Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El conseller Pelegrí afirma que el sector surer és un paradigma d'indústria sostenible i de bona gestió forestal

query_builder   26 març 2012 18:14

event_note Nota de premsa

El conseller Pelegrí afirma que el sector surer és un paradigma d'indústria sostenible i de bona gestió forestal

El conseller a la roda de premsa del suro
Ha presidit la presentació d'un estudi sobre la petjada de carboni dels taps de suro
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha presidit aquesta tarda, en el  marc de la fira Alimentària 2012, la presentació d’un estudi sobre la petjada de carboni dels taps de suro elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Institut Català del Suro (ICSURO).
 
Amb aquest projecte, la indústria del suro catalana és la primera de l’Estat que ha mesurat la seva petjada de carboni en el sector. La investigació ha posat de manifest que, de manera global, un tap de suro contribueix a fixar 234 g de CO2; per tant, s’ha calculat que les bodegues que utilitzin taps de suro poden reduir entre un 18 i un 40 % del balanç de CO2 a les seves ampolles. Així doncs, deixant de banda que, pel que fa a la tècnica, el tap de suro és el millor tapament, també és l’opció sostenible indiscutible per a les bodegues.
 
Amb els resultats d’aquest estudi, s’ha calculat que el sector surer català està contribuint a mitigar el canvi climàtic amb un 2,5 %, segons el compromís de la Generalitat de Catalunya basat en el Protocol de Kyoto.
 
En la mateixa jornada s’ha presentat el Projecte de validació de la petjada de carboni del sector surer. Aquest projecte conjunt entre la UAB i l’ICSURO es vol implementar en l’àmbit europeu amb la col·laboració de la Confederació Europea del Suro (CELIÈGE). Així mateix, s’ha mostrat la marca identificativa del suro, en la qual es visualitza el caràcter sostenible d’aquest producte, formada pel símbol internacional del Cork Mark i la contribució al canvi climàtic.
 
El projecte global, liderat per Bodegas Torres, ha comptat amb un pressupost de 27 milions d’euros i ha agrupat unes 27 empreses del sector, 31 grups multidisciplinaris vinculats a 17 centres públics d’investigació i 5 centres tecnològics, els quals han estudiat els efectes del canvi climàtic en les vinyes i han buscat solucions per pal·liar-lo.
 
El conseller Pelegrí ha explicat que “els boscos surers catalans són un dels paisatges mediterranis més apreciats, i la indústria del suro continua essent capdavantera i amb una vocació internacional”. Es tracta d’un sector molt important, que impulsa l’economia del Baix i de l’Alt Empordà.  La indústria del suro és la primera de tot l’Estat espanyol que ha mesurat la petjada de carboni en el sector i els resultats són molt clars: el tap de suro és l’opció sostenible indiscutible per als cellers. Aquest estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona i de l’Institut Català del Suro demostra que “el sector surer és un paradigma d’indústria sostenible, per la qual cosa té un paper important en una bona gestió forestal”.
 
Així, el conseller ha explicat que el sector surer català està contribuint a mitigar el canvi climàtic. A més, l’activitat de la indústria del suro permet la conservació de les suredes i de la biodiversitat que hi habita. De fet, el  funcionament de la indústria surera possibilita una gestió de les suredes que està reduint el risc d’incendi forestal i la desertització al Mediterrani.
 
Finalment, el conseller ha animat els representants del sector a continuar “essent un sector pioner en innovació, qualitat i internacionalització de la producció, reptes claus per al sector agroalimentari català per fer front al futur”.

1  

Fitxers adjunts

El conseller Pelegrí durant la presentació de l'estudi

El conseller Pelegrí durant la presentació de l'estudi
JPG | 982