En la primera edició del projecte, una colla formada per cinc interns a punt de finalitzar la seva condemna va realitzar tasques de desbrossament i tala d’arbrat a l’àrea de Heidelberg. Anteriorment, la HFR es va desplaçar a Catalunya per certificar el nivell formatiu de les brigades exteriors del CIRE, que tenen més de deu anys d’experiència en la formació, ocupació i inserció d’interns en règim semiobert en l’àmbit forestal a Catalunya.
Els participants han rebut una formació complementària en prevenció de riscos laborals adaptats al tipus de bosc alemany (més frondós que el català), així com nocions de llengua germànica. Els penats tenen el permís dels serveis penitenciaris catalans per tal de poder fer aquest desplaçament. Entre les mesures de seguiment que s’hi apliquen, els reclusos tenen l’obligació de presentar-se periòdicament davant del consolat espanyol a Baden-Wurtemberg.
El ministre de Justícia de l’Estat alemany rep el director del CIRE
Fruit d’aquesta experiència, el model de reinserció sociolaboral català ha despertat l’interès del Ministeri de Justícia de l’Estat de Baden-Wurtemberg. És per això que el director del CIRE, Josep M. Faura, acompanyat de la delegada del Govern de la Generalitat a Alemanya, Marta Ortega, ha mantingut una reunió amb el ministre de Justícia de l’Estat alemany, Rainer Stickelberger, i el diputat del Grup Parlamentari dels Verds, Josha Frey. Durant la trobada, les autoritats d’aquest Estat alemany amb capital a Stuttgart han pogut conèixer amb més profunditat les activitats que desenvolupa el CIRE.
Com a resultat de la reunió, s’està valorant la possibilitat de poder fer extensiu aquest projecte a altres entitats, per la qual cosa el Ministeri intermediarà entre les possibles empreses i entitats interessades, d’acord amb l’esperit de col·laboració de l’ARE (Associació de Regions d’Europa), de la qual formen part Catalunya i l’Estat de Baden-Wurtemberg.