Oficina del President

Ple del parlament

President Mas: "L'Estat té l'oportunitat de complir amb Catalunya pagant els deutes pendents"

query_builder   10 abril 2012 19:29

event_note Nota de premsa

President Mas: "L'Estat té l'oportunitat de complir amb Catalunya pagant els deutes pendents"

· El cap de l’Executiu assenyala que “el Parlament està molt per sobre de qualsevol reunió a Madrid i ho demostrarà enguany quan aprovi la proposta de pacte fiscal”
 
· Artur Mas afirma que “hi ha comunitats autònomes que responen a una cosa artificial, que es va crear per fer el ‘cafè per a tothom’ i aigualir les aspiracions d’autogovern de Catalunya i del País Basc”
El president en una de les seves intervencions durant la sessió de control
El president en una de les seves intervencions durant la sessió de control
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat avui durant la sessió de control en el Parlament de Catalunya que l’Estat espanyol “té l’oportunitat de complir amb Catalunya” pagant els deutes pendents. El cap de l’Executiu ha assenyalat que “no ens agraden gens” els pressupostos generals de l’Estat, que “no compleixen per enlloc amb Catalunya”.
 
El president ha manifestat que “més enllà de les dificultats, les herències rebudes o les decisions polítiques dures, els deutes s’han de pagar” i ha indicat que, com a mínim, hi ha 219 milions d’euros de deutes de l’Estat amb Catalunya en matèria d’infraestructures que en aquests pressupostos no hi són.
 
El cap de l’Executiu ha instat de nou totes les formacions polítiques a sumar-se al pacte fiscal i ha subratllat el pes de la cambra catalana en aquest tema. Així, ha assegurat que el Parlament “està molt per sobre de qualsevol reunió a Madrid i ho demostrarà quan s’aprovi aquest any la proposta de pacte fiscal”.
 
El cap de l’Executiu ha afirmat que “intueix alguna bona disposició per avançar en aquest terreny” per part del grup parlamentari del PSC, que ha agraït. També ha explicat que si s’han de fer polítiques d’ajustament “és perquè tenim un problema estructural d’ingressos”, perquè la situació de Catalunya en aquest moment “seria clarament millorable si conservés una part addicional, complementària, de la riquesa que ella mateixa produeix”. “No es tracta de demanar res a ningú, simplement d’aprofitar millor allò que nosaltres mateixos som capaços de generar”, ha reblat.
 
 
Estat de les autonomies
 
Durant la sessió de control, el cap del Govern ha fet referència a les declaracions sobre l’estat de les autonomies que ha fet avui la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre. El president Mas ha manifestat que hi ha comunitats autònomes que “responen purament a una cosa artificial, que es va crear per poder fer el ‘cafè per a tothom’ i  per aigualir les aspiracions de Catalunya i del País Basc”.
 
Artur Mas ha recordat que el model autonòmic de l’Estat “és producte dels pactes entre el PP i el PSOE de l’època” i ha afegit que si el volen refer retornant competències a l’Estat “que ho facin, però sense afectar aquells que tenen un sentit natural, no artificial, volgut i majoritari de l’autogovern, com és el cas de Catalunya”.
 

1  

Imatges

Intervenció del president

Intervenció del president 327