Drets Socials

Logo

11.123 persones entren al sistema de la llei de la dependència a Catalunya el primer trimestre de l'any

query_builder   13 abril 2012 12:59

event_note Nota de premsa

11.123 persones entren al sistema de la llei de la dependència a Catalunya el primer trimestre de l'any

Cleries: “la Generalitat no ha condicionat el ritme d’entrada al sistema per motius de la crisi econòmica, ni davant les noves actuacions del Govern de l’Estat”.
 
Avui s’actualitzen les dades amb data 31 de març que es poden consultar a www.gencat.cat/benestarsocialifamilia/dependencia/dades
El passat 16 de desembre, en el cinquè any d’aplicació de la Llei de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, el Departament de Benestar Social i Família va publicar, per primera vegada al web, les dades de la dependència a Catalunya, amb la “voluntat de fer arribar la informació a la ciutadania amb total transparència i rigor”, segons va explicar el propi conseller Cleries.
 
Avui s’ha produït una nova actualització que permet fer balanç de l’aplicació d’aquesta llei en el primer trimestre de 2012.
 
“La valoració és molt positiva”, tal com ha destacat el conseller Cleries, ja que “els beneficiaris actius de la llei de la dependència han passat de 140.491 en acabar l’any 2011 a 145.869 a 31 de març de 2012”. En aquest sentit, el conseller Cleries ha volgut destacar que “aquest és l’augment en el número de beneficiaris nets actual, però la feina feta ha estat molt més important, ja que s’han incorporat al sistema 11.123 persones en el primer trimestre de 2012, encara que també s’han produït baixes, lamentablement”.  
 
El conseller Cleries ha destacat que “estem garantint aquest servei perquè Catalunya ha seguit fent la seva feina, tal com estableix la llei. Una llei que s’ha de complir encara que sempre hem dit que envaïa competències i que estava mal finançada”. En aquest sentit, el conseller ha lamentat que “en canvi el Govern de l’Estat no està complint la llei ja que està eliminant aportacions que aquesta estableix”.
 
Cleries ha destacat que “el ritme d’entrada de persones al sistema de la dependència a Catalunya és satisfactori. No s’ha condicionat ni per la crisi econòmica, ni davant les noves actuacions del Govern de l’Estat. De fet, durant tot l’any 2011 el Departament de Benestar Social i Família va haver d’estalviar d’altres conceptes per poder prioritzar el finançament d’aquesta llei”.
 
“Si s’han de fer reformes a la llei, aquestes reformes no les pot decidir el Govern de l’Estat unilateralment i no pot prendre decisions que ens afecten de manera retroactiva des de 1 de gener de 2012, perquè la Generalitat està atenent les persones des de l’1 de gener sense conèixer determinats ajustaments”.
 
El conseller ha recordat que ahir la ministra Mato demanava temps per a fer més reformes, “però la Generalitat reclama urgència”. El conseller ha destacat però, que “el Govern de Catalunya posem tota la voluntat negociadora i tot el nostre compromís en seguir atenent les persones. La nostra prioritat és la defensa dels drets de les persones i vull transmetre tranquil·litat als beneficiaris de la llei de la dependència i a les seves famílies, malgrat les dificultats”.