Esport

Girona es mobilitza per celebrar l'acte central del Dia Mundial de l'Activitat Física a Catalunya

query_builder   19 abril 2012 17:52

event_note Nota de premsa

Girona es mobilitza per celebrar l'acte central del Dia Mundial de l'Activitat Física a Catalunya

La Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Salut i la Secretaria General de l’Esport, ha promogut diverses activitats arreu de Catalunya per celebrar aquests dies el Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF), l’acte central del qual s’ha celebrat avui a Girona a través d’una caminada popular, impulsada per la Càtedra de Promoció de la Salut de la Universitat de Girona i Dipsalut i el suport de la Fundació Agrupació Mútua.
sge
La sortida de la caminada des de la Plaça Catalunya
El Parc del Migdia gironí ha estat el punt d’arribada de la caminada popular, que ha aplegat més de 400 participants i que ha recorregut el traçat urbà de la ciutat -amb diversos punts de sortida- sota el lema ‘Junts per una vida activa i feliç’, per tal de sensibilitzar la població sobre els beneficis de l’activitat física. A l’arribada hi ha hagut una sessió dirigida d’estiraments a càrrec del Servei d’Esports de la UdG, i els parlament de Lluís Picart, director del Servei Regional de l’Agència de Salut Pública a Girona; Albert Marco, director del Consell Català de l’Esport; Marta Madrenas, tinent d’alcalde i regidora adjunta a l’alcaldia de l’Ajuntament de Girona, i Anna M. Geli, rectora de la Universitat de Girona.
 
El director del Consell Català de l’Esport, Albert Marco, acompanyat del representant territorial de l’Esport a Girona, Josep Pujols, s’ha felicitat per la nombrosa participació de persones de totes les edats en l’acte, i els ha instat a “moure’s, però també que feu moure la gent del vostre voltant”. “Avui us ho heu passat bé, heu rigut, però aquest és només un primer pas. Us animem que mantingueu aquest hàbit, perquè l’activitat física ajuda a combatre moltes malalties, us fa ser més actius i redueix l’absentisme laboral”, ha subratllat Albert Marco.
 
Així mateix, l’acte ha comptat amb el suport d’Anna Caula, entrenadora de l’Uni Girona de la Lliga femenina de bàsquet; Umbert Almenara, estudiant de la UdG de Mestre especialista en educació física i campió d’Espanya de BTT el 2007 i 2008; Albert Jorquera, exporter del FC Barcelona, i Pere Gratacós, responsable de Relacions Institucionals i Esportives del FC Barcelona i exseleccionador català de futbol.
 
El Dia Mundial de l’Activitat Física se celebra cada 6 d’abril des del 2002 a tot el món i Catalunya és pionera a l’Estat a impulsar-la i participar-hi amb diverses iniciatives durant el període comprès entre el 6 i el 22 d'abril. L’objectiu del DMAF és sensibilitzar la població de la importància de ser actius, amb l’argument que la salut i la qualitat de vida estan íntimament relacionades amb la pràctica de l’activitat física. Dirigit tant a infants i adolescents, com a adults i a gent gran, la iniciativa de caràcter mundial vol fomentar que la ciutadania es mogui amb el missatge “Acumula 30 minuts d’activitat física cada dia”, seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), i amb el sublema “Junts per una vida activa i feliç” per tal d’enviar el missatge que l’esport resulta un recurs de fàcil aplicació, sostenible i econòmic i que fa millorar la salut dels ciutadans.
 
El Dia Mundial de l‘Activitat Física (DMAF) està impulsat per Agita Mundo (Xarxa Mundial per a la promoció de l’activitat física), que va celebrar-ne la primera edició a Sao Paulo (Brasil) amb el suport de l’OMS, que qualifica el Dia com a essencial en la lluita contra el sedentarisme. Agita Mundo aconsegueix, any rere any, aglutinar en aquesta jornada al voltant d’uns 6.700.065 participants en 3.700 esdeveniments celebrats a 30 països de tot el món (com ara Estats Units, Brasil, Finlàndia o l’Índia).
 
La Generalitat de Catalunya participa en Agita Mundo a través del Pla d’Activitat Física Esport i Salut (PAFES), una iniciativa pionera que el Govern està desenvolupament des de fa quatre anys per lluitar contra el sedentarisme i que recepta l’activitat física i la pràctica esportiva a l’atenció primària per millorar la qualitat de vida dels pacients i prevenir l’aparició de determinades malalties.
 
A Catalunya, més de 3.300 persones moren cada any a causa del sedentarisme. Actualment el 40 per cent de la població catalana és totalment sedentària o mínimament activa. Les dades de la darrera enquesta de Salut 2010 mostren que el sedentarisme en la població de 65 a 74 anys, a la qual majoritàriament s’adreça el PAFES, ha baixat un 35%, d’un 30,4% al 2006 a un 19,8% al 2010. La inactivitat física és un dels 10 factors de risc que contribueixen a l’aparició de malalties cròniques que, d’altra banda, són la principal causa de mortalitat als països desenvolupats.
 

2  

Imatges

Fotografia de la sortida d'una de les caminades

Fotografia de la sortida d'una de les caminades 1374

Fotografia de la sessió d'estiraments al Parc del Migdia

Fotografia de la sessió d'estiraments al Parc del Migdia 2417