Oficina del President

President Mas

President Mas: "Quan coneguem els pressupostos de l'Estat sabrem si haurem de fer algun ajustament als comptes catalans"

query_builder   12 març 2012 15:32

event_note Nota de premsa

President Mas: "Quan coneguem els pressupostos de l'Estat sabrem si haurem de fer algun ajustament als comptes catalans"

Compareixença informativa dels presidents Mas i Rivero
Els presidents Mas i Rivero en la compareixença informativa d'aquesta tarda
 
·        Artur Mas reclama que el Govern central pagui els deutes pendents amb Catalunya per poder complir els objectius de dèficit i fer polítiques més positives
 
·        El cap de l’Executiu s’ha entrevistat aquest migdia, al Palau, amb el president de Canàries, Paulino Rivero
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha alertat aquest migdia que “fins que no coneguem els pressupostos de l’Estat i amb el que podrem comptar definitivament, no sabrem si caldrà revisar el pressupost de Catalunya i fer algun tipus d’ajustament”. Mas ha recordat que el Govern del PP encara no ha dit “si pensa fer honor als deutes pendents” que l’Estat arrossega amb Catalunya i que suposen milions d’euros i ha assegurat que “segons com es liquidin aquests deutes el 2012 podrem acabar dient si el pressupost aprovat pel Parlament es podrà mantenir tot l’any o caldrà revisar-ho en algun moment”.
 
Artur Mas ha fet aquestes afirmacions en el decurs de la roda de premsa posterior a la reunió que ha mantingut, al Palau de la Generalitat, amb el president de Canàries, Paulino Rivero, que és de visita oficial a Catalunya.
 
En aquesta línia, el president ha insistit “que els deutes s’han de pagar i nosaltres hem de reclamar a Madrid que ho faci” . Ha destacat que si els diners arriben amb el nou pressupost “benvinguts siguin, perquè ens permetran complir amb els objectius de dèficit i fer unes polítiques més positives”. No obstant, ha assegurat que si els diners no figuren en el pressupost del Govern central “òbviament ho considerarem un incompliment molt greu”. I en aquest sentit, ha exigit al Govern espanyol una actitud responsable perquè “els governs seriosos són aquells que fan tot el possible per complir amb els deutes que tenen”.
 
El cap de l’Executiu s’ha referit també als ajustaments previstos pel que fa a les condicions retributives i laborals dels treballadors de la Generalitat. Artur Mas ha assegurat que “no hi ha res de nou respecte al pla inicial que vaig presentar el 22 de novembre passat”. “En aquella compareixença – ha ressaltat el president- vaig dir que l’ajustament de les condicions laborals seria a l’entorn del 5%”. “A hores d’ara –ha continuat dient- només s’ha decidit que al mes de juny, del 5% de reducció de tot l’any, només se’n farà una part, concretament el 3%. La resta quedarà pendent per a final d’any”.
 
El president ha concretat que el que podria fer variar aquest pla és “si el Govern central decideix aplicar per al conjunt de l’Estat una mesura similar a la que estem planejant a Catalunya, aleshores nosaltres retiraríem la nostra i aplicaríem la mesura general”. “Però això, a hores d’ara és una incògnita”, ha reblat.
 
 
“El Govern central no està predicant amb l’exemple”
 
En un altre moment de la compareixença informativa, el cap de l’Executiu ha criticat el repartiment que el Govern central vol fer dels excessos de dèficit permesos per Brussel·les. “Creiem que el repartiment que s’està fent és injust, perquè s’exigeix molts més sacrificis a les autonomies i als ciutadans d’aquestes que no al Govern central”, ha assegurat el president. “El Govern central hauria de predicar amb l’exemple i no ho està fent” ha afirmat contundent.
 
Artur Mas ha recordat que “nosaltres volem complir amb l’objectiu de dèficit, de fet la nostra voluntat era la de complir l’1,3 que marca Brussel·les”. “Ara bé –ha afegit- si el conjunt de l’Estat es troba en aquesta situació d’incompliment, com a conseqüència de l’herència rebuda, el que s’ha de fer és que aquests majors desequilibris es reparteixin d’una manera justa i proporcionada als serveis que prestem entre les autonomies i el mateix Govern central”.
 
El president de la Generalitat ha explicat també que en l’entrevista mantinguda amb el president canari han parlat principalment sobre la situació econòmica de totes dues Comunitats. Han fet una anàlisi sobre les noves normes que el Govern de Madrid vol implementar pel que fa a la reducció del dèficit; sobre la posició comuna de Catalunya i Canàries en relació amb el finançament econòmic; sobre la proposta fiscal del Govern de Catalunya i sobre l’intent de Canàries de tenir un règim també diferenciat de la resta. Mas ha recordat també que aquesta és la segona vegada que Paulino Rivero fa una visita oficial a la seu del Govern català des que Artur Mas va prendre possessió del càrrec de president.

2  

Imatges

Reunió dels presidents Mas i Rivero

Reunió dels presidents Mas i Rivero 907

Compareixença informativa

Compareixença informativa 35