Economia i Hisenda

La llei del 2012 introdueix una taxa turística i un tiquet moderador sanitari

El Parlament aprova la llei de mesures fiscals, financeres i administratives

query_builder   14 març 2012 20:30

event_note Nota de premsa

La llei del 2012 introdueix una taxa turística i un tiquet moderador sanitari

El Parlament aprova la llei de mesures fiscals, financeres i administratives

 
El Parlament ha donat el vist-i-plau a la llei de mesures fiscals, financeres i administratives del 2012, més coneguda com la llei d’acompanyament, després que el Consell de Garanties Estatutàries hagi validat la constitucionalitat i l’adequació a l’Estatut del text per unanimitat. Amb l’aprovació d’aquesta llei, amb els vots a favor de CiU i l’abstenció del PPC, culmina la segona fase del pla d’ajust per reequilibrar les finances públiques a través d’un increment dels ingressos.
 
Impost sobre l’estada en establiments turístics
La llei preveu l’entrada en vigor d’un impost a partir de l’1 de novembre que gravarà l’estada de les persones físiques en els establiments turístics de Catalunya. El tribut és unipersonal i fixa tres gravàmens en funció de les característiques de l’establiment: 2,5 euros per nit tant pels creuers i els hotels de 5 estrelles tant a Barcelona com a la resta de Catalunya, 1,25 euros per nit als establiments de 4 estrelles situats a Barcelona i 1 euro als mateixos establiments de la resta del territori. Finalment, pels altres establiments, s’ha fixat un gravamen de 0,75 euros per nit en establiments de Barcelona i 0,5 als ubicats fora de la capital. Aquestes quotes no les pagaran els menors de 16 anys i s’ha fixat un topall de set nits de pagament.
 
Tiquet moderador sobre la recepta mèdica
La llei també preveu l’aplicació d’un “tiquet moderador” que gravarà amb un euro els actes preparatoris, accessoris i de millora de la informació que permeten l’expedició dels medicaments i els productes sanitaris. Aquesta taxa no s’aplicarà a les persones receptores d’una pensió no contributiva, els beneficiaris de la renda mínima d’inserció, de prestacions d’acord amb la Llei d’integració social dels minusvàlids i del Fons d’Assistència Social. La llei determina que en els medicaments amb un preu inferior a 1,67 euros i a partir de la recepta 62 no s’aplicarà la taxa
 
Cànon de l’aigua
A través de la llei de mesures fiscals i financeres s’incorpora un nou tram pels que consumeixen més de 18 metres cúbics a l’any que grava els grans consums per incentivar l’estalvi. La pujada del cànon per a l’ús domèstic es complementa amb mesures de suport a les persones més vulnerables com ara l’extensió indefinida de la tarifa social. També s’aplica un gravamen a les empreses subministradores per la captació d’aigua del medi i als Ajuntaments per afavorir l’aprofitament dels recursos.
  
Mesures fiscals
El govern mantindrà el tipus impositiu dels trams més elevats de l’IRPF, actualitza el mínim exempt de l’impost de patrimoni que va recuperar el govern espanyol, i augmentarà el tram autonòmic de l’impost sobre la venda minorista d’hidrocarburs. Aquest últim passarà de 0,024 cèntims per litre a 0,048.
Finalment, la llei d’acompanyament també introduirà taxes per garantir la sostenibilitat de determinats serveis dispensats pels departaments. Un exemple és la que s’aplicarà en els tràmits judicials.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 90