Oficina del President

President Mas

President Mas: "La creació d'ocupació ha de ser la prioritat si volem estabilitat a la ribera sud de la Mediterrània"

query_builder   30 març 2012 12:32

event_note Nota de premsa

President Mas: "La creació d'ocupació ha de ser la prioritat si volem estabilitat a la ribera sud de la Mediterrània"

  • El cap de l’Executiu assegura que la primavera àrab és una oportunitat històrica per reforçar la cooperació euromediterrània i reclama un major protagonisme de la UpM en aquesta nova etapa
  • Artur Mas ha inaugurat aquest matí una conferència internacional organitzada pel grup liberal demòcrata al Parlament Europeu amb motiu del primer aniversari de les revoltes àrabs
El president conversant amb Fawaz Tello, membre del Consell sirià
El president conversant amb Fawaz Tello, membre del Consell sirià
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, s’ha mostrat convençut aquest matí que els canvis i reformes que s’estan produint als països àrabs “tindran un impacte directe en les relacions econòmiques, polítiques i socials entre les dues ribes de la Mediterrània”. Per aquest motiu, Mas ha pronosticat “que canviarà per complet la manera en què Europa es relaciona amb aquesta regió” i ha reclamat “no perdre l’oportunitat històrica que suposa la  primavera àrab per reforçar la cooperació euromediterrània”.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquestes reflexions en el decurs de l’acte inaugural de la Conferència internacional organitzada al Palau de Pedralbes de Barcelona pel grup liberal demòcrata al Parlament Europeu amb motiu del primer aniversari de la primavera àrab. Sota el lema “Arab sping one year on” més de 100 representants dels partits liberals europeus i representants d’organismes i entitats àrabs debatran sobre la resposta que la Unió Europa hauria de donar a les revoltes àrabs un any després que aquestes s’iniciessin.
 
En el marc d’aquests canvis en el disseny de la cooperació euromediterrània, el president Mas ha reclamat un major protagonisme de la Unió pel Mediterrani (UpM) i s’ha mostrat partidari d’ampliar els fons regionals europeus destinats a aquests països àrabs. “Si creiem en el futur de la regió en el seu conjunt, cal reforçar la dimensió regional de la política europea de veïnatge”- ha afirmat. “La UpM és l’instrument que pot catalitzar més eficaçment aquests objectius; per això, proposo que sigui aquest organisme qui canalitzi els fons regionals europeus que són destinats als seus projectes”, ha explicat.
 
En aquesta línia, el cap de l’Executiu ha destacat l’interès que la Unió Europea té en la Mediterrània en aquest moment de dificultats econòmiques. “La Mediterrània ofereix a Europa la possibilitat d’ampliar la seva zona d’influència econòmica i l’expansió dels seus mercats”, ha afirmat. “No podem oblidar que junts som prop de 80 milions de consumidors, una regió que econòmicament integrada pot arribar a ser el mercat més gran i dinàmic del món, capaç de rivalitzar amb els mercats emergents”, ha afegit.
 
El president de la Generalitat ha assegurat que les revoltes de centenars de joves a Tunísia o a la plaça Tahir demostren “que existeix una voluntat real pel canvi, la democràcia i el treball”. “És una crida unànime que els joves dels països àrabs han enviat al món”, ha subratllat. Mas considera que el mercat del treball en aquests països no ofereix oportunitats al jovent. Per això, ha reclamat que “la creació de llocs de treball esdevingui la prioritat real de totes les iniciatives de la regió, perquè l’ocupació és una font d’estabilitat i creixement”.
 
Artur Mas s’ha referit també durant la seva intervenció als recents esdeveniments electorals en alguns dels països de la ribera sud mediterrània i que han fet arribar al govern partits islàmics moderats. El president de la Generalitat considera que “avui és més necessari que mai que les forces polítiques europees s’involucrin en el diàleg i les converses amb aquests partits”. “Uns partits- ha dit-que combinen una política confessional amb la defensa de l’economia de mercat, i aquests dos elements no estan tan allunyats dels posicionaments mantinguts per alguns partits polítics a Europa fa unes dècades”.
 
Per això  Mas ha fet una crida a “utilitzar les eines que s’han posat en marxa a la Comissió Europea i el Parlament Europeu per contactar, formar i assessorar aquests partits polítics que ara estan al govern”. “Ha arribat a Europa el moment de comprendre que només mitjançant l’associació amb aquests partits la transformació política progressarà”, ha reblat el president.
 
A l’acte inaugural, a més del president de la Generalitat, hi han intervingut el president de l’Aliança dels demòcrates liberals per Europa (ALDE) i exprimer ministre de Bèlgica, Guy Verhofstadt, entitat organitzadora de l’acte; el president de l’European Liberal Democrats (ELDR), Graham Watson; el secretari general de la UpM, Fathallah Sijilmassi; el president de LI, Hans Van Baalen, i el president de l’Aliança àrab per la Llibertat i la Democràcia, Wael Nawara.
 
A més de les personalitats abans esmentades, participaran també en les sessions de debat de la Conferència, entre d’altres, l’exprimer ministre de Líbia, Mahmoud Gebril; el secretari general del Future Movement del Líban, Ahmad Hariri; el membre del Consell Nacional de Síria, Fawaz Tello, o el portaveu del Free Egyptians Party, Ahmed Khairy Ahmed. També intervindran l’eurodiputat Ramon Tremosa; el representant especial de la UE per a la regió del Sud de la Mediterrània, Bernardino León, i dirigents de Convergència Democràtica de Catalunya, partit integrant d’ALDE, encapçalats pel seu secretari general, Oriol Pujol.
 
 

1  

Imatges

Foto de família de la conferència internacional

Foto de família de la conferència internacional 906

1  

Fitxers adjunts

El president Mas ha presidit l'acte inaugural

El president Mas ha presidit l'acte inaugural
JPG | 407