Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Els consellers Pelegrí i Recoder destaquen la importància en l'ús eficient de l'aigua per a garantir el subministrament i la qualitat dels nostres aliments

query_builder   22 març 2012 19:56

event_note Nota de premsa

Els consellers Pelegrí i Recoder destaquen la importància en l'ús eficient de l'aigua per a garantir el subministrament i la qualitat dels nostres aliments

·         Amb el lema L’aigua, del camp al plat, l’acte celebrat avui al Palau de la Generalitat ha servit per reflexionar sobre com podem contribuir a fer un ús cada vegada més eficient de l’aigua en tots els àmbits de la cadena alimentària
 
·        L’esdeveniment ha comptat amb la presència del cuiner Ferran Adrià i de diversos especialistes relacionats amb l’aigua
 
 
Regadiu
Regadiu
El consellers d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i de Territori i Sostenibilitat, Josep Maria Pelegrí i Lluís Recoder, han participat avui en l’acte de celebració del Dia Mundial de l’Aigua, que ha tingut lloc aquesta tarda al Palau de la Generalitat, amb la participació del cuiner Ferran Adrià i de diversos especialistes relacionats amb l’aigua.
 
La Generalitat de Catalunya, amb el lema L’aigua, del camp al plat, ha obert un debat amb el propòsit de reflexionar sobre com podem contribuir a fer un ús cada vegada més eficient de l’aigua en tots els àmbits de la cadena alimentària. La finalitat és utilitzar l’aigua sota criteris de sostenibilitat per assegurar la garantia alimentària ara i en el futur.
 
L’acte ha consistit en una taula rodona sobre l’estalvi d’aigua en la cadena alimentària. El debat ha estat moderat pel cap de l’àrea de Tecnologia de reg de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Joan Girona. Hi han participat Javier de Lara, director de Medi Ambient de Danone; Xavier Miarnau, fructicultor de Torres de Segre; Narcís Ylla, president de la Comunitat de Regants de Sant Jordi, i José Miguel Diéguez, director de l’Àrea d’Abastament d’Aigua de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).
 
La celebració del Dia Mundial de l’Aigua cada 22 de març va ser instituït per les Nacions Unides l’any 1992 amb l’objectiu de cridar l’atenció dels ciutadans sobre la importància de l’aigua dolça i de fer-ne una gestió sostenible dels recursos. El lema mundial d’aquest any és Seguretat de l’aigua i de l’alimentació.
 
Aigua, agricultura i alimentació
 
El conseller Pelegrí, que ha inaugurat l’acte, ha destacat l’estreta relació entre aigua, agricultura i alimentació. Segons el conseller d’Agricultura, “la major part de l’aigua que ‘bevem’ es troba continguda en els aliments que mengem. La producció d’un quilo de carn de bou, per exemple, requereix 15.000 litres d’aigua, mentre que la d’un quilo de blat exigeix 1.500 litres”.
 
El màxim responsable de l’Administració agrària catalana ha manifestat que la garantia de disponibilitat d’aigua és imprescindible per continuar exercint l’activitat agrícola, ja que sense aigua és impossible fer aliments. “A Catalunya produïm només el 30% dels aliments que consumim i és imprescindible augmentar el nostre índex du suficiència alimentària”, ha afegit Pelegrí.
 
Per al conseller, resulta fonamental que Catalunya gestioni de manera eficient els seus recursos hídrics i adapti la disponibilitat d’aigua a les seves possibilitats reals. En aquest sentit, el pla per a l’eficiència en l’ús d’aigua per al reg agrícola, impulsat per la Generalitat, té com a objectiu millorar l’eficiència productiva de l’aigua, fomentar l’ús racional d’aquest recurs i afavorir l’estalvi d’aigua, i garantir el subministrament de productes a la xarxa agroalimentària.
 
“La bona gestió de l’aigua és i serà una necessitat per millorar la productivitat i la rendibilitat de les explotacions agràries”, ha afegit Pelegrí, que ha destacat el paper important de l’IRTA per aconseguir aquesta fita.
 
Finalment, el conseller ha afirmat que “si la producció d’aliments és una prioritat social i ha convertit l’agricultura en un sector estratègic, en aquest Dia Mundial de l’Aigua seria molt positiu que la societat catalana reflexionés sobre el lema de la jornada. El planeta ha de poder tenir un accés garantit a les necessitats d’aigua per tal que el món deixi de passar fam. I en això, l’agricultura del segle XXI hi té un paper fonamental que no podem deixar de banda de cap manera”.
 
 
Major garantia però major ús sostenible
 
Per la seva banda, el conseller Recoder ha estat l’encarregat de cloure la jornada. El titular de Territori i Sostenibilitat ha recordat que, tot i la falta de pluges dels darrers mesos, les reserves dels embassaments ens permeten afrontar totes les demandes per a un període superior a un any i que, en cas de necessitat, es poden incorporar altres fonts d’abastament.
 
El nostre país ha incrementat en prop d’un 20% la garantia en l’abastament i, en paral·lel, s’han incrementat els esforços per optimitzar l’ús de l’aigua. “No podem fer diferències entre sectors i hem de destacar els esforços de la ciutadania, la indústria i la pagesia per consumir l’aigua necessària i fer cada dia esforços de racionalització”, ha dit Recoder.
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat ha afegit que la infraestructura més efectiva per garantir el subministrament és l’estalvi, ja que “si consumim menys aigua ara perllongarem en el temps la necessitat de construir noves i costoses infraestructures hídriques”. Així mateix, ha destacat els hàbits adoptats durant la passada sequera i que encara avui en dia es mantenen.
 
Per acabar, Recoder ha volgut remarcar que, “tot i estar en un context de crisi econòmica, Catalunya és un exemple mundial en l’ús de l’aigua, tant en l’aplicació de diverses fonts d’abastament que permeten fer-ne una gestió més eficient com en la conscienciació de la fragilitat de l’aigua”. Això fa que tot el cicle de l’aigua se’n beneficiï, amb “un bon estat dels nostres rius i fent possible, que també tinguem uns aliments de primera qualitat”, ha afegit.
 
 
 
 

1  

Imatges

Pelegrí durant el moment de la inauguració

Pelegrí durant el moment de la inauguració 279

5  

Fitxers adjunts

La despesa d'aigua en els aliments

La despesa d'aigua en els aliments
PDF | 298

Distribució per tipus de consum

Distribució per tipus de consum
PDF | 404

Regadiu

Regadiu
JPG | 51

moment de la taula rodona

moment de la taula rodona
JPG | 220

Recoder durant el moment de la cloenda

Recoder durant el moment de la cloenda
JPG | 68