Delegació a Lleida

Els consells comarcals de la Noguera i el Pallars Jussà assoliran el 2013 les funcions i els serveis del Consorci del Montsec

query_builder   26 març 2012 19:30

event_note Nota de premsa

Els consells comarcals de la Noguera i el Pallars Jussà assoliran el 2013 les funcions i els serveis del Consorci del Montsec

 
· En substitució del consorci es constituirà la Comissió de Seguiment del Montsec, liderada pels dos ens comarcals i amb presència de la Generalitat i la Diputació de Lleida
 
· La Generalitat cedirà l’ús dels equipaments del consorci i garantirà els recursos per a la continuació del projecte originari de dinamització econòmica de la zona d’influència de la serralada
 
· La mesura contribueix a la reducció de l’estructura del sector públic i enforteix el paper dels consells comarcals en l’impuls econòmic del territori
 
Els consells comarcals de la Noguera i del Pallars Jussà assoliran el govern i la gestió de les activitats de desenvolupament econòmic i dels serveis que fins ara duia a terme i prestava el Consorci del Montsec, encapçalat per la Generalitat. La mesura entrarà en vigor previsiblement el primer dia de gener del 2013.
 
Així ho ha aprovat avui la Junta de Govern del Consorci del Montsec, que preveu un procés de transició fins al 31 de desembre d’enguany, amb l’assumpció efectiva per part dels dos consells comarcals dels serveis del Consorci del Montsec.
 
La Generalitat, per la seva banda, cedirà l’ús dels equipaments del Consorci del Montsec sobre els quals n’ostenta la propietat i garantirà la transferència als consells comarcals dels recursos necessaris per a la continuïtat del projecte originari de dinamització de l’economia turística dels municipis de l’àmbit  del Montsec. 
 
Amb aquesta reorientació el Govern català pretén reforçar el paper dels consells comarcals com a ens impulsors de les activitats econòmiques del territori, de manera que seran ells els encarregats de liderar i assumir la continuació de la tasca feta fins ara pel Consorci del Montsec, amb l’acompanyament de la pròpia Generalitat i la Diputació de Lleida. D’aquesta manera, es pretén contribuir  a la racionalització i simplificació del sector públic i el corresponent estalvi de les despeses de l’estructura de gestió.
 
 
Comissió de Seguiment del Montsec
 
La continuació de l’objectiu de desenvolupament econòmic de la zona d’influència del Montsec es concretarà en la creació de la Comissió de Seguiment del Montsec, en substitució del consorci. La nova comissió estarà integrada pels consells comarcals de la Noguera i el Pallars Jussà com a encapçaladors del projecte, i també en formaran part la Generalitat i la Diputació de Lleida.
 
La Comissió de Seguiment del Montsec treballarà en els objectius que tenia fixats el consorci per als propers anys. Són els següents:
 
              A) Pel que fa al Parc Astronòmic Montsec (PAM)
 
·         Seguiment del funcionament científic del Observatori Astronomic del Montsec (OAdM).
 
·         Impuls i gestió del Centre d’Observació de l’Univers (COU)
 
·         Redacció del projecte i cerca i obtenció de recursos per a la construcció del Jardí de l’Univers, tercer i últim equipament del PAM.
 
            B) Quant a la promoció de la marca turística “Montsec”
 
·         Aplicació del Pla Estratègic de Desenvolupament Turístic del Montsec 2012-2018 (actualment en procés de redacció).
 
·         Obtenció i gestió de la denominació del Montsec com a “Destí Turístic Starlight”, que atorguen la UNESCO i l’Organització Mundial del
          Turisme.
 
 
La tasca feta pel Consorci del Montsec
 
Des de la seva constitució, l’any 2001, el Consorci del Montsec ha centrat els seus esforços en promoure, desenvolupar i incrementar l’economia turística de la zona del Montsec, tot aprofitant el patrimoni natural que la fa única.
La qualitat del cel per a l’observació astronòmica ha estat el valor a partir del qual es va crear el Parc Astronòmic del Montsec, seguint la idea del doctor Joan Oró. L’any 2008 es va inaugurar l’OAdM, que constitueix el vessant científic del Parc. L’any 2009 va entrar en funcionament el COU, el seu equipament divulgatiu i turístic. El COU ha rebut en els tres anys que ha estat obert al públic una mitjana de 28.000 visitants anuals i s’ha anat obrint pas pel que fa al reconeixement de la comunitat científica internacional.
 
En l’àmbit de la promoció turística, el consorci ha creat la marca “Montsec”, s’han establert punts d’informació turística repartits per tota l’àrea de la serralada, i s’han creat productes turístics com la Ruta Arnau Mir de Tost o els Espais Visitables, entre altres.
 
Tot plegat ha fet possible un notable augment de l’oferta turística. En relació a l’any 2001, l’àrea del Montsec ha passat de tenir 4 hotels a 8; els allotjaments rurals s’han triplicat, passant de 12 a 36; el mateix increment s’ha produït amb els restaurants, de 21 a 64; les 5 empreses de serveis turístiques inicials s’han convertit en 21 i ara ja operen 2 agències de viatge receptives. L’increment de l’oferta turística a la zona del Montsec s’hi ha deixat notar positivament en els ingressos per aquests tipus de serveis.