Territori

Una nova aplicació millora la gestió de l'aigua dels principals aqüífers de Catalunya

query_builder   22 març 2012 14:04

event_note Nota de premsa

Una nova aplicació millora la gestió de l'aigua dels principals aqüífers de Catalunya

  • La iniciativa conjunta de l’ACA i l’empresa Hydromodel Host permet, en una fase inicial, fer el seguiment dels 31 aqüífers més importants (60% del total)
  • A més també es poden conèixer les variacions de nivell, les aportacions d’aigua i també les extraccions
  •  En un futur, el servei permetrà detectar i prevenir possibles afectacions a les aigües subterrànies
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Leonard Carcolé, i el director de l’empresa catalana Hydromodel Host (H2), Francesc Batlle, han presentat avui un servei online (conegut amb el nom de Global Aquifer Control) que permet conèixer i quantificar l’evolució del volum d’aigua de diversos aqüífers catalans. La col·laboració público-privada entre l’Agència Catalana de l’Aigua i l’empresa Hydromodelhost ha permès desenvolupar aquest projecte, que permetrà una millor gestió de les aigües subterrànies, al qual es pot accedir a través del web de l’Agència Catalana de l’Aigua: http://www.gencat.cat/aca.
 
Inicialment, el servei permet fer un seguiment de 31 aqüífers (els més importants a nivell de volum i que suposa el 60% del total) a partir de dades extretes de diversos punts de control, tenint la possibilitat de comptabilitzar, en temps real, les oscil·lacions del volum d’aigua emmagatzemat i  les variacions en funció de les extraccions i les aportacions. Això permetrà tenir un major control sobre els nivells dels aqüífers, l’evolució dels diversos sistemes i aportarà informació per la gestió integral i equilibrada de tots els recursos hídrics.
 
Cal tenir en compte que, de mitjana, s’extreuen anualment dels aquífers catalans un volum proper als 600 hectòmetres cúbics, una quantitat equivalent a la quantitat màxima que podem emmagatzemar els embassaments del sistema Ter-Llobregat. A més, no oblidem que molts municipis s’abasteixen únicament de les aigües subterrànies, fet que demostra la importància de conèixer amb detall l’aigua que tenim sota terra i agilitzar la possible presa de decisions.
 
La qualitat, en un futur
 
Aquesta aplicació també permetrà, en un futur, la possibilitat de quantificar els volums d’aigua de la resta d’aqüífers catalans i, alhora, detectar i prevenir afectacions a les aigües subterrànies.
 
Sobre Hydromodel Host
 
Hydromodel Host (H2) és una empresa catalana que ha desenvolupat un servei pioner que permet quantificar i visualitzar les reserves dels aqüífers. En aquest sentit, utilitza la tecnologia del cloud computing com a sistema per allotjar els models numérics avançats d’hidrologia. D’aquesta manera cada aqüífer disposa d’un ordinador virtual dedicat en exclusiva a mantenir actualitzat el seu model, on s’integren i processen la gran quantitat de dades recollides i es generen els escenaris de gestió.
 
Amb aquests complexos models de simulació numèrica del funcionament dels aqüífers, el servei de H2 permet als gestors de l'aigua decidir on i quant es pot extreure o injectar aigua per satisfer les necessitats.

5  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 65

Dossier

Dossier
PDF | 1116

Imatge aplicació

Imatge aplicació
JPG | 339

Imatge aplicació 2

Imatge aplicació 2
JPG | 417

Imatge aplicació 3

Imatge aplicació 3
JPG | 245