Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Agricultura denuncia davant la fiscalia de Medi Ambient el maltractament d'animals a Torà

query_builder   5 abril 2012 13:45

event_note Nota de premsa

Agricultura denuncia davant la fiscalia de Medi Ambient el maltractament d'animals a Torà

 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha  traslladat  a la Fiscalia de Medi Ambient de Lleida l’expedient d'investigació obert pels Agents rurals del Departament en relació amb la mort, presumptament a trets i per maltractament, d’un gos assilvestrat al municipi de Torà.
 
Després de la investigació oberta pel cos d’Agents rurals fa dos dies a través dels Serveis Territorials d’Agricultura de Lleida arran de les notícies aparegudes sobre el cas els darrer dies, ahir es va procedir a obrir expedient . L’expedient s’ha obert d’ofici , per delicte contra la fauna i per vulneració del Decret Legislatiu 2/2008 de 15 d’abril pel quela s’aprova el Text refós de la Llei de protecció els animals.
 
Ahir mateix va entrar també a la delegació d’Agricultura de Lleida  una denúncia de l’entitat Ipcena que s’afegeix a l’expedient incoat.
 
Tota aquesta documentació ha estat traslladada a la fiscalia de medi ambient de Lleida per tal que actuï  si s’escau en virtut de l’aplicació de la normativa vigent en matèria de protecció dels animals i d’acord amb al tipificació del codi penal  relativa al maltractament d’animals.
 
El Departament d’Agricultura recorda que d’acord amb la Llei de protecció dels animals (articles 16 i 17) és competència dels Ajuntaments recollir i controlar els animals abandonats, perduts o asilvestrats fins que siguin retornats al propietari (si estan degudament identificats i se’l pot localitzar),  o bé hagin estat cedits o sacrificats d’acord amb les criteris que estableix la llei.
 
En aquest sentit, és responsabilitat de l’Ajuntament  fer-se càrrec de localitzar el propietari de l’animal (en cas que porti la corresponent identificació –xip- ) i de la gestió dels animals domèstics abandonats o assilvestrats no identificats, bé sigui directament a través de les gosseres municipals, bé a través de la col·laboració amb els entitats animalistes que disposen d’instal·lacions dedicades a la protecció i cura dels animals abandonats, assumint-ne el cost corresponent.
 
Tan sols en casos extrems en què hi hagi risc d’atac per a les persones, a  espècies ramaderes o protegides i amenaçades, (article 7 de la Llei Omnibus que modifica l’article 19 del Text refós de la Llei de protecció dels animals) es permet la captura o el sacrifici de l’animal  amb arma de foc i només es pot realitzar per part dels agents de l’autoritat acreditats, que n’hauran d’informar a l’òrgan competent del Departament en matèria de biodiversitat  i a l’ajuntament corresponent.