Protecció Civil

Protecció Civil adverteix de l'arribada d'un episodi de meteorologia adversa marcat per pluges generalitzades a tota Catalunya

query_builder   20 març 2012 14:19

event_note Nota de premsa

Protecció Civil adverteix de l'arribada d'un episodi de meteorologia adversa marcat per pluges generalitzades a tota Catalunya


La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat ha emès una prealerta preventiva del Pla Especial d’Inundacions a Catalunya (INUNCAT). La prealerta ve donada a partir de l’avís, d’aquest matí, del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) en el que fa referència a la superació dels llindars de risc pel que fa a pluges intenses i per acumulació, així com pel mal estat de la mar. L’episodi de pluges i onatge s’inicia avui a la tarda a les comarques del sud de Catalunya i s’allarga durant tot el dia de demà i afectarà a la resta de comarques.
 
Risc meteorològic per pluges
L’episodi de pluges per intensitat superior a 20 litres per metre quadrat en 30 minuts serà generalitzat a tot Catalunya en el període comprès entre les 13.00 hores i les 19.00 hores i les precipitacions localment aniran acompanyades de tempesta i puntualment amb calamarsa. A més, no es descarta que aïlladament es pugui produir algun fenomen de temps sever. També es preveu la superació del llindar per acumulació de pluja superior a 100 litres per metre quadrat en 24 hores, previst entre la matinada d’avui i de demà.
 
El centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT recomana als municipis de les comarques afectades que netegin embornals, vigilin rieres, passos subterranis i punts inundables.
 
Risc meteorològic per estat de la mar
Pel que fa a l’estat de la mar, l’episodi serà generalitzat a tot el litoral la propera matinada, entre la 1 de la matinada i les 07.00 hores i de demà, i es mantindrà a les comarques de la meitat nord fins la matinada de dimecres. Segons les previsions es preveu que les onades superin el 2,5 metres d’alçada (maregassa)
 
Risc meteorològic per nevades
La DGPC ha emès, també, una prealerta del Pla especial d'emergències per nevades a Catalunya NEUCAT atès les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar. La situació de risc per nevades és de nivell moderat.
 
L’episodi de neu s’iniciarà avui a partir de les 19:00h a les comarques del sud de la demarcació de Tarragona, a les comarques de la demarcació de Terres de l’Ebre i a la comarca de les Garrigues. Aquest episodi de nevades s’allargarà fins al migdia de demà.
 
Es preveu que la cota de neu se situï al voltant dels 800 metres, tot i que podria baixar puntualment en moments de xàfec. A partir d’última hora de demà al matí i fins la tarda, la cota de neu se situarà al voltant de 1500m.
 
Davant d’aquesta situació de risc meteorològic per l’episodi de pluges la DGPC recorda a la ciutadania els consells generals davant d’aiguats, inundacions i tempestes.
 
Si sou a casa: protegiu-vos de les inundacions
 
 • No deixeu fora objectes ni mobles que l’aigua pugui arrossegar.
 • No baixeu als soterranis, quedeu-vos a les zones altes o als pisos superiors.
 • Poseu els animals domèstics, els aliments, l’aigua potable, els medicaments imprescindibles i els documents importants en llocs alts i protegits.
 • Si se us inunda la casa, desconnecteu l’interruptor general de l’electricitat.
 
 
Si heu de marxar de casa
 • Tanqueu les claus de pas de l’aigua, de la llum i del gas, i les portes i les finestres.
 • Poseu-vos roba impermeable i calçat adequat, agafeu la documentació personal, diners i els medicaments imprescindibles i seguiu les instruccions dels equips de socors.
 
Quan torneu a casa un cop passat el perill
 
 • No hi accediu si hi ha perill d'ensorrament.
 • Si l'aigua no té garanties de potabilitat, bulliu-la o beveu aigua embotellada.
 • Reviseu l’estat dels aliments abans de consumir-los.
 • Retireu ràpidament els animals morts.

Si us sorprèn el temporal a l’exterior o dins del cotxe
 
 • Allunyeu-vos de les rieres, dels torrents o de les zones que es poden inundar. No hi estacioneu el vehicle.
 • No us quedeu observant en punts pròxims a lleres, ponts i viaductes.
 • No travesseu cap riu, riera o zona inundada ni a peu ni amb cotxe; fins i tot dins del cotxe, podeu ser arrossegats amb facilitat amb poca alçada d’aigua.
 • Amb cotxe, circuleu per rutes principals i autopistes, moderant la velocitat.
 • Vigileu els moviments de terra, forats, claveguerons, cables de conducció elèctrica fluixos o trencats i, en general, tots els objectes caiguts (branques d'arbres, etc.).
 
Preneu consciència del risc i extremeu les mesures d’autoprotecció. Escolteu la ràdio i la televisió i consulteu els webs d’informació meteorològica i viària.
 
 
Recordeu, si necessiteu ajut truqueu al 112 i seguiu sempre les indicacions de les autoritats.
 
 
Pel que fa a la previsió de fort onatge, la DGPC recorda que:
 • Recordem a ports, clubs nàutics i cofradies de pescadors que es prenguin les mesures que es creguin convenients en quant als amarratges d’embarcacions, i en quant  a la navegació.
 
 • Recordem també a la ciutadania que és molt perillós apropar-se als trencalls, esculleres i molls, ja que u cop de mar pot endur-se persones i béns dins l’aigua. 
 
Per últim, pel que fa a l’episodi de nevades a partir dels 800 metres, la DGPC us recorda els consells generals a la pobació davant les nevades:
 
Si sou a casa
 
 • Com a prevenció, si viviu en cases aïllades o antigues o en urbanitzacions, reviseu l’estat de la teulada, del baixant de l’aigua i del sistema de calefacció. Aïlleu les entrades d’aire i eviteu que les canonades d’aigua es trenquin en congelar-se (protegiu-les o deixeu un rajolí constant a les aixetes). Reviseu també les branques dels arbres (si són gaire llargues cal podar-les).
 • Utilitzeu correctament els sistemes de calefacció i desconnecteu els aparells elèctrics que no siguin necessaris.
 
A l’exterior
 
 • Si heu de sortir, abrigueu-vos bé i protegiu-vos sobretot la cara i el cap.
 • Eviteu fer esforços físics intensos.
 
Al vehicle
 
 • Porteu cadenes, llanterna, manta de viatge, aliments calòrics i el telèfon mòbil carregat.
 • Informeu-vos sempre de les previsions meteorològiques i de l’estat de la xarxa viària als mitjans de comunicació: TV, ràdio i internet.
 • Eviteu agafar el cotxe, especialment de nit, i no viatgeu sols. En tot cas, si és imprescindible, viatgeu amb el dipòsit ple i informeu algú del vostre itinerari i de l’horari que teniu previst.
 • Circuleu per les vies principals i autopistes. Conduïu amb molta suavitat i lentitud per no patinar, no avanceu els altres vehicles i manteniu una distància superior a la normal amb el vehicle del davant.
 • En indrets on hi ha gel eviteu usar el fre.
 • Si hi ha neu a la calçada, atureu el vehicle en un lloc segur i poseu les cadenes a les rodes motrius.
 • Si us quedeu immobilitzats dins del vehicle, deixeu la calefacció encesa i la finestra una mica oberta. No us adormiu i netegeu periòdicament el tub d’escapament.
 
Preneu consciència del risc i extremeu les mesures d’autoprotecció. Escolteu la ràdio i la televisió i consulteu els webs d’informació meteorològica i viària.