Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Calament d'un bussó experimental de captura d'angula al delta de l'Ebre

Calament d'un bussó experimental de captura d'angula al delta de l'Ebre

query_builder   23 març 2012 11:20

event_note Nota de premsa

Calament d'un bussó experimental de captura d'angula al delta de l'Ebre

FOTO WEB
Imatge del bussó.

  • Aquesta iniciativa s’emmarca en els Plans de Gestió de l’anguila europea destinats a la recuperació de les poblacions
  • Un cop finalitzada la campanya de l’angula al delta de l’Ebre el dia 20 de març, es mantindrà un bussó amb caràcter experimental per a obtenir informació respecte a l’angula que entra pels canals la resta de l’any
 
 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha calat un ormeig de pesca d’angula (bussó) en l’àmbit territorial de la Confraria de Pescadors de Sant Pere de Tortosa i Sant Carles de la Ràpita, que serà gestionat pels pescadors d’aquesta entitat col·laboradora.
 
La finalitat principal és l’enregistrament de les dades de captura d’angula, des del moment de la seva instal·lació fins el 31 de març de 2013, per a la seva posterior anàlisi. L’objectiu que persegueix el Departament és poder-se dotar d’eines fiables d’avaluació “in situ” de les noves mesures d’increment substancial de repoblació d’angula als nostres rius exigides per Brussel·les.
 
Aquesta és una experiència més empresa en base a l’execució dels Plans de Gestió de l’anguila europea que estableixen mesures per a la recuperació de la població d’anguila europea. Els estats membres de la Unió Europea han hagut d’elaborar els plans d’actuació corresponents per garantir-ne la gestió sostenible i la recuperació de les poblacions.
 
A Catalunya, s’ha creat una comissió tècnica interdepartamental, formada per les direccions generals del Medi Natural i Biodiversitat i de Pesca i Afers Marítims, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat de Girona (UdG), que ha estat la responsable de redactar i aplicar els plans de gestió de les conques internes catalanes i de la part catalana de la conca compartida del riu Ebre.
 
La instal·lació d’aquest bussó experimental de recollida directa d’informació i que té com a finalitat servir d’ indicador per a avaluar els resultats que es vagin assolint, constitueix, juntament amb altres mesures de gestió com ara les repoblacions, la lluita contra depredadors al·lòctons o la millora de la connectivitat dels rius, un dels principals eixos d’actuació previstos en els plans de gestió aprovats per la Comissió Europea (CE) que han de garantir la recuperació d’una espècie tan emblemàtica del nostres rius com és l’anguila. Cal fer esment que a la conca del riu Ebre es concentra la màxima producció d’angula i anguila de Catalunya.
 
En el marc d’aquest mateix pla de gestió de l’anguila europea, durant aquest any s’ha efectuat també alliberaments d’angula. Tres d’ells han estat a les conques gironines del Ter, el Fluvià i la Muga, i un a les llacunes i al curs principal del riu Ebre.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Imatge del bussó.

Imatge del bussó.
JPG | 889