Cultura

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, amb el nou director artístic de la Fira Mediterrània

El conseller de Cultura i l'alcalde de Manresa presenten David Ibáñez, nou director artístic de la Fira Mediterrània

query_builder   26 març 2012 14:29

event_note Nota de premsa

El conseller de Cultura i l'alcalde de Manresa presenten David Ibáñez, nou director artístic de la Fira Mediterrània

  •  El comitè executiu ha valorat que el seu projecte és molt acurat des de l'àmbit de la gestió artística, amb una línia de cooperació amb el sector artístic i amb la voluntat de potenciar la internalització dels creadors catalans i emfatitzar la vessant de mercat de l’esdeveniment manresà
 
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, han presentat avui el nou director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa, David Ibáñez. El nou director va ser seleccionat el 20 de març pel comitè executiu de la Fundació Fira Mediterrània i ocuparà el càrrec durant els propers dos anys.
 
El comitè ha considerat que el projecte més adequat per a la direcció artística de Fira Mediterrània de Manresa és el que ha elaborat el gironí David Ibáñez, gestor cultural de llarga trajectòria professional que ha dut a terme tasques artístiques i de programació musical a Girona des del 1999.
 
En la seva intervenció, el conseller Mascarell ha remarcat que l’acte d’avui és “per reforçar suport de la Generalitat a la Fira Mediterrània”, que ha definit com “una de les grans centralitats culturals de Catalunya”. El conseller ha explicat que “demanarem als municipis més lideratge en aquelles cites que són centralitat cultural”.
 
El conseller ha assenyalat que “la principal tasca que li encomanem a David Ibáñez és donar sortida al talent català i incrementar la internacionalització”. “Necessitem que la Fira s’enforteixi perquè els espectacles d’arrel tradicional són un sector cabdal de la nostra cultura”, ha remarcat el conseller.
 
Trajectòria de David Ibáñez
 
David Ibáñez, llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat Autònoma de Barcelona, amb un postgrau en Gestió Cultural per la Universitat de Barcelona, actualment és el coordinador de l’Espai Marfà de l’Ajuntament de Girona, un nou equipament dedicat a la creació, formació i assessorament en matèria de música moderna, a la vegada que exerceix la direcció artística externa de música moderna de l’Auditori de Girona.
 
Anteriorment, havia estat coordinador d’activitats Musicals de l’Auditori de la Mercè (a Girona), codirector artístic del Festival de Músiques Religioses del Món de la mateixa ciutat, programador musical al seu Auditori Palau de Congressos i cap de Màrqueting i comunicació al mateix equipament. Ibáñez també desenvolupa la seva faceta com a intèrpret musical.
 
El comitè executiu ha valorat que el projecte de David Ibáñez és molt acurat des de l'àmbit de la gestió artística i que posa l’accent en les fases de la planificació i l’avaluació dels resultats. També ha considerat positivament el fet que el projecte presenta una línia de cooperació amb el sector artístic, tant amb els creadors com amb la indústria i els festivals, amb l’objectiu de fomentar les sinèrgies entre els diferents agents. El comitè també ha valorat especialment la voluntat del projecte de David Ibáñez de potenciar la internalització dels creadors catalans i emfatitzar la vessant de mercat de l’esdeveniment manresà.
 
 
Funcions del director artístic
 
Entre les funcions que haurà de desplegar el nou director artístic, destaca la programació i el desplegament de la línia artística de la Fira Mediterrània, de manera que es mantingui i potenciï aquest mercat d’espectacles com un referent de qualitat artística no només a Catalunya sinó també en l’àmbit internacional.
 
També son tasques del nou director artístic seleccionar projectes de producció i coproducció dedicats a les arts amb accent en l’arrel i en l’arc mediterrani, i desenvolupar les línies artístiques que contribueixin a la generació de nous recursos econòmics per augmentar l’autofinançament de les activitats de la Fira.
 
Procés de selecció
 
Els plecs de la convocatòria per a la selecció del nou director es van publicar el 6 de febrer al web de la Fira Mediterrània i la convocatòria va estar oberta durant 21 dies naturals a comptar des de l’endemà de la seva publicació, fins el 27 de febrer. L’avaluació de tota la documentació rebuda va acabar el 7 de març. En total es van rebre 8 sol·licituds per ocupar la plaça.
 
Entre els criteris que ha tingut en compte el comitè executiu per a la selecció del projecte, hi ha la proposta de planificació de la programació i de les activitats professionals d’acord amb una estratègia de desplegament de la línia artística de la Fira; la proposta de coordinació dels aspectes artístics descrits; la proposta de desplegament de la cooperació amb altres fires i institucions; la proposta descriptiva de la programació i de les activitats professionals, i la proposta tècnica de captació de recursos en l’àmbit de la coproducció.
 
El comitè executiu de la Fundació Fira Mediterrània està presidit per Lluís Puig (director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana –CPCPTC- del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya). Joan Calmet, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, n’és el vicepresident. Les vocals són Assumpta Bermúdez (de l’Ajuntament), Eulàlia Jardí (del CPCPTC) i Marisol López (de l’Institut Català d’Empreses Culturals). També en forma part el gerent de la Fundació, Jordi Bertran.