Institut Català de les Dones

El telèfon d'atenció a les dones en situació de violència ha atès 414 trucades de l'Alt Pirineu i Aran des de l'any 2001

query_builder   13 abril 2012 13:11

event_note Nota de premsa

El telèfon d'atenció a les dones en situació de violència ha atès 414 trucades de l'Alt Pirineu i Aran des de l'any 2001

La presidenta de l’ICD ha presidit aquest matí la Mesa Institucional del Circuit de l’Alt Pirineu i Aran per a l’abordatge de la violència masclista
 
 
La presidenta de l'ICD ha presidit la Mesa Institucional del Circuit de l'Alt Pirineu i Aran per a l'abordatge de la violència masclista
La presidenta de l'ICD ha presidit la Mesa Institucional del Circuit de l'Alt Pirineu i Aran per a l'abordatge de la violència masclista
La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, ha donat a conèixer aquest matí a Tremp que la Línia d’atenció a les dones en situació de violència 900 900 120 ha atès des de la seva creació l’any 2001 fins al 2011, un total de 414 demandes d’atenció i informació de les comarques de l’Alt Pirineu i Aran.
 
La presidenta de l’ICD ha destacat que “el telèfon 900900120 és un servei totalment confidencial i molt útil per a les dones que volen sortir de les situacions de violència masclista”. Montse Gatell també ha afirmat que “malgrat ser un servei consolidat, amb més de deu anys de funcionament, cal continuar donant-lo a conèixer per assegurar-nos que arriba a totes les dones que el necessiten”. Aquest servei també ofereix la possibilitat de contacte directe amb els serveis d’emergències policials i de salut en les situacions més extremes.
 
La Línia 900900120 és un primer recurs on les dones poden trucar de forma anònima i expressar, en molts casos per primera vegada, la situació viscuda i se’ls ofereix una derivació, el més acompanyada possible, als serveis més adients de la xarxa d’intervenció integral contra la violència masclista. Atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones, en 124 llengües, tots els dies de l'any i durant les 24 hores del dia. Les trucades són ateses per un equip de professionals de l’advocacia, la psicologia, el treball social i la medicina.
Des de la seva posada en funcionament l’any 2001, aquest servei ha experimentat a les comarques de l’Alt Pirineu i Aran un increment d’atencions que va arribar a les 63, l’any 2006, i a les 61, l’any 2008. Posteriorment s’ha anat produint una lleugera baixada de consultes.
 
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
Total
12
31
31
20
31
63
49
61
45
35
36
414
 
Aquesta estabilització i lleugera disminució de les atencions de la Línia 900900120 va paral·lela al desplegament de la Xarxa de Serveis d’informació i atenció a les dones municipals i comarcals (SIAD). La presidenta de l’ICD ha explicat que “els SIAD són recursos molt importants per la seva proximitat i perquè augmenten l’eficàcia en la prevenció i l’atenció precoç de la violència masclista”.
 
És en aquest sentit que Gatell ha donat a  conèixer que ha augmentat el nombre de dones ateses per situacions de violència masclista en els 8 Serveis d’informació i atenció a les dones de les comarques de l’Alt Pirineu i Aran. Aquests serveis van atendre l’any passat 101 dones a causa de la violència masclista i 61 l’any 2010, fet que representa un increment del 65,5%. La xarxa de SIAD s’ha materialitzat en els darrers anys gràcies als acords establerts per l’ICD amb els consells comarcals i els municipis.
 
Montse Gatell també ha destacat la tasca que desenvolupa el nou Centre d’intervenció especialitzada (CIE) per a dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles, ubicat a la Seu d’Urgell, que ofereix una atenció integral i multidisciplinar durant els processos de recuperació i reparació. Aquest servei de la Xarxa d’Atenció i Recuperació Integral del Departament de Benestar Social i Família va ser inaugurat pel conseller Josep Lluis Cleries, el passat mes de novembre. A finals d’any està previst obrir un altre centre d’aquestes característiques a Lleida.
 
Mesa institucional del Circuit  
 
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, i Lluís Segalàs, responsable de l’Oficina del delegat del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, han presidit aquest matí a Tremp una reunió de la Mesa institucional del Circuit de l’Alt Pirineu i Aran per a l’abordatge de la violència masclista. Aquesta Mesa és el màxim òrgan de representació i decisió d’aquest Circuit i té per objectiu millorar la resposta a les dones que pateixen violència masclista i optimitzar els recursos existents. En la reunió d’aquest matí s’ha valorat el desplegament de les sis comissions comarcals de Alt Pirineu i Aran i els seus protocols d’actuació.
 
Montse Gatell també ha explicat el Programa d’Intervenció Integral contra la violència masclista 2012-2015 a les persones representants de les administracions i institucions relacionades amb la violència masclista en aquest territori. Aquest programa marcarà les polítiques actives del Govern en la lluita contra aquesta xacra els propers anys. També ha donat a conèixer la recent creació del Gabinet d’anàlisi dels casos d’homicidi per violència masclista, on representants del Departament de Benestar Social i Família, Justícia, Ensenyament, Salut i Interior analitzen les circumstàncies dels homicidis per violència masclista que han tingut lloc a principis d’any.