Interior

Mossos i Policies Locals de la Regió Policial del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre es comunicaran a través de la xarxa RESCAT a partir del 16 d'abril

query_builder   3 abril 2012 13:03

event_note Nota de premsa

Mossos i Policies Locals de la Regió Policial del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre es comunicaran a través de la xarxa RESCAT a partir del 16 d'abril

FOTO
  • El departament d’Interior desplegarà a tot el territori aquest model de coordinació operatiu, que suposa un pas més en la construcció del sistema de Policia de Catalunya
 
El director general d’Administració de Seguretat, Andreu Joan Martínez, i el director general de la Policia, Manel Prat, han presentat avui, en roda de premsa, la implantació a la Regió Policial Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre de la compartició de canals de comunicació a través de la xarxa RESCAT. El 16 d’abril entrarà en funcionament amb la participació de 20 municipis.
 
Després d’una prova pilot a la Regió Policial de Girona, comença ara el desplegament territorial de la xarxa RESCAT a tot Catalunya amb l’objectiu de fomentar i millorar la coordinació entre les Policies Locals i la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra (PG-ME) a les regions policials, i seguir avançant en la construcció del sistema de Policia de Catalunya. En aquest sentit, el director general d’Administració de Seguretat, Andreu Joan Martínez, ha explicat que “aquesta implantació consolida aquest model de coordinació i cooperació amb el qual s’aconsegueix una major eficàcia en la resolució de problemes i també una major eficiència”. “Es tracta de resoldre incidències de la seguretat en un termini de temps més curt”, ha afegit el director.
 
A partir del 16 d’abril, les policies locals de la Regió Policial Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre podran compartir informació en temps real amb els Mossos d’Esquadra mitjançant canals o grups de comunicació conjunts en les emissores de les sales de control. Pel director general d’Administració de Seguretat, “això suposa una major coordinació operativa en aquelles actuacions que impliquin la participació conjunta, i una resposta més efectiva i eficient als ciutadans”.
 
Mossos i Policies Locals compartiran, a través de la xarxa RESCAT, dos canals de comunicació: un per comunicar i alertar dels fets greus que es puguin donar a la regió policial i transmetre informació policial al moment, i un segon canal obert a aquelles policies locals que no disposen de sala de comandament i, d’aquesta forma, es poden comunicar directament amb la Sala Regional de Comandament (SRC) del cos de Mossos d'Esquadra per demanar informació sobre persones i vehicles o per demanar recolzament urgent en situacions de perill. Per Andreu Martínez, “disposar de dos canals de comunicació estables dóna seguretat i enforteix el sistema de seguretat del nostre país”.
 
El director general de la Policia, Manel Prat, ha afirmat que “aquest sistema més estable i permanent suposa un salt qualitatiu al ciutadà i significa una eina molt important per el treball conjunt de tots els agents”.
 
Per la seva banda, el cap de la sala central de comandament, l’inspector Joan Mallafré, ha destacat “la importància que totes les policies locals tinguin a partir d’ara la mateixa informació, des de La Sènia fins a Cunit” i ha afegit que la implantació “és una primera pedra real de la coordinació entre Policia Local i Mossos d’Esquadra”.
 
Per últim, el cap de la Policia Local de Figueres, l’inspector Josep Maria Riera, ha explicat que partint de l’experiència pilot que es va fer a Girona, “ a nivell operatiu, el que fem és sumar efectius i gràcies a la xarxa compartida treballem tots junts en el territori”.
 
Aquesta nova eina permet a Mossos i Policies locals que comparteixen xarxa de comunicació:
 
1. Una gestió immediata de les comunicacions urgents dins de la regió policial: davant un avís urgent, s’activen tots els efectius integrats a la xarxa i això permet interceptar i detenir de manera immediata, vehicles i persones.
 
2. Major nivell de seguretat: sobretot pel nivell d’informació i recolzament amb el que comptaran les policies locals mitjanes i petites.
 
3. Suport i auxili mutu en cas de necessitat: permet actuar de forma segura i amb eficàcia.
 
4. Comunicacions immediates i directes: la comunicació via radio és immediata i directa entre la sala de comandament i el patrulla, no cal marcacions ni passos entremitjos.
 
5. Coordinació i suport entre el Cos de Mossos d’Esquadra i les Policies Locals.
 
6. Major nivell d’autoprotecció.
 
 
De les 213 policies locals del territori català,  86 han signat el conveni d’adhesió a la Xarxa RESCAT, i 29 municipis han acordat en les respectives juntes de govern local o per acord de ple, integrar-se a la xarxa. D’aquestes, 20 són de la província de Tarragona i Terres de l’Ebre, que a partir del 16 d’abril comencen a treballar de forma coordinada amb RESCAT. Els municipis són: Altafulla, L'Arborç, Calafell, Cambrils, Cunit, Roda de Barà, Salou, Tarragona, Torredembarra, El Vendrell, Alcanar, Ametlla de Mar, Amposta, Camarles, Deltebre, Roquetes, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d'Enveja, La Sénia i Ulldecona.
 
El desplegament territorial d'aquest sistema de coordinació es preveu culminar a tot Catalunya al mes juny. El calendari és el següent:
 
16 d’abril. Regió policial de Camp de Tarragona i Regió policial de Terres de l’Ebre.
30 d’abril. Regió policial Central.
14 de maig. Regió policial de Pirineus i Regió Policial de Ponent.
28 de maig. Regió Policial  Metropolitana Sud.
11 de juny. Regió Policial Metropolitana Nord.
 
Què és la xarxa Rescat
 
La xarxa RESCAT és la xarxa de radiocomunicacions dels cossos operatius del Departament d’Interior i d’altres agents públics relacionats amb la gestió de les emergències de Catalunya (Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Bombers de Barcelona, Guàrdia Urbana de Barcelona, Servei d’Emergències Mèdiques, Agents Rurals, Agència Catalana de l’Aigua, Direcció General de Protecció Civil, policies locals i tots els ajuntaments sense policia local).
 
 
 
A diferència dels operadors de telefonia mòbil, la xarxa pretén arribar a tots els indrets on siguin necessàries les comunicacions, tant a nuclis de població com a tot el territori rural, i aporta un grau de fiabilitat major per garantir la disponibilitat del servei en tot moment i especialment en situacions d’emergència.
 
La xarxa està, a més, especialment dissenyada perquè sigui més robusta i fiable, sobretot en casos d’emergències, ja que no se satura per trucades de telèfons mòbils, té més cobertura al territori que la telefonia convencional i resisteix en cas de manca de subministrament elèctric. Garanteix també la confidencialitat en les comunicacions i dades.
 
Entre les característiques de la xarxa RESCAT destaca la possibilitat de tenir localitzats tots els terminals i vehicles equipats d’emissores mitjançant un sistema GPS, cosa que permet visualitzar en tot moment on són cadascuna de les unitats operatives.
 
El Departament d’Interior ha ofert a totes les policies locals de Catalunya que també s’integrin en el mateix sistema de telecomunicacions que, d’aquesta forma, estan connectats permanentment amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) per comunicar-se en qualsevol cas d’emergència.
 
A l’acte també hi han estat presents el delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin; i el subdirector general de Coordinació de la Policia de Catalunya, Joan Carles de la Monja; entre d’altres autoritats.