Interior

Interior informa al Govern de les mesures que impulsarà per combatre la violència urbana

query_builder   3 abril 2012 17:07

event_note Nota de premsa

Interior informa al Govern de les mesures que impulsarà per combatre la violència urbana

Foto
  • El conseller Puig posa l’accent en les reformes legals, dotar de més instruments els agents per millorar la capacitat policial i buscar la complicitat social per aïllar els violents
  •  El conseller d’Interior proposarà crear una Fiscalia específica en violència urbana i demana unificar criteris en l’àmbit judicial
 
El conseller d’Interior, Felip Puig, ha explicat avui al Govern les mesures que impulsarà el seu departament per combatre la violència urbana. Puig ha dit que pren aquestes mesures “a partir de la diagnosi d’una cronificacio dels mètodes de guerrilla urbana que han agafat una dimensió que requereix una resposta diferent”.
 
Puig ha posat l’accent en “les reformes legals, dotar de més instruments els agents per millorar la capacitat policial i buscar la complicitat social per aïllar els violents”.
 
Pel que fa a les reformes legals, el conseller ha explicat que coincideix amb el ministre de l’Interior en que “cal impulsar una reforma del Codi Penal, que comporti també una revisió en la tipificació dels delictes relacionats amb la violència urbana i l’enduriment de les penes”. En aquest sentit el conseller també ha comentat que “es necessari una revisió de les lleis orgàniques 9/1983 i 1/1992 per abordar la ocultació de la identitat o la possessió de materials de risc en concentracions, així com una sèrie de mesures complementàries com poden ser ordres d’allunyament pels violents, treballs per la comunitat o confinament de persones amb antecedents per aldarulls en situacions de risc”. En aquest sentit, el conseller ha recordat que el Departament d’Interior ja treballa en la redacció d’un projecte de llei de regulació de l’espai públic.
 
En relació a la millora de la capacitat operativa de la policia, el conseller ha anunciat “la potenciació de la Unitat Central d’Informació en Ordre Públic per obtenir una major capacitat de reacció, la incorporació de 100 nous efectius a la Brigada Mòbil, i la participació dels agents de les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO) en els dispositius d’ordre públic”.
 
El conseller també ha anunciat que “proposarà crear una Fiscalia específica en violència urbana i demanarà unificar criteris en l’àmbit judicial”. A més, Puig suggerirà als ajuntaments la instal·lació de càmeres de videovigilància en indrets on hi ha concentracions freqüents i el compliment rigorós de les ordenances municipals. En aquesta línia, Interior també impulsarà la creació d’un web de col·laboració ciutadana per ajudar a identificar els violents.
 
Puig ha insistit en “la necessitat d’una reflexió col·lectiva sobre el rebuig social de la violència i treballar per l’aïllament dels violents”. En aquest sentit, el conseller ha anunciat “la convocatòria d’una reunió extraordinària del Consell de Seguretat de Catalunya per aquest mes d’abril per constituir una comissió de treball sobre violència urbana”. Altres mesures que ha destacat el titular d’Interior són la proposta a l’alcalde de Barcelona d’una junta local de seguretat monogràfica, impulsar el diàleg entre les autoritats públiques i els mitjans de comunicació i l’intercanvi d’experiències amb altres països que han viscut situacions similars en els darrers temps.
 
Durant la seva intervenció el conseller ha confirmat que el Departament d’Interior es personarà com a acusació particular i la incoació de 94 expedients sancionadors, la tramitació dels quals dependrà de la seva evolució penal.
 
Puig ha anunciat també la incoació d’expedients sancionadors a CNT i CGT, sindicats organitzadors de la manifestació que va acabar sent violenta.