Bombers

Una cinquantena de dotacions dels Bombers de la Generalitat continuen treballant als focs del Pirineu i de Girona

query_builder   11 març 2012 10:13

event_note Nota de premsa

Una cinquantena de dotacions dels Bombers de la Generalitat continuen treballant als focs del Pirineu i de Girona

  • La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat manté la fase d’emergència del pla Infocat

 

  • Davant la situació d’alt risc d’incendis, extrema sequera i episodi de vent, el Cos d’Agents Rurals i els Bombers de la Generalitat fan tasques de prevenció i vigilància a tot el territori
 
Els Bombers de la Generalitat continuen treballant als incendis forestals de Girona i del Pirineu de Lleida (Gerri de la Sal, Calbinyà, Viu de Llevata i Montanissell).
 
A l’incendi de Girona, que es troba en fase de control des d’ahir, hi ha 18 dotacions terrestres desplaçades, així com un helicòpter bombarder. Les tasques es concentren en remullar tot el perímetre de l’incendi i revisar els punts interiors, encara amb zones que fumegen.
 
Al foc forestal de Gerri de la Sal (Pallars Sobirà) hi ha, a hores d’ara, 16 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat que estan duent a terme tasques d’extinció. També hi donen suport 2 helicòpters bombarders que treballen, sobretot, en aquelles zones de difícil accés. Cal recordar que aquest incendi es troba en fase de control.
 
A l’incendi de Calbinyà (Alt Urgell) que està controlat, hi treballen en aquests moments 9 vehicles dels Bombers, que continuen remullant tota la zona afectada.
 
Pel que fa als incendis de Viu de Llevata (Alta Ribagorça) i Montanissell (Alt Urgell), que ja estan controlats, hi ha 2 dotacions terrestres de Bombers destinades a cadascun d’ells, bàsicament per fer rutes d’inspecció per la zona per detectar si hi ha punts calents al perímetre.
 
Destacar que ahir es van aixecar totes les restriccions als nuclis i urbanitzacions i tots els veïns que havien estat desallotjats per aquests incendis, tant de Girona com de Lleida, van poder retornar als seus domicilis.
 
A l’episodi de vent que s’allargarà tot el dia d’avui i el risc d’incendi, que es manté alt a tot el territori, cal afegir la situació de sequera molt intensa que viu Catalunya.
 
En aquest sentit, des del Departament d’Interior es vol fer èmfasi que tant el Cos d’Agents Rurals com els Bombers de la Generalitat tenen en màxima alerta tots els seus efectius repartits pel territori fent tasques de prevenció i vigilància, per poder actuar ràpidament i evitar possibles situacions que agreugin encara més l’elevat risc d’incendi forestal.
 
La DGPC manté la fase d’emergència del pla INFOCAT
 
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté en fase d'emergència el Pla INFOCAT pels incendis de Lleida i de Girona. Tot i la millora en la situació dels incendis s’ha pres la decisió de mantenir la fase d’emergència per la situació d’alt risc d’incendi que encara afecta el territori català. A més de la sequera acumulada, avui es podria reactivar el vent, tant a la zona del Pirineu com a l’Empordà. A més, estem enfront una situació de sequera molt intensa que feia molts anys que no es produïa a Catalunya.
 
La DGPC continua demanant als ciutadans que tinguin segones residències a zones afectades per incendis que no s’hi desplacin fins que la situació d’emergència passi, els focs estiguin completament extingits i no hi hagi risc ni per les persones ni pels béns.
 
Igualment, es demana als ciutadans que al llarg del dia d’avui s’hagin de desplaçar a zones forestals o properes a zones forestals extremin la prevenció, evitin activitats que augmentin el risc d’incendi i que si veuen qualsevol indici de foc forestal (com ara una columna de fum) truquin de forma immediata al telèfon d’emergències 112 i indiquin la seva posició i la del eventual punt on hi hagi fum.
 
La DGPC insisteix que en cas que residiu habitualment o passeu temporades a urbanitzacions properes a zones forestals, recordeu que és imprescindible informar-se de les rutes d’evacuació en cas d’emergència.
 
Cerdanyola del Vallès, 11 de març de 2012
09.40 hores