Protecció Civil

Actualització de la previsió meteorològica adversa generalitzada a tota Catalunya

query_builder   20 març 2012 19:03

event_note Nota de premsa

Actualització de la previsió meteorològica adversa generalitzada a tota Catalunya

 
 
La Direcció General de Protecció Civil DGPC informa que s’actualitza la fase de prealerta del Pla Especial d'Inundacions de Catalunya INUNCAT emesa aquest matí, arran de l’actualització d’aquesta tarda de la predicció del Servei Meteorològic de Catalunya SMC. La prealerta s’havia emès per la previsió de la superació dels llindars de risc pel que fa a pluges intenses i per acumulació, així com pel mal estat de la mar. L’episodi de pluges i onatge s’inicia a partir d’aquesta tarda, a les comarques del sud de Catalunya i s’allarga durant tot el dia de demà i afectarà a la resta de comarques.
 
  • Risc meteorològic per pluges
A la informació enviada aquest matí (que podeu consultar en l’enllaç del primer paràgraf i en el text que segueix a aquest paràgraf) cal afegir les comarques de l’Alt Urgell, la Noguera i el Pallars Jussà, per les que s’ha avançat la previsió de superació del llindar d’intensitat de pluja de 20 litres en 30 minuts per demà, a partir de les 07.00 hores fins les 13.00 hores del migdia. Per a les comarques de l’Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Solsonès i Vall d’Aran, a més de les esmentades anteriorment, l’episodi s’allargarà fins les 07.00 hores de dijous 22 de març.
 
L’episodi de pluges per intensitat superior a 20 litres per metre quadrat en 30 minuts serà generalitzat a tot Catalunya en el període comprès entre les 13.00 hores i les 19.00 hores i les precipitacions localment aniran acompanyades de tempesta i puntualment amb calamarsa. A més, no es descarta que aïlladament es pugui produir algun fenomen de temps sever. També es preveu la superació del llindar per acumulació de pluja superior a 100 litres per metre quadrat en 24 hores, previst entre la matinada d’avui i de demà.
 
El centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT recomana als municipis de les comarques afectades que netegin embornals, vigilin rieres, passos subterranis i punts inundables.
 
  • Risc meteorològic per estat de la mar
No hi ha canvis pel que fa a la situació meteorològica de l’estat de la mar. L’episodi serà generalitzat a tot el litoral la propera matinada, entre la 1 de la matinada i les 07.00 hores i de demà, i es mantindrà a les comarques de la meitat nord fins la matinada de dimecres. Segons les previsions es preveu que les onades superin el 2,5 metres d’alçada (maregassa)
 
  • Risc meteorològic per nevades
La DGPC manté vigent la  prealerta del Pla especial d'emergències per nevades a Catalunya NEUCAT atès les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar. La situació de risc per nevades és de nivell moderat.
 
L’episodi de neu s’iniciarà avui a partir de les 19:00h a les comarques del sud de la demarcació de Tarragona, a les comarques de la demarcació de Terres de l’Ebre i a la comarca de les Garrigues. Aquest episodi de nevades s’allargarà fins al migdia de demà.
 
Es preveu que la cota de neu se situï al voltant dels 800 metres, tot i que podria baixar puntualment en moments de xàfec. A partir d’última hora de demà al matí i fins la tarda, la cota de neu se situarà al voltant de 1500m.
 
Davant d’aquesta situació de risc meteorològic per l’episodi de pluges la DGPC recorda a la ciutadania els consells generals davant d’aiguats, inundacions i tempestes.