Drets Socials

Llei del Voluntariat de Catalunya

El conseller Cleries dóna el tret de sortida a l'elaboració de la Llei del Voluntariat de Catalunya

query_builder   19 abril 2012 15:26

event_note Nota de premsa

El conseller Cleries dóna el tret de sortida a l'elaboració de la Llei del Voluntariat de Catalunya

El conseller de Benestar Social i Família destaca que “aquesta és una llei que neix de baix cap a dalt, és a dir, per voluntat del sector i amb la seva col·laboració”
Elaboració de la Llei del Voluntariat de Catalunya
El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha presidit avui la 6a Reunió del Consell de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya, que ha aprovat la creació d’un grup de treball per començar a elaborar un text base per impulsar un projecte de Llei del Voluntariat de Catalunya. Acompanyat de la directora general d’Acció Cívica i Comunitària, Violant Cervera, i la presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social, Francina Alsina, el conseller Cleries ha explicat que “l’elaboració d’aquesta llei es fa a proposta del propi Consell de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya, que ha destacat la necessitat de regular l’activitat voluntària que fan milers de catalanes i catalans”.
 
El conseller Cleries i Francina Alsina han recordat que amb la derogació de la llei anterior, ara mateix Catalunya no compta amb cap llei que reguli aquest àmbit. “El Govern anterior va elaborar un avantprojecte de llei, però sense comptar amb les entitats i les associacions i per això la vàrem rebutjar”, ha destacat Francina Alsina. En aquest mateix sentit, el conseller ha destacat que “la nova llei haurà de definir clarament què és el voluntariat i deixar molt clar la diferència entre la persona que fa una tasca professional en una associació i qui fa una tasca voluntària”. Segons Cleries “ambdues es complementen, però mai una haurà de suplir o substituir l’altra”.
 
En la reunió del Consell de l’Associacionisme i Voluntariat de Catalunya el conseller Cleries ha fet la reflexió que “en moment de crisi es pot tendir a pensar que els voluntaris i les voluntàries poden suplir els professionals i això no ha de ser així. D’aquí que una regulació del sector es fa més necessària que mai en temps de crisi, per garantir que uns i altres tindran el seu paper”. El conseller ha expressat el compromís del Govern que “la Llei s’elaborarà amb la participació de totes les entitats i federacions del món associatiu i del voluntariat de Catalunya i oferirà totes les garanties”. “El voluntariat és llibertat i compromís, i això és un fet que des de l’Administració no podem coartar; sinó tot el contrari, l’hem d’enriquir”, ha afegit Cleries.
 
El conseller també ha destacat que “el tret de sortida que donem avui per a començar els treballs esperem que es vegi concretat d’aquí un any en la presentació del Projecte de Llei”. Segons el titular de Benestar Social i Família, “aquesta haurà de ser una llei curta i molt concreta en la que s’estableixi clarament el paper del voluntariat i l’associacionisme, que són dos conceptes que no poden anar dissociats: el voluntariat és dins de l’associacionisme, es fa a través de les entitats. Altres accions individuals corresponen a la bona voluntat de les persones, però no es poden considerar voluntariat”.
 
Per acabar, Josep Lluís Cleries ha recordat que “tots els països tenen una llei del voluntariat per definir bé els límits entre voluntariat i món professional” i ha recordat que “a Catalunya tenim la Carta del Voluntariat, elaborada l’any 1996, que avui resulta insuficient per aquest objectiu, però que serà un bon punt de partida i quedarà recollida dins la pròpia Llei”.
 

1  

Imatges

Reunió del Consell de l'Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya

Reunió del Consell de l'Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya 748