la Generalitat realitzen les tasques d’extinció per poder donar per controlat el foc el més aviat possible. Hi estan treballant a hores d’ara una cinquantena de vehicles terrestres, amb el suport d’un mitjà aeri, per poder assegurar el perímetre, que encara no està controlat.
 
El vent continua bufant a la zona, encara que amb ràfegues no tan fortes com ahir. La previsió de cara als propers dies és de manteniment d’entrada de vents de nord, fet que augmenta la sequedat de l’aire i no permet recuperar humitats. Així mateix, la dificultat dels terrenys (amb forts pendents i problemes d’accés) condiciona l’operatiu.
 
Segons les informacions facilitades pel Cos d’Agents Rurals, la superfície afectada provisional és de 385,21 hectàrees, 351,78 de les quals són del terme municipal de Baix Pallars i 33,42 de Soriguera.
 
 
Pont de Suert – Viu de Llevata (Alta Ribagorça)
 
L’incendi s’ha donat per controlat fa pocs minuts i segons les dades del Cos d’Agents Rurals ha cremat 246,29 hectàrees, la major part de les quals (206,13) al terme municipal del Pont de Suert. La resta, 40,16 hectàrees, pertanyen al municipi de Tremp. Per tipus de vegetació, s’han cremat 128,40 hectàrees d’arbrat, 88,64 de matollar, 17,36 de conreus, 10,96 de pastures i la resta de  terrenys improductius.
 
Al lloc hi ha treballant ara 25 vehicles terrestres i 2 mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat.
 
 
Valls de Valira – Calbinyà (Alt Urgell)
 
L’incendi es troba en fase de control des de les 16.35 hores. Hi continuen treballant 11 vehicles dels Bombers de la Generalitat.
 
Segons les dades facilitades pel Cos d’Agents Rurals la superfície afectada és de 121,73 hectàrees, totes pertanyents al terme de Valls de Valira. D’aquestes, 104,62 són de massa arbrada; 8,79 és matollar i 8,33 hectàrees són pastures.
 
 
Coll de Nargó – Montanisell (Alt Urgell)
 
Els Bombers de la Generalitat continuen treballant amb 4 dotacions terrestres per acabar de remullar tot el perímetre i revisar els punts calents de l’interior. El foc està controlat, però les tasques d’extinció continuen.
 
A hores d’ara no es disposen les dades exactes de l’extensió cremada.
 
 
 
Cerdanyola del Vallès, 9 de març de 2012
18.22 hores