Salut

Boi Ruiz s'entrevista amb el ministre de Salut portuguès, Paulo Macedo

En la seva visita a Lisboa, el conseller de Salut també ha participat en el IV Congrés del Sistema de Salut Portuguès

query_builder   14 abril 2012 14:53

event_note Nota de premsa

Boi Ruiz s'entrevista amb el ministre de Salut portuguès, Paulo Macedo

En la seva visita a Lisboa, el conseller de Salut també ha participat en el IV Congrés del Sistema de Salut Portuguès

 
Avui dissabte 14 d'abril, el conseller de Salut, Boi Ruiz, en visita oficial a Lisboa, ha tingut una primera trobada institucional amb el ministre de Salut de Portugal, Paulo Macedo, en la qual han posat en comú les experiències pròpies davant la situació actual dels sistemes sanitaris respectius.
 
El ministre lusità i el conseller de Salut han tractat qüestions relacionades amb la despesa farmacèutica, la planificació de serveis i la integració entre nivells assistencials amb vista a la qualitat assistencial i la sostenibilitat dels sistemes de salut.
 
Boi Ruiz ha explicat les línies essencials de Pla de salut de Catalunya 2011-2015 com a document estratègic que articula la reforma del sistema sanitari català amb la voluntat de racionalitzar i optimitzar l’ús dels recursos a partir de l’eficiència clínica en l’abordatge de l’atenció mèdica i sanitària.
 
El conseller ha manifestat la necessitat de desenvolupar aquest nou model assistencial per tal d’aconseguir una atenció coordinada i integrada a tots els nivells assistencials i evitar així la duplicitat de recursos i promoure l’eficiència i l’eficàcia dels processos assistencials.
 
El conseller de Salut participa en el IV Congrés del Sistema de Salut Portuguès
En la visita a Lisboa el conseller Boi Ruiz també ha participat al IV Congrés del Sistema de Salut Portuguès, celebrat a l’auditori MUDE del Museu de Disseny i Moda de Lisboa.
 
Boi Ruiz ha estat l’encarregat de fer la introducció d’una taula rodona sota el títol “Llibertat d’elecció, futur impossible?”, que ha tractat sobre la possible introducció de la llibertat d’elecció al sector de la salut a Portugal, tant pel que fa al finançament com a la prestació dels serveis, atesa la necessitat d’introduir reformes en el sistema de salut portuguès per a la seva sostenibilitat.
 
Al llarg de la seva intervenció, el conseller de Salut ha destacat les característiques històriques del model sanitari català, que integra en una única xarxa d’ús públic tots els recursos sanitaris, i ha exposat les transformacions socials, econòmiques i tecnològiques a què s’ha enfrontat el nostre sistema de salut, com l’augment de la població cada cop més envellida, l’encariment dels recursos i els problemes de finançament.
 
A més, ha detallat els objectius i les mesures adoptades des del Govern en el context econòmic actual per garantir la continuïtat d’un sistema sanitari d’accés universal, equitatiu i de qualitat. En aquest sentit, ha destacat el Pla de salut de Catalunya 2011-2015, que s’articula sobre tres eixos d’acció per donar resposta a les noves necessitats socials: aconseguir més salut i més qualitat de vida, la modernització organitzativa i la transformació del model d’assistència (mitjançant l’orientació als malalts crònics, la resolució des dels primers nivells i la qualitat en l’alta especialització).
 
Boi Ruiz ha explicat també que el desenvolupament d’un nou model assistencial orientat al conjunt de les necessitats del pacient s’aconseguirà mitjançant la innovació en la gestió dels processos per tal d’oferir una atenció coordinada i integrada a tots els nivells assistencials i promovent l’eficàcia i l’eficiència dels processos assistencials. Així mateix, ha destacat que també és essencial integrar l’assistència sociosanitària per tal d’assolir un model proactiu, preventiu i centrat en la promoció d’hàbits saludables, la prevenció dels factors de riscos i l’educació dels pacients en l’ús adequat dels recursos sanitaris.
 
A la taula també han participat João Carvalho das Neves, president de l’Administració Central del Sistema de Salut (ACSS), António Tavares, proveïdor de la Santa Casa de Misericòrdia de Porto, António Travassos, president de la Societat Portuguesa d’Oftalmologia, Fernando Sollari Allegro, president del Consell d’Administració del Centre Hospitalari de Porto, Pedro Seixas Vale, president de l’Associació Portuguesa d’Asseguradores (APS), i João Semedo, diputat portuguès.