Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Jornada sobre biodiversitat funcional com a eina en la sanitat vegetal

query_builder   16 març 2012 17:18

event_note Nota de premsa

Jornada sobre biodiversitat funcional com a eina en la sanitat vegetal

 
 
 
El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Miquel Molins, ha estat l’encarregat d’inaugurar, aquest matí, la jornada 'Biodiversitat funcional: una eina en la sanitat vegetal’, en el marc de la 140a Fira de Sant Josep de Mollerussa.
 
Es tracta d’una jornada tècnica inclosa dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del Departament, que s’organitza amb la col·laboració de l’Associació de Tècnics d’Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) de Lleida.
 
La jornada s’erigeix com a punt d’encontre de gran interès per als professionals i tècnics d’ADV que hi troben no només un aparador per a la tasca que desenvolupen sinó un espai de debat i reflexió dels temes que més preocupen el sector des del punt de vista de la sanitat vegetal.
 
En aquesta ocasió, el tema de la Jornada és d’una actualitat evident, car la biodiversitat entesa des de la seva afectació en l’àmbit de la sanitat vegetal revesteix una importància cabdal enfront de reptes que té el sector en els propers anys com són la posada en marxa de la Directiva d’ús sostenible dels plaguicides (Directiva 2009/128/CE), que té un dels seus eixos més importants en la Gestió Integral de Plagues.
 
Miquel Molins hi ha destacat el compromís del Departament amb la sanitat vegetal i en la promoció d’actuacions com les noves tècniques de lluita complementàries a la utilització de productes fitosanitaris, amb l’objectiu de garantir la protecció del medi ambient i dels consumidors tot produint aliments de qualitat.  “Aquesta promoció es fa des de diferents vessants com són el suport tècnic, els incentius en forma d’ajuts a la implantació de les tècniques (ajuts a les ADVs), l’experimentació amb les ADVs, etc. i el DAAM vol continuar insistint en aquesta línia en la que som pioners arreu d’Europa”, ha assenyalat.
 
El director general també ha remarcat la consciència que cada vegada més tenen els Governs en la protecció de la biodiversitat, tant sigui cultivada com associada, i no només pels beneficis mediambientals que comporta sinó pel fet que cada dia més esdevé una eina que, gestionada de manera adequada, representa un enorme potencial de lluita contra plagues i malalties vegetals. Molins ha posat com a exemple el Pla d’Acció de la Biodiversitat Cultivada que està preparant el Departament i que properament es presentarà a tots els actors involucrats, un pla que, entre altres coses, contempla, per exemple, actuacions per tal d’aturar la pèrdua de biodiversitat mitjançant l’ús sostenible de varietats locals.
 
En l’àmbit de la biodiversitat funcional aplicada a la sanitat vegetal, que consisteix principalment en la gestió de l’entorn, com són les cobertes vegetals i els marges de cultiu vegetals, l’objectiu és afavorir les poblacions de fauna auxiliar i millorar, així, el control de les plagues que s’hi donen.
 
El director general ha volgut destacar el paper i la contribució que juguen les ADV en aquest projecte .
 
Val a dir que avui dia hi ha prop d’un centenar d’ADV a Catalunya, distribuïdes arreu del territori i que constitueixen una xarxa de més de 125 tècnics que assessoren en sanitat vegetal. El  model de les ADV de Catalunya i de la sanitat vegetal que s’aplica coordinadament des del Departament amb aquestes entitats és un model professional i tècnic molt potent i envejat en el que s’hi emmirallen altres zones de l’Estat i d’Europa.