Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament

Leo Messi

Presentació de la campanya de sensibilització sobre la malaltia de Chagas 'Guanya al silenci. Guanya a la malaltia de Chagas', amb Leo Messi

query_builder   12 abril 2012 19:30

event_note Nota de premsa

Presentació de la campanya de sensibilització sobre la malaltia de Chagas 'Guanya al silenci. Guanya a la malaltia de Chagas', amb Leo Messi

Aquest dijous, 12 d’abril, s’ha presentat a la Sala Roma del Camp Nou la campanya de sensibilització ‘Guanya al silenci. Guanya a la malaltia de Chagas’, impulsada per la Fundació FC Barcelona, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, la Fundació Leo Messi, el Banc Interamericà de Desenvolupament i el Programa de Salut Internacional de l’Institut Català de la Salut, amb la col·laboració de l’Organització Mundial de la Salut, la Federació d’Associacions de Persones Afectades per la Malaltia de Chagas (FindeChagas), el Barcelona Institute For Global Health i la Fundació Mundo Sano.
Vídeo de sensibilització de la malaltia de Chagas
Guanyar a la malaltia de Chagas és possible
La campanya pretén conscienciar aquelles persones que tenen el risc d’estar infectades sobre la importància de fer-se les proves de detecció i, en cas de tenir la malaltia, sobre la necessitat de fer un tractament integral (farmacològic i psicosocial). La malaltia de Chagas és normalment una patologia asimptomàtica que, sense tractament, típicament es manifesta de manera abrupta amb una mort sobtada. De fet, segons els darrers estudis es calcula que només un 10% dels infectats han estat diagnosticats. És, per tant, una malaltia silenciosa al voltant de la qual s’ha generat molta por.
 
La campanya compta amb un vídeo que explica la història real de Miguel Baltasar García, un exferroviari argentí de 85 anys que està infectat pel paràsit de la malaltia de Chagas i que en l’actualitat viu a Barcelona. En Miguel va néixer a la localitat de Charapa, a la província de Chaco, al nord de l’Argentina, una zona endèmica d’aquesta malaltia. Ell és un exemple ben clar de com sobreviure a la malaltia ja que, de jove, es va fer les proves i es va posar en tractament, mostrant una actitud activa davant la seva situació. Gràcies a aquest esperit de superació en Miguel ha aconseguit guanyar la malaltia, tenir una bona qualitat de vida i acomplir un dels seus grans somnis: conèixer el seu compatriota i ídol, Leo Messi.
 
L'altre acte destacat d’aquesta campanya és la realització de la II Assemblea Internacional FindeChagas, que tindrà lloc a Barcleona els dies 13 i 14 d’abril, i que reuneix a associacions d'arreu del món de persones afectades per la malaltia de Chagas.
 
Document de sensibilització en l’àmbit internacional
Aquest document audiovisual serà difós en l’àmbit mundial en diverses llengües, per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i altres entitats nacionals i internacionals, com a eina de sensibilització i de teràpia de grup i comunitària en aquelles zones del món on la malaltia és avui present amb aquelles persones que, sabent o no que estan infectades, estan o han estat exposades a la infecció.
 
L’acte de presentació de la campanya ha estat conduït per la periodista Rita Marzoa i ha comptat, entre d’altres, amb la presència de Sandro Rosell, president del FC Barcelona, Ramon Pont, vicepresident primer de la Fundació FC Barcelona, Carles Llorens, director general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, el Dr. Jordi Gómez i Prat, coordinador de la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional Drassanes de l’Institut Català de la Salut i Miguel Baltasar García, malalt de Chagas i protagonista del vídeo de sensibilització.

Què és la malaltia de Chagas?
És una malaltia potencialment mortal, causada per un paràsit (‘Trypanosoma cruzi’) i típicament transmesa a través d’uns insectes (unes xinxes) que solen viure a les esquerdes de les cases, a les zones rurals o periurbanes d’Amèrica Llatina. Quan les xinxes piquen a la pell d’una persona defequen prop de la picada. Aquestes femtes contenen els paràsits i entren al cos quan la persona, sense voler, posa en contacte els excrements amb la picada o qualsevol altre lesió a la pell, es toca els ulls o la boca o contamina qualsevol aliment que després ingerirà. Arreu del món la infecció també pot ser transmesa per transfusió de sang contaminada, de mare infectada a fill, durant l’embaràs o part, o per trasplantament d’òrgans infectats.
 
S'estima que 10 milions de persones estan infectades a tot el món, principalment a l’Amèrica Llatina. Més de 25 milions de persones corren el risc de ser infectades. S'estima que aquesta malaltia mata més de 10.000 persones a l’any.
 
Es presenta principalment a l’Amèrica Llatina. No obstant això, en les últimes dècades ha estat cada vegada més detectada als Estats Units d'Amèrica, Canadà, molts països d'Europa i alguns països del Pacífic Occidental. Això es deu principalment a la mobilitat de la població entre l’Amèrica Llatina i la resta del món.
 
Existeixen medicaments per curar la malaltia que són efectius sobretot si s’administren precoçment després d’adquirir la infecció. Si no, es cronifica i, sense tractament, pot arribar a causar la mort. Fins al 30% de les persones infectades cròniques desenvolupen alteracions cardíaques i fins a un 10% desenvolupen alteracions digestives.
 
La malaltia de Chagas rep el nom de Carlos Ribeiro Justiniano Chagas, metge brasiler que va descobrir per primera vegada la malaltia el 1909.

NOTA: Per obtenir el vídeo de la campanya podeu consultar el canal oficial del FC Barcelona a Youtube o bé contactar amb producció de Barça TV (Tamara Ocaña: 696505236).