Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Pelegrí fa una crida a aprofitar les sinèrgies per a fer créixer el sector oleícola català

Pelegrí fa una crida a aprofitar les sinergies per a fer créixer el sector oleícola català

query_builder   16 març 2012 18:58

event_note Nota de premsa

Pelegrí fa una crida a aprofitar les sinergies per a fer créixer el sector oleícola català

moment de l'acte
moment de l'acte
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, i de la directora dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Cristina Bosch, ha inaugurat, aquesta tarda, un nou molí d’oli a Arbeca.
 
Pelegrí ha aprofitat l’acte per a recordar que l’origen d’"Oli d’Arbeca" es remunta a més d’un segle i d’aleshores ençà i, malgrat tot, els socis agricultors han volgut tirar endavant com referma el nou molí, “una prova de com la unió fa la força”. El conseller s’ha congratulat de la fusió de les dues cooperatives d’Arbeca amb la dels Omellons, i de l’acord amb el Grup Actel, que “ha permès ampliar la capacitat prevista, per a moldre les olives dels socis d’Actel a les Garrigues”, i ha afegit que “cal potenciar les sinèrgies perquè ens fan crèixer”.
 
Per això, el conseller ha instat a aprofitar les modernes instal·lacions de la nova infraestructura inaugurada avui, que ha suposat una inversió d’1,2M€ per, amb economies d’escala, reduir costos conjuntament. “Sé que aquesta innovació i modernització  forma part de l’ideari i del pla endegat fa tres anys per la cooperativa que referma la voluntat de donar vida a una terra qualificada de Zona Desfavorida per la Unió Europea, però que batega com qualsevol. L’oli de les Garrigues és molt més competitiu que l’italià o el d’altres zones de l’Estat, però ens fa falta ser més patriotes, creure’ns els tresors amagats que tenim al país”, ha assenyalat.
 
En aquest punt, Josep Maria Pelegrí ha instat a impulsar la comercialització, compant amb l’avantatge de disposar d’envasadora, el que és “un valor afegit que us distingeix d’altres cooperatives que estan més coixes en aquest sentit, i és que n l’envasat és on realment hi ha marge afegit”, i a “aprofitar el reconeixement i prestigi de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Garrigues, a fer més cultura de l’oli perquè no tots són iguals, la DOP Garrigues sempre ha estat pionera en la difusió de la cultura de l’oli. L’oli català és molt valorat a Catalunya però encara té un llarg camí a recórrer al nostre país, i que passa per més promoció d’aquest producte de qualitat imprescindible en la dieta mediterrània”.
 
El conseller també ha volgut fer referència a l’aigua i al reg del sistema Segarra-Garrigues com a “eix de prosperitat”, incidint en què el futur de l’agricultura i de l’economia de la zona passa per un bon desenvolupament del canal perquè amb l’aigua de reg “les produccions: augmenten, s’estabilitzen i s’assegura un millor subministrament al client, estandaritza la qualitat, el pagès augmenta la rendibilitat i la seva renda, les explotacions: es modernitzen, es fan més atractives per a la incorporació de més joves, la comarca és dinamitza econòmica i socialment en generar-se més riquesa i més ocupació”.
 
Finalment, Pelegrí s’ha mostrat convençut que “tant el sector oleícola com Catalunya té futur, però el futur depèn de tothom: de la vostra empenta, de la vostra capacitat d’adaptar-vos i superar els entrebancs, però també de la nostra capacitat per a escoltar-vos, donar-vos les eines adequades i fer-vos costat per a tirar endavant i amb garanties, teniu el nostre suport i així ho farem”, ha conclòs.
 
 

1  

Imatges

moment de l'acte

moment de l'acte 192