Educació

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, recorda que "Catalunya ja ha fet els deures"

query_builder   17 abril 2012 18:53

event_note Nota de premsa

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, recorda que "Catalunya ja ha fet els deures"

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha recordat després de les noves mesures d’estalvi  presentades ahir pel Ministerio de Educación, que “Catalunya ja ha fet els deures”. En una entrevista aquest matí a Catalunya Ràdio ha insistit  que “als funcionaris estatals no se’ls ha tocat res de la nòmina i nosaltres a Catalunya hem hagut de prendre unes decisions per responsabilitat que no són agradables”. Per això ha demanat al ministre d’Educació, José Ignacio Wert, que “si tots ens hi hem de posar, que també ho faci l’administració central, que toqui el sou dels funcionaris si cal, que aprimi les institucions generals”.
 
Respecte a les mesures que són de competència autonòmica -increment horari, suplències i nous complements- ha declarat que “s’han saltat les normes”. Com a exemple, ha explicat: “fixar la jornada del professorat, està clar que és de cada CCAA i a més hi ha un procés sindical; no es poden decidir les condicions laborals des d’un despatx; nosaltres no hem arribat a grans acords, però hem fet el procés de negociació”. Rigau ha afegit que si el Reial Decret que s’aprovi sobre aquestes mesures no preveu la flexibilitat anunciada pel ministre Wert, recorreran la norma al Tribunal Constitucional: “nosaltres tenim un model d’escola catalana i no podem estar d’acord en què un matí et canviï el panorama competencial”, ha recordat en declaracions a Com Ràdio.
 
La titular d’Ensenyament, que també ha intervingut a Ràdio 4 i TV3,  ha recordat que “estem lluitant perquè millori l’èxit educatiu” i que “tornar al tema de la ràtios i de les hores és allunyar-se de la millora educativa que estem treballant”. Ha insistit en què el funcionament de les aules ja es troba fixat a Catalunya i ha insistit en el fet que el procés de preinscripció ja s’ha posat en funcionament i, de fet avui s’han publicat les llistes provisionals.
 
La consellera ha anunciat que un cop es coneguin les mesures, el departament mantindrà reunions amb el Consell Escolar de Catalunya i els sindicats per poder avaluar-ne l’impacte.  En aquest punt  ha apuntat que la comunitat educativa sempre ha estat junta a l’hora de defensar la competència catalana i, per aquest motiu cal portar-lo al debat de la comunitat.
 
La consellera ha recordat que en els darrers anys els edificis s’han construït pensant en una ràtio determinada i ha apuntat que canviar de ràtios pot ser difícil si no hi ha l’espai suficient. A més, també ha apuntat el fet que les modificacions de ràtio s’haurien d’aplicar en els cursos d’inici de cicle, ja que és impossible modificar les ràtios pels alumnes que ja estan en el sistema.
 
La consellera, a preguntes dels periodistes, també ha mostrat el seu desacord amb l’actitud de la reunió i la proposta del model d’estat: Que el ministre digui que les normes de caràcter genera bàsic no té perquè informar... això no es fa.”  Ha advertit que hi ha una voluntat de desfer l’autogovern aprofitant la conjuntura econòmica.